19.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Ekonomi Servisi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün hizmete alınacağı tarihe ilişkin, “Bitiş tarihi sözleşmeye göre 2023 sonuydu. Görüşmelerimizi yaptık, 18 ay erken bitirerek inşallah 18 Mart 2022’de köprüyü açacağız” dedi.
Erdoğan, Gelibolu’da, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara - Çanakkale Otoyolu Kule Temel Betonu ile Kule Kazık Çakım Töreni’ndeki konuşmasında, şehitlerin gözünün arkada kalmadığını, göreve geldikleri günden bu yana Çanakkale ruhunu miras bırakan o eşsiz kahramanlara vefa borcunu ödemek için çalıştıklarını ifade etti.
Marmaray, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi köprüleri, Avrasya Tüneli, 1915 Çanakkale Köprüsü gibi projelerle tarihe damga vurduklarını belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
İlk kale müzesi oldu
“Geçen yıl temelini attığımız, bugün de kule keson ilk beton dökümüyle, deniz dibi kazık çakımını yaptığımız 1915 Çanakkale Köprüsü, birçok açıdan rekorların köprüsü. Bu önemli projeyi planlandığı şekilde hayata geçiren hükümetimize teşekkür ediyorum. Mimarından mühendisine, bunu bildiğiniz gibi yap işlet devret anlayışıyla yapıyoruz.
Burada artık feribotlar da çalışmaz, zorluk var. Öyle mi? Ama asma köprümüz yapıldıktan sonra artık böyle bir şey kalmayacak.”
Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca restorasyonu, çevre tefrişatı, tanzimi tamamlanan Kilitbahir Kalesi’nin, Türkiye’nin ilk kale müzesi olarak Türk turizmine kazandırıldığını da aktardı.
Bir diğer önemli eserin ise Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle 15 bin metrekare üzerine inşa edilen Alçıtepe Camisi olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
“Türk Hava Yollarımız ve Opet firmasının desteğiyle, 7 ay gibi kısa sürede bitirilen bu cami hem bölgeyi ziyarete gelen misafirlerin, hem de Çanakkaleli kardeşlerimin ibadet ihtiyacını karşılayacak.
Adeta bir külliyeyi andıran bu eserin de hayırlı olmasını diliyorum.”
İnşaatı, Daelim - Limak - SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından devam eden proje 88 kilometre otoyol ve 13 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 101 kilometre uzunluğunda. Çanakkale’nin simge yapılarından biri olacak 1915 Çanakkale Köprüsü tamamlandığında 2023 metre ana açıklığı ile dünyanın en geniş açıklıklı asma köprüsü olacak. Köprü, 333 metrelik kuleleri ile de dünyanın en yüksek asma köprüsü unvanını alacak. 1915 Çanakkale Köprüsü ile Asya ve Avrupa, denizin üstünden dördüncü kez, toplamda ise yedinci kez birleştirilmiş olacak.
Tarih tüpüne mektup yazdı
1915 Çanakkale Köprüsü için Gelibolu’nun Sütlüce mevkisindeki törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım ile eşi Semiha Yıldırım katıldı. Törende, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir da hazır bulundu.
Günün anısına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mektubu, tarih tüpünün içine konularak temelin atıldığı noktaya bırakıldı. Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve protokol üyeleri ile Gelibolu Yahya Çavuş Görme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencileri Zeynep Sahra Tüken, Yağmur Ece Koşar ve Selen Balçuva ile butona basarak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün kule temel betonunu attı.
Türkiye’ye olan güveni gösteriyor
Başbakan Binali Yıldırım, “Çanakkale Köprüsü dünyanın en uzun asma köprüsü. İki kule arasındaki açıklık tam 2 bin 23 metre. Ne demek, 2023’e giderken Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru Türkiye’ye, Çanakkale’ye, şehitler diyarına en uzun köprüyü armağan etmek demektir. Hayırlı, uğurlu olsun” dedi. Yıldırım, Türkiye’nin ekonomisi için “sıkıntılar var, zorluklar var” diyenlere bu projenin en güzel cevap olduğunu vurgulayarak, bu projenin finansmanının yüzde 70’inin yabancı bankalardan sağlandığını söyledi. Yıldırım, “1 milyar 700 milyon euro kredi ihtiyacı varken, 2 milyar 700 milyon euro’dan fazla talep geldi. Talep edenlerin bir kısmını da alamadık. İşte bu Türkiye’nin gücünü gösteriyor. Türkiye’ye olan güveni gösteriyor” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin emin adımlarla 2023’e, Cumhuriyetin 100. yılına büyük eserlerle yürümeye devam edeceğini ifade eden Yıldırım, “Türkiye’ye güvenmeye devam edin” diye konuştu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşaatına ilişkin, “Kulelerin testlerini bitirdik. Her kulenin yüksekliği 318 metre. Ayrıca tepe yüksekliği 333 metre ile sadece boy olarak değil, kule yüksekliğiyle de rekor kırmış olacağız. 46 metrelik tabya genişliğiyle dünyanın birçok köprüsünden farklı olarak adeta iki ayrı köprü yapacağız ve bu iki köprüyü 9 metrelik bağlantı girişleriyle birbirine bağlayacağız” dedi. Arslan, törende yaptığı konuşmada, projenin temelinin geçen yıl 18 Mart’ta atıldığını anımsatarak, şöyle konuştu: “Bugün itibarıyla kulelerin altına gelecek her biri 66 bin tonluk keson betonların imalatını yapacağımız havuzlarda 320 bin metreküp kazı yaptık. Köprünün her iki kulesinin ayaklarının oturacağı alanda 108 bin metreküp kazı yaptığımız gibi bu ayakların oturduğu yerde keson blokların olacağı yere de kazıklar çakıyoruz.” Arslan, kazık çakım işlemlerinin kısa sürede bitirileceğini belirtti.
Asırlar boyu iftihar kaynağı
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 1915 Çanakkale Köprüsü’ne ilişkin, “Asya ve Avrupa denizin üzerinden dördüncü kez, toplamda ise yedinci kez birbirine kavuşmuş olacak. Millet olarak gururla, iftiharla sahip olacağımız, asırlar boyu göğsümüzü kabartacak ‘dünyanın uzun açıklıklı asma köprüsü’ unvanıyla bir hayali daha gerçekleştirmiş olacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘Çanakkale’ye bir gerdanlık lazım’ demiştiniz. İşte bu gerdanlıkla kıtalar bir kez daha birleşecek. Bize duyduğunuz güvenden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.