28.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Akkök Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Enerjiden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi ve CFO’su Özlem Ataünal, konuşmasında, enerji sektöründeki kadın temsilinden söz ederek, şunları kaydetti:
“Türkiye’de enerji sektöründeki kadın temsili, hakikaten çok düşük. Yüzde 20’lerin bile altında. Bu oran mavi yakada ise sadece yüzde 10. Çarpıcı bir başka örnek de elektrik ve elektrik-elektronik mühendisliklerinden mezun olan kız öğrenci oranı. Bu oran, 2020 yılında yüzde 18 olarak gerçekleşti. Akkök Holding’in enerji grup şirketleri Akenerji, SEDAŞ ve Sepaş Enerji olarak bizler de enerji sektöründe ezberlerin dışında yeni bir gelecek için yola çıktık. Kariyerim boyunca en çok heyecanlandığım proje. Herkeste aynı heyecanı görüyorum.”
Akkök Holding ve Akenerji İnsan Kaynakları Direktörü Duygu Erzurumlu Cengiz ise “Kadın Enerjisi Kampüste” projesinin enerji sektörünün geleceği için önemine değinerek, “Akkök Holding’in enerji grup şirketleri olarak Kadın Enerjisi Projesi’ni toplumsal cinsiyet eşitliği hedefiyle ortaklaşa ve eş zamanlı yürütüyoruz. Enerji sektöründe kadın enerjisini yaygınlaştırmak için gençlerimizden yola çıktık. Geleceğin lider adaylarına sektörümüzü yakından tanıtacağız Geleceğin kadın liderlerini enerji sektörüne kazandırmak ve bunu yaparken de cinsiyet eşitliği hakkında farkındalık yaratmak bizim için çok değerli” dedi.
Üniversite ve özel sektör bir arada
Programın açılışında konuşan CIFAL İstanbul-UNITAR Direktörü Prof. Dr. Ebru Canan Sokullu da, kadın öğrencilerin enerji sektörüne yöneltmek amacıyla işbirliğine başladıklarını söyledi. Kadın Enerjisi Kampüste’nin akademi ve özel sektörü bir araya getirdiğini belirten Sokullu, “Pozitif sonuçlar yaratacak, umut dolu başladığımız bir proje. Aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma hedeflerine hizmet ettiği için heyecan duyuyoruz” dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz ise Kadın Enerjisi Kampüste’nin kadın eğitimi ve enerji sektörünü buluşturmasıyla önem taşıdığını dile getirdi. Bahçeşehir Üniversitesi olarak projeye destek vermekten mutlu olduklarını kaydeden Karadeniz, “Araştırmalara göre enerji sektöründe çalışan kadınların yüzde 67’si üst düzey yöneticiliği hedeflerken son beş yılda terfi alamayanların oranı yüzde 61. Bu durum, potansiyel olsa da cam tavanların da bulunduğunu gösteriyor. Dolayısıyla önceliğimiz engelleri kaldırmak olmalı. Öğrencilerden de en büyük isteğimiz bu amaçla çalışmaları. Bu doğrultuda, herkeste iz bırakacağına inandığım bir projeye başlıyoruz” diye konuştu.
Proje lansmanı online düzenlendi
Program kapsamında ilk olarak “Kampüste ve Enerji Sektöründe Kadın” başlığıyla proje lansmanı gerçekleşti.
Prof. Dr. Ebru Canan Sokullu’nun moderatörlüğündeki lansmana Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nafiz Arıca, Akkök Holding ve Akenerji İnsan Kaynakları Direktörü Duygu Erzurumlu Cengiz, Bahçeşehir Üniversitesi CO-OP Direktörü Bahri Toper ve RVM Systems İş Geliştirme Müdürü Kardelen Afrodit Adsal katıldı. Seçilen öğrencilere verilecek eğitimlerin sonunda başarılı olanlara mentorluk ve staj gibi imkanlar sağlanacak.
Kadın girişimcilere “istihdam” desteği
Sosyal Güvenlik Kurumumu (SGK) tarafından “Kadın İşverene Destek Bizden” sloganıyla hayata geçirilen, “Women-Up” projesi yapılan toplantı ile tanıtıldı. Proje ile kayıtlı kadın istihdamının desteklenmesi ele alınırken Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse ediliyor.
Proje kapsamında ilk olarak destek sağlanacak iller ise Ankara, İstanbul, Denizli, Aydın, Samsun, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa olacak. Projenin uygulandığı illerdeki gerekli şartları taşıyan 4 bin kadın işveren mali destekten faydalanacak olup toplam da ise projenin mali destek hibe tutarı yaklaşık 29,5 milyon Euro olacak. Başvurular e-devlet üzerinden yapılırken, başvuru süresi ise 4 bin kadın olana kadar devam edecek.
Kayıt dışı istihdamla önemli yol kat ettiklerini ifade eden Sosyal Sigorta Kurumu (SGK) Sigorta Primler Genel Müdürü Savaş Alıç, “Yüzde 52 seviyelerdeki kayıt dışı istihdam oranı bugün yüzde 28 seviyelerine indirilmiştir. Ne kadar destek sağlansa da Avrupa Birliği ortalamasından hala çok gerideyiz. Biz bu projeyle kadın girişimcilerimize hibe desteği sunacağız. Projemizin bütçesi 29,5 milyon Euro. Yüzde 85’i Avrupa Birliği bütçesi, yüzde 15’i ise ulusal kaynaklardan karşılanıyor. Türkiye genelinde yedi ilde uygulayacağız. Bu iller İstanbul, Ankara, Denizli, Aydın, Samsun, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa olacak. 4 bin kadın girişimci belirliyoruz. Bu kadın girişimcilerin ilave olarak sağlayacağı istihdam kadın çalışanlardan dolayı 20 ay süreyle bugünün asgari ücret üzerinden aylık 3 bin 984 TL destek sağlayacağız. Destek tutarı asgari ücretin net tutarın yakın bir tutar. İşveren sigorta indirimlerinden faydalanıyorsa bunlarda uygulanacak. İşveren neredeyse işçilik maliyeti olmaksızın istihdam sağlamış olacak” şeklinde konuştu.
Projede sektör ayrımının olmadığını vurgulayan Alıç, “Tüm kadın girişimcilerimiz bu destekten faydalanabilirler. İşletme genç bir işletme olması ve sahibinin kadın olması gerekiyor. Çalışan sayısı dokuzu geçmeyecek. Bu proje başarılı olursa ilerleyen günlerde projenin iki ve üçüncü fazlarının geleceğini düşünüyoruz. Bu nazaran il sayısının da artırılacağını düşünüyoruz. Başvuruları e-devlet üzerinde yapılıyor. 21 Şubat tarihinden itibaren başvuru alıyoruz” ifadelerini kullandı.
HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr