EkonomiÇalık grubu 5 ülkede bankacılık yapacak

Çalık grubu 5 ülkede bankacılık yapacak

13.08.2008 - 00:28 | Son Güncellenme:

Çalık Bank’ın adını Aktif Bank olarak değiştiren Çalık grubu, Arnavutluk’ta aldığı bankayla (BKT) Balkanlar’a açılacak. Grup ayrıca Afrika’da iki ülkede bankacılık yapmayı planlıyor

Çalık grubu 5 ülkede bankacılık yapacak

Sabah gazetesi ve atv’yi satın alan işadamı Ahmet Çalık, yurtdışında bankacılık sektöründe büyüme amacıyla dört ülkede daha bankacılık lisansı için başvuruda bulunacak.
Şekerbank’la birlikte kurulan Çalık - Şeker Konsorsiyum Yatırım A.Ş. üzerinden Arnavutluk’ta Banka Kombetare Tregtare’de (BKT) yüzde 60 ortaklığı bulunan Çalık grubu, bu ülkeyi üs olarak kullanacak.
Türkiye’de yatırım bankası olarak faaliyet gösteren Çalık grubunun bankası Aktif Bank’ın Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Önder Halisdemir, grubun öncelikle Bosna Hersek, Kosova ve Afrika’da iki ülkede bankacılık faaliyetinde bulunmak için bankacılık izni başvurularında bulunacağını söyledi.
Çalık grubunun Arnavutluk’ta faaliyet gösteren Banka Kombetare Tregtare üzerinden Kosova’da Priştine ve Prizren’de şubeleri bulunduğunu anlatan Halisdemir, BKT’nin Arnavutluk’ta bireysel ve kurumsal bankacılık hizmetleri verdiğini ve 41 şubesinin bulunduğunu iletti.
Grubun bankayı bankacılıkta Balkan ülkelerinde üs olarak kullanmak istediğini vurgulayan Önder Halisdemir, tamamen özel sektörün hâkimiyetinde olan Arnavutluk bankacılık sektöründe 15 yabancı bankayla rekabet içinde olduklarını söyledi.

1.3 milyar dolar aktifi var
Çalık grubunun Arnuvutluk’taki bankacılık büyüklüğünün 1.3 milyar dolar, mevduat büyüklüğünün ise 1 milyar dolar olduğunu bildiren Aktif Bank Genel Müdürü Halisdemir, Banka Kombetare Tregtare’de 500 kişinin çalıştığını belirtti.
Halisdemir, Şekerbank’la birlikte yüzde 60 olan Banka Kombetare Tregtare’deki ortaklığın yüzde 42’nin Çalık Holding’e, yüzde 24’nün ise Aktif Bank’a ait olduğunu kaydetti.
Kombetare Tregtare’nin Çalık ve Şekerbank dışındaki ortakları ise yüzde 20’şer payla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC).

Haberin Devamı

‘Türkiye’de mevduat istemiyoruz’
Aktif Bank’ın Türkiye’de mevduat toplamayı amaçlamadığını, ancak yasal düzenlemelerin yüzde 85 oranında benzerlik göstermesine karşın yatırım bankacılığının önünde engeller bulunması nedeniyle ticari bankacılık izni istediklerini ifade eden Önder Halisdemir, şöyle konuştu:
“Finansta öncelikle yurtdışında büyümeyi hedefliyoruz. Faaliyet göstermek istediğimiz ülkeler grubun iş yaptığı ülkeler ve ayrıca gelişme potansiyeli olan yerler.
Bu nedenle bankacılıkta dışarısı bizim için daha cazip gözüküyor. Türkiye’de ise ilk 10 banka içinde yer almak gibi bir istediğimiz yok. Ancak yine Çalık grubunun işlerinin yoğun olduğu yerlerdeki bankacılık sinerjisinden yararlanma hedefimiz doğrultusunda Bursa ve Kayseri’de şube açmak istiyoruz. Türkiye’de bölgesel bankacılık alanında iyi bir örnek olacağımıza inanıyorum. Şubeleşmeden diğer alternatif bankacılık kanallarını kullarak bankacılık yapacağız.”