22.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
MELTEM GÜNEŞ / Ankara - Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinde çölleşmenin mevcut olduğu belirtiliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Erozyon Kontrolü Daire Başkanı Kenan İnce, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, çölleşme nedeniyle toprağın verimliliğini, biyolojik çeşitliliğini kaybettiğini söyledi.
İnce, “Daha çok Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere ülkemizin her yerinde çölleşmeden bahsetmek mümkün. 1 santimetre toprağın oluşması 300 ila 500 yıl almakta. Ama bunu erozyonla kaybetmemiz çok mümkün. Santim santim toprağımızı kaybediyoruz. Kalın bir kitap var elinizde her gün bir sayfasını kopartıyorsunuz belli bir yılın sonunda kitaptan geriye hiçbir şey kalmayacak. Ciddi bir tehlike, bütün insanların konuya karşı duyarlı olması gerekiyor” dedi.
Tüketilen gıdaların yüzde 95’inin toprak sayesinde elde edildiğini vurgulayan İnce, “Toprak olmadan gıdadan bahsetmek de mümkün değil. Üretkenlik, besin maddesi, organik madde bakımından toprağın en zengin kısmı en üstteki kısım, bunun kaybına göz yumamayız” diye konuştu.
Çölleşmenin izlenmesi için ulusal ölçekte çölleşmeye duyarlı alanların tespit edildiğini ve arazi örtüsündeki değişikliklerin izlendiğini anlatan İnce farkındalık oluşturmak için çiftçiye yönelik eğitimler düzenlendiğini de aktardı.