26.10.2023 - 11:29 | Son Güncellenme:
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkmenistan ile ticaret hacmine ilişkin “Son yıllarda ticaretimiz iyi bir artış trendi yakalamış durumda. 2022 yılında ülkeler arası ticaret 2 milyar doları aşmış durumda. 2023’ün ilk 9 ayında ticaret hacmine şimdiden 2022 yılını geride bıraktık. 2.1 milyar dolarlık hacme geldi ticaretimiz. Yıl sonu itibarıyla da 3 milyar doları yakalayacağımıza inanıyorum.” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın konuşması şu şekilde: “3 milyar dolar yeterli değil liderlerimiz tarafından verilen 5 milyar dolar hedefi var. Özellikle iş dünyamıza çok büyük önem düşüyor. Türkiye ile Türkmenistan iş dünyası çabaları ile bugün yapmakta olduğumuz toplantıları daha sık, verimli gerçekleştirmeleri ile inanıyorum ki bu hedefe en kısa sürede ulaşacağız.
Türkmenistan’da diğer önemli alan müteahhitlik sektörü, 1077 proje ve 50 milyar doları aşan müteahhitlik sektörü hacmini görüyoruz. Çok önemli bir rakam, bu bedel dünya genelinde müteahhitlerimizin üstlendiği projenin yüzde 11’ine tekabül ediyor. Rusya’dan sonra Türk müteahhitlerin ikinci pazarı Türkmenistan.
Müteahhitlik sektöründe yeni bazı fırsatlar, projelerin altını çizmek isterim. Bunlar arasında Aşkabat akıllı şehri ön plana çıkmaktadır. Çok nitelikli projelerin yapılacağı büyük ölçekli projelerde inanıyorum ki Türk müteahhitleri geçmişte olduğu gibi son derece önemli bir rol oynayacaklardır.
‘HEM TÜRKİYE HEM TÜRKMENİSTAN KAZANACAKTIR’
Yeni projelerle birlikte Türkmenistan’daki firmaların kapasiteleri çok daha üst seviyeye çıkacaktır. Bu ortaklık devam ettikçe hem Türkiye hem Türkmenistan kazanacaktır.
Enerji konusu çok önemli bir alan. Her zaman stratejik bir konu. Son dönemde jeopolitik gelişmelerle daha da önemli hale gelmiş durumda. Bu stratejik sektörde Türkmenistan doğal gazı ve elektriğinin küresel piyasalara arzında da iş birliği yapmamız gerekiyor.
Azerbaycan’ın da dahil olduğu üçlü iş birliği programları ile enerji alanında çok daha güçlü iş birliği yapmamız lazım.
Hazar geçişli doğu-batı orta koridorunu önemsiyoruz. Hem Türkiye hem Orta Asya için kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Bölgedeki ülkeler olarak daha fazla iş birliği yapmamız lazım.
Ulaştırma Bakanları, ticaret bakanları, gümrük bakanları bunlar sık sık bir araya gelmeli, koridorun daha etkili hale gelmesi için çalışmalılar. Karayolu geçiş ücretlerinin ortadan kaldırılması ve düşürülmesi önemli. Devlet başkanlarımız ele alacaklardır.
6-8 Aralık’ta Türk İhraç Ürünleri Fuarı gerçekleşecek. İş dünyamızın yoğun ilgi göstermesini beklediğimizi ifade etmek isterim. Bir taraftan kamu, devletler arası görüşmelerle, özel sektör arası görüşmelerle imkanı değerlendirip yatırımlarımızı ve diğer konulardaki iş birliklerimizi üst düzeye çıkaracağımıza yürekten inanıyorum."