EkonomiÇin’de süper zengin atağı

Çin’de süper zengin atağı

18.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Yatırım göçü danışmanı Henley & Partners ve New World Wealth’in son raporuna göre, dünyanın süper zenginler kulübü son 10 yılda önemli ölçüde büyüdü ve Çin bu büyümeye öncülük etti.

Çin’de süper zengin atağı

CNBC’nin paylaştığı rapora göre, son on yılda dünya çapında ‘centi-milyoner’ yani 100 milyon dolar ve üzeri servete sahip olanların sayısı yüzde 54 artarak 29.350’ye ulaştı. Bu artış özellikle Çin ve ABD’de yaşandı. Henley & Partners’ın CEO’su Juerg Steffen, “Amerika ve Çin, Avrupalı emsallerinden önemli ölçüde daha iyi performans göstererek, yalnızca centi-milyoner patlaması olarak tanımlanabilecek bir şey yaşadılar” dedi. Raporda, “Çin’in yükselişi en dramatik olanıydı. Centi-milyoner nüfusu son 10 yılda yüzde 108 arttı ve aynı dönemde süper zengin sıralaması yüzde 81 artan ABD’nin muhteşem performansını bile geride bıraktı” ifadesi kullanıldı. CEO Steffen, Çin’in büyümesinin büyük ölçüde teknoloji centi-milyonerlerinin ve endüstriyel devlerin ortaya çıkmasıyla yönlendirildiğini söyledi. Şu anda Çin’de yaşayan 2.350 centi-milyoner var.

Haberin Devamı

New World Wealth’in servet analisti Andrew Amoils ise, CNBC’ye yaptığı açıklamada, Çin’in centi-milyoner patlamasının çoğunun 2013 ile 2020 arasında gerçekleştiğini, 2020’den bu yana ise ultra zenginlerin sayısının yalnızca yüzde 10 arttığını kaydetti. Raporda ayrıca Taipei, Dubai, Abu Dabi ve Hindistan’ın Bengaluru şehri de dahil olmak üzere bir dizi Asya ve Orta Doğu şehrinin ultra zengin nüfuslarında yüzde 150 büyüme beklendiği belirtildi.