EkonomiÇankaya Köşkü’nün şark odasını Antep işi kutnu kumaşla döşedi

Çankaya Köşkü’nün şark odasını Antep işi kutnu kumaşla döşedi

18.01.2009 - 00:46 | Son Güncellenme:

Bir zamanlar padişah giysilerinin hazırlandığı Gaziantep’e özgü kutnu kumaşını şal, fular, kravat, abiye kıyafetlere uyarlayarak ayakta tutan Muhittin Eldemir'in ürünleri, ünlülerin gözdesi oldu

Çankaya Köşkü’nün şark odasını Antep işi kutnu kumaşla döşedi

Eldemir'in Gaziantep'teki dükkanından alışveriş yapan ünlüler arasında, Semra Sezer, Oya Talat, Emine Erdoğan, Münevver Arınç ile Annalisa Şimşek gibi tanınmış siyasetçilerin eşleri de bulunuyor.
Ömrünü kutnuculuğa adayan Cevdet Eldemir’in ölümünün ardından baba mesleğini yaşatmak için kolları sıvayan 42 yaşındaki Muhittin Eldemir, yaklaşık 400 yıldır sadece Gaziantep’te dokunan ve tamamen el emeğiyle üretilen kutnu kumaşında yeni renkler denemekle kalmadı, kravat, kaşkol, ayakkabı gibi yeni ürünler geliştirdi ve 60 olan çeşit sayısını da 80'e çıkardı.

Bakanlıktan sanatçı kartı
İpek ve pamuk ipliğinden dokunduğu için sağlıklı bir kumaş olan kutnu, ev ve atölyelerde ahşaptan tezgahlarda elle dokunuyor. Günümüzde folklor kıyafetleri ve otantik döşemelerde bu kumaş kullanılıyor. Muhittin Eldemir, geçen yıla kadar son dönemlerini yaşayan kutnu kumaşıyla Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün şark odasının döşendiğini açıkladı.
Kutnuculuğun tekrar canlanmasından memnun olan Eldemir, yıllık 50 bin metre üretim yaptığını ve Karadeniz hariç Türkiye’nin her bölgesine ürün gönderdiğini açıkladı. Kendisine sanatçı tanıtım kartı veren Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle birçok fuara katılan Eldemir, özellikle Almanya ve ABD’den kravata büyük talep olduğunu ve üretimi seri hale getirmeyi planladıklarını söyledi.

Babadan oğula...
Oğlunun da bu işe meraklı olduğunu anlatan Muhittin Eldemir (42) "Bu bölgede sanat, babadan oğula geçer. Babam 8 yaşında bu işe başladı, 76 yaşında vefat etti. Biz de ilkokula giderken babamızın yanında başladık. Çok özveri gerektiren bir iş. Astronomik paralar kazanmıyoruz ama biz ekmeğimizi bundan çıkardık. Bu bir vefa borcu" dedi.

Çankaya Köşkü’nün şark odasını Antep işi kutnu kumaşla döşedi