EkonomiCannes’daki kırmızı halı bu defa gayrimenkul için

Cannes’daki kırmızı halı bu defa gayrimenkul için

17.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Her yıl Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen gayrimenkul fuarı MAPIC, Türk projelerinin akınına uğradı. Onlarca Türk standının da yer aldığı fuarda ilk kez görücüye çıkan projeler de bulunuyor

Cannes’daki kırmızı halı bu defa gayrimenkul için

Dünyanın en büyük uluslararası gayrimenkul fuarı olarak kabul edilen ve her yıl Fransa Cannes’da düzenlenen MAPIC, 67 ülkeden 7 bin 400 katılımcıyı ağırlıyor. 18 Kasım’a kadar sürecek olan fuarda Türk yatırımcıların sayısı dikkat çekecek kadar büyümüş durumda. Fuarda Zorlu Gayrimenkul, Rönesans Holding ve Eroğlu Yapı’nın da bulunduğu isimler yer alıyor.
Beş fonksiyonlu Zorlu Center İstanbul ve Zorlu Levent projelerini tanıtan Zorlu Gayrimenkul Pazarlama Müdürü Didem Yanaray da önceliklerinin İstanbul’u anlatmak olduğunu söylerken, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu’nun Cannes’da İstanbul’un yanı sıra ülke tanıtımını ön plana çıkardığını vurguladı.

‘Ülkenin ilgi çekmesi lazım’
Yedi yıldır aralıksız olarak fuara katıldıklarını belirten Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Grubu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu da Cannes’daki ülkeler yarışının altını çizdi. Yanıkömeroğlu, “Firma olarak tek başınıza böyle uluslararası bir arenada kendinizi göstermeniz yetmez. Burada ülke olarak ilgi çekmenizde icap eder. Her yıl burada farklı bir ülkenin öne çıktığını görürsünüz. Bu önceden belirlenen bir şey değil tabii. Sektörde öne çıkan ülkeler burada da öne çıkmış olur. Mesela bu yıl İtalya öne çıkıyor” dedi.
Fuarın katılımcılarından biri olan Eroğlu Yapı da Harmony Towers projesini görücüye çıkardı. Satış ve Pazarlama Direktörü Aybars Kızılsencer, MAPIC fuarlarına sürekli katılarak, uluslararası arenada marka bilinirliklerini artırmayı hedeflediklerini anlatarak, sergiledikleri projelerle büyük beğeni topladıklarının altını çizdi.

Babacan da gezecek
Öte yandan, dünyanın en büyük gayrimenkul fuarını bugün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da gezecek. Babacan, öğleden sonra fuardaki standları inceleyecek ve Türk standlarında bilgi alacak. Başbakan Yardımcısı Babacan, akşam saatlerinde de Rönesans İnşaat tarafından Hotel Gray D’albion’da organize edilen yemekte bir konuşma yapacak.

Haberin Devamı

Ankara belediyeleri Cannes’da
Cannes’daki fuarın bir başka önemli katılımcısı da Ankara Ticaret Odası (ATO) oldu. ATO Başkanı Salih Bezci, fuarın Avrupa ülkelerinin yanı sıra Rusya Federasyonu ve Arap ülkelerinden de birçok katılımcıyı ağırladığını belirterek, “Türkiye olarak özellikle inşaat sektöründe dünyada bir markayız. Bu sebeple kurum olarak burada olduğumuz gibi sektör temsilcileri, Türk yatırımcıları ve belediye başkanlarımızın bu fuarda geniş bir şekilde temsil edilmeleri için çaba harcadık” diye konuştu.
Bezci, büyük alışveriş merkezlerinin bu fuarda pazarlandığını ifade ederek, “Arazisi olan özel ve resmi kurumlar burada yüzlerce yenilikçi projeyi değerlendirme fırsatı buluyor. Büyük projeler, bu fuarın ardından hayata geçiriliyor. Üstelik yerel yönetimler danışmanlık hizmetleri de alabiliyor” dedi.
Ankara’dan Altındağ, Gölbaşı, Kızılcahamam, Kazan, Beypazarı ve Şereflikoçhisar belediyelerinin stantlarını da fuara taşıdıklarını ifade eden ATO Başkanı Bezci, şunları söyledi:
“Projeleri olan veya alt yapıları itibari ile projelere açık olan Ankara’daki belediyelerimizi buraya taşıdık. Tuz Gölü ile Şereflikoçhisar, restorasyonu ile bambaşka bir noktaya taşınan Beypazarı, kentsel dönüşümü ile örnek olan Altındağ, termal kaynakları ile Kızılcahamam farklı sektörlerden yatırımcıları çekebilecek bölgeler.

Haberin Devamı

Cannes’daki kırmızı halı bu defa gayrimenkul için

Dünyanın en pahalı evleri arasında 39’uncu
Dünyanın en pahalı evleri sıralamasında İstanbul, 39’uncu sırada yer aldı. 94 şehre yer verilen ‘Küresel Emlak Rehberinde ‘Global Property Guide’ isimli çalışmaya göre, İstanbul’da 120 metrekarelik bir dairenin ortalama metrekare fiyatı 4 bin dolar. Sıralamadaki yeri düşük gibi görünse de İstanbul, listede Lizbon, Bangkok, Buenos Aires, Zagreb gibi şehirlerin önünde bulunuyor.
120 metrekarelik dairelerden yola çıkılarak geliştirilen araştırmada zirvede bulunan şehir ise Monako oldu. Şehirde 120 metrekarelik bir dairenin metrekaresi ortalama 53 bin dolara satılıyor. Monako’yu takip eden şehir ise, aradaki büyük fiyat farkına rağmen 20 bin dolarla Londra. Zirvedeki üçlüde üçüncü isim ise Hong Kong. Bu şehirde bir ev satın almak için metrekarede 19 bin dolar harcamayı göze almak gerekiyor.
Zirvedeki üçlüyü takip eden isimler arasında sırasıyla Paris, Singapur, Moskova, Tokyo, New York, Bombay, Cenevre, Roma, Atina, Helsinki, Bermuda, Lüksemburg, Taipei, Tel Aviv, Sidney, Şangay ve Toronto’dan oluşuyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de 123 bin yabancının yarısı İngiliz ve Alman
Mütekabiliyet Yasası’nda yeni düzenlemeler yaparak yabancıların mülk alımını kolaylaştırma çalışmalarının yapıldığı bugünlerde istatistiklere göre İngiltere ve Almanya, Türkiye ile yakından ilgilenen iki ülke

Yabancıların Türkiye’den mülk alımını kolaylaştırmak için Mütekabiliyet Yasası’nda yeni düzenlemelerin gündemde olduğu bugünlerde, Türkiye’de 123 bin yabancının 113 bin 687 adet taşınmaza sahip olduğu belirlendi. Yabancıların tercihleri turistik bölgelerde yoğunlaşırken, en fazla tercih edilen il ise Antalya olarak ortaya çıktı. Yabancıların Türkiye’deki taşınmazlarının temsil ettiği alan ise 86 milyon 171 bin 259 metrekare.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı istatistiklere göre, Antalya’nın ardından Muğla, Aydın, İstanbul ve Bursa da yabancıların ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Antalya, birinci isim
Açıklamaya göre, Antalya’da 41 bin 184 yabancı, toplam 32 bin 57 adet taşınmaza sahip. Yabancılar için ikinci gözde şehir olan Muğla’da 20 bin 451 kişinin sahip olduğu taşınmaz sayısı ise kayıtlara 14 bin 789 adet olarak girdi. Aydın’da 17 bin 962 yabancının 13 bin 62 adet, İstanbul’da 12 bin 768 yabancının toplam 12 bin 532 adet taşınmazı mevcut.
Bu arada, Bursa, İzmir, Mersin, Ankara, Hatay ve Balıkesir’de yabancıların tercih ettikleri iller arasında yer alıyor.

Yunanistan yakından ilgili
Yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de gayrimenkul sahibi yabancıların başında İngilizler, Almanlar ve Yunanlar geliyor. Türkiye’de 35 bin 656 İngiliz vatandaşının, 25 bin 177 adet taşınmazı bulunuyor. En fazla gayrimenkulü bulunan yabancılar arasında yer alan 28 bin 306 Almanın 37 bin 233 adet, 10 bin 859 Yunanın toplam 9 bin 989 adet taşınmazı bulunuyor. İrlanda, Hollanda, Danimarka, Norveç, Avusturya ve Belçika da Türkiye’den en çok mülk edinen ilk 10 ülke arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Cannes’daki kırmızı halı bu defa gayrimenkul için

Haberin Devamı

Cannes’daki kırmızı halı bu defa gayrimenkul için

Konut fiyatında 1 yılda yüzde 9’luk yükselme
Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’deki ikinci el ve yeni konutlara yönelik hazırlanan emlak endekslerinin 2011 Ekim ayı raporu yayınlandı. Garanti Bankası’nın desteğiyle Reidin.com ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan ‘Türkiye kompozit satılık konut fiyat endeksi’, bir önceki aya göre yüzde 0.81, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 6.77 oranında artış gösterdi. İzmir, ekimde bir önceki aya göre metrekare başına yüzde 1.53’lük değer artışıyla, geçen ayki gibi ikinci el konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Aynı dönem içinde ikinci el konut satış fiyatları, İstanbul’da yüzde 0.88, Ankara’da yüzde 0,77, Adana’da yüzde 0.63, Kocaeli’de yüzde 0.55 Antalya’da yüzde 0.51 ve Bursa’da yüzde 0.22 oranında arttı.

En çok 1+1’ler değerlendi
Yeni konut fiyatlarında ise oldukça ciddi bir yükseliş gerçekleşti. Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2.54, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9.04 oranında artış gerçekleşti. Rapora göre ekim ayında satış fiyatları, bir önceki aya göre 1+1 daire tipinde yüzde 4.17, 2+1 daire tipinde yüzde 2.65, 3+1 daire tipinde yüzde 2.27 ve 4 1 daire tipinde ise yüzde 1.42 oranında arttı.

Kiralarda da lider
Metrekare başına konut kiralarının en fazla yükseldiği il ise yüzde 1.58 artışla, geçen ayki gibi yine İzmir oldu. İstanbul’da yüzde 1.26, Antalya’da yüzde 1.24, Bursa’da yüzde 0.87 ve Ankara’da yüzde 0.23 oranında arttı. Kocaeli’de değişim olmazken, Adana’da ise yüzde 0.31 oranında azaldı.

Fiyatlarda artış sürüyor
GYODER Başkanı Işık Gökkaya, konuya ilişkin değerlendirmesinde, yeni konut fiyatlarında artışın devam ettiğine işaret ederek, şunları söyledi:
“Bu ayki yüzde 9.54’lük artış oranı, endeksin başlangıcından bugüne kadar gerçekleşen en yüksek aylık artış oranı olarak dikkati çekiyor. Ancak yılbaşından bu yana bakıldığında, yeni konut fiyat endeksinde yaşanan yüzde 7,5 oranındaki artışın, yüzde 8 oranında artan enflasyon ve yüzde 12.7 oranında yükselen konut inşaat maliyetlerine oranla hala düşük kaldığı görülüyor. Bu durum, önümüzdeki dönemde fiyat artışlarının devam edebileceğini gösteriyor.”

Kayaşehir’de dükkanlar gibi ofisler de ilgi gördü
Avrupa’nın en büyük uydu kenti olan Kayaşehir’de yaşam başlarken, bölgenin tek alışveriş merkezi, otel ve ofis kompleksi olan Merkez Kayaşehir’in ofis bölümü Merkez Kayaşehir Business’ta satışlar tamamlandı. 5 bin 300 metrekare kiralanabilir alanda 82 adet bağımsız bölümden oluşan Merkez Kayaşehir Business bölgenin tek iş merkezi olma özelliğini taşıyor. Yapılan açıklamaya göre farklı sektörlerden pek çok işyerini bir araya getirecek olan Merkez Kayaşehir Business'ın 4 gün gibi kısa bir sürede satışları tamamlandı. Mayıs 2012'de teslim edilmesi planlanan Business kulede bir dershane ve 65 adet ofis yer alıyor. İkinci kule ise dünyaca ünlü oteller zinciri Hilton Worldwide tarafından 20 yıllığına kiralandı. Hampton by Hilton’un Türkiye'deki ilk otellerinden olan Hampton by Hilton İstanbul-Kayaşehir 144 odadan oluşuyor.

‘Bura’daki rezidanslarda fiyat 69 bin liradan başlıyor
Yirikler İnşaat’ın Esenyurt’ta hayata geçirdiği son projesi Bura Residence 9 bin metrekare arsa üzerinde 35 bin metrekare kapalı alana sahip. Bura Residence, 30 ve 17 katlı 2 ayrı bloktan ve toplam 348 daireden oluşuyor. Projede satışlarına başlanan A blok 30 katlı 296 daireden, B blok ise 17 katlı olarak 52 daireden oluşuyor. 62 metrekare ile 123 metrekare arasında değişen büyüklüklerde ve 6 farklı tip daireden oluşan projede basketbol sahası, tenis kortu, açık yüzme havuzu, çocuk oyun alanı ve kapalı otopark bulunuyor. Projedeki dairelerin fiyatları büyüklüklerine göre 69 bin ile 145 bin lira arasında.

Hakim Konakları’yla üstün hizmet ödülü aldı
Konya’da hayata geçirdiği Hakim Konakları ile modern yaşam alanının güzel örneklerini sergileyen Okkalar İnşaat, Konya Şeker Vizyon Ödülleri’nde halkın oylarıyla ‘Üstün Hizmet ve Başarı Ödülü’nün sahibi oldu. Okkalar İnşaat’a ödül getiren Selçuklu’daki Hakim Konakları projesi akıllı daire teknolojisiyle dikkat çekiyor. Hakim Konakları’nda tek tuşla evin aydınlatmasından, panjurlarına, ısısından, güvenliğine kadar her köşesi kontrol edilebiliyor. Bilgisayar üzerinden internet bağlantısı ile tüm evi kontrol etmek de olanaklı hale geliyor. Toplam 50 bin metrekare alan içinde yer alan projede, 4 ayrı tipte 378 daire seçeneği bulunuyor. Hakim Konakları’nda hayat 2013 yılında başlayacak.

Esenyurt’a ‘Sağlam’ bir yatırım daha geliyor
İki büyük AVM’ye ev sahipliği yapan Haramidere’de markalı konut projeleri gayrimenkul yatırımlarında üst sıralara tırmanıyor. Bölgede son markalı konut yatırımı ise SC Sağlam İnşaat’tan geldi. Bugüne kadar 800 bin metrekareyi geçen alanda konut ve işyeri inşaatları gerçekleştiren SC Sağlam İnşaat, son projesi Life in Vera’ya start verdi. Proje detaylarının önümüzdeki günlerde açıklanacağı proje, Haramidere’nin dördüncü markalı projesi olarak öne çıkıyor. Life in Vera Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sağlam, Esenyurt sınırları dahilindeki Haramidere bölgesinin Torium AVM ve Autopia AVM projeleri ile gayrimenkulde yatırım atağına geçtiğini belirterek, bu yatırım hareketine şirket olarak bini aşkın konut sayısı ile kendilerinin de katıldığını söyledi.