EkonomiÇimento fabrikası şehre dönüşüyor

Çimento fabrikası şehre dönüşüyor

03.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Limak Grubu, Gaziantep Şehitkamil’deki eski çimento fabrikasını 25 bin kişilik bir şehre dönüştürecek. Çimentepe adlı projenin büyük kısmı yeşil alana ayrıldı.

Çimento fabrikası şehre dönüşüyor

 

DUYGU ERDOĞAN - Limak Grubu, Gaziantep’ten Kilis’e taşıdığı çimento fabrikasının yerinde büyük kısmı donatı ve yeşil alana ayrılan bir gayrimenkul projesi için tüm hazırlıklarını tamamladı. 1.5 milyon metrekarelik arazinin imar revizyon planı yapıldı.

Haberin Devamı

Buna göre Gaziantep’in Şehitkamil ilçesindeki eski fabrika arazisi 25 bin kişilik bir şehre dönüşecek. Bölgenin yeşil alan ihtiyacı da karşılanacak.

3 yılda bitecek

‘Çimentepe’ adı verilen projede konuttan ticari alana, sağlıktan kent ormanına pek çok donatı planlanıyor. Gaziantep’teki basın buluşmasında konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Serhan Bacaksız,  “Çimento üretimini, çevre ve insan sağlığı ile ilgili tüm kriterlere uygun yapmamıza rağmen Gaziantep’in sosyal ve ticari hayatının merkezinde bu kadar büyük bir fabrika olmaması gerektiği kanaatine vardık. Fabrikayı 250 milyon dolar yatırımla Kilis’e taşıdık” dedi.

Çimentepe’nin yüzde 60’ı kamuya terk edilen arazisinin 900 bin metrekarelik bölümü kent ormanı, eğitim, sağlık ve kamusal alanlar olarak kullanılacak. 600 bin metrekarelik alan ise ticari ve bireysel gayrimenkule ayrılacak. Proje 3 yılda tamamlanacak.  Bacaksız, “Limak olarak kentsel dönüşüme de örnek oluşturmayı hedeflediğimiz bu yeni planlamada biz de proje geliştirmeyi düşünüyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

İmar revizyonu sonrasında 68 parselin ortaya çıktığı arazide, farklı müteahhitlerin proje yapmasına imkan sağlanacak.

60 bin metrekarelik kent ormanı tamam

Yaklaşık 25 bin nüfusun ikamet edeceği projede, 200 bin metrekareye yakın park alanı planlandı. Bu park alanının içinde 60 bin metrekare büyüklüğünde bir kent ormanı, Limak tarafından kamunun kullanımına sunuldu.

Bölgenin iki yeni ulaşım hattının araziden geçecek olmasıyla projenin ulaşım avantajına da sahip olacağı anlatılırken, yeni hatlar ile Abdülkadir Konukoğlu Bulvarı ve Havaalanı yoluna bağlantılar olduğu dile getirildi. Ayrıca şehir içi ulaşımın önemli araçlarından biri olan Gaziray’ın bir durağı bulunan projenin, kent merkezine ve organize sanayi bölgesine yakınlığına vurgu yapıldı.

‘Artan maliyetleri fiyata yansıtmadık’

Son dönemde gündemde olan inşaat maliyetlerindeki artışı da değerlendiren Serhan Bacaksız, şunları söyledi:

“Bir binanın üçte birini beton maliyeti oluşturur. Betonun yüzde 30’u çimentodur. Kısaca, çimento fiyatı 10 lira artınca inşaatın fiyatı da 10 lira artmaz. Son dönemde çimento üreticisinin maliyetini oluşturan elektrik ve kömür fiyatları arttı. Dövizde de dalgalanma var. Maliyetlerdeki artışı fiyatımıza yansıtmadık, enflasyon oranında bir artış yapıldı.”