EkonomiÇağla piyasaya çıktı

Çağla piyasaya çıktı

01.03.2010 - 12:08 | Son Güncellenme:

Yılın ilk organik çağlası piyasadaMehmet ÇİL/DATÇA (Muğla), (DHA)

Çağla piyasaya çıktı

MUĞLA’nın Datça İlçesi’ne bağlı Cumalı ve Yaka köylerinde, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle, yılın ilk çağlası 15 gün erken toplanmaya başladı. Datça’nın organik çağlaları İstanbul organik tarım pazarlarına kilosu 20 TL'den gönderilirken, çiftçinin de yüzü güldü.

Datça Tarım İlçe Müdürlüğü Köy Danışmanı Ziraat Mühendisi Raziye Kuzu, turistik Palamutbükü’nün de içinde bulunduğu Cumalı ve Yaka köylerinde üç yıl önce organik tarım çalışmalarına başlandığını söyledi. Raziye Kuzu, “1000 dönümlük alanda 22 çiftçinin katılımı ile başlayan proje kapsamında bu yıl geçiş aşamasını bitirdik. Şimdi ilk organik çağlalarımızı topluyoruz. İstanbul organik tarım pazarları ile anlaşma sağladık. Normal ürün çağla kilogramı 10 TL'den satılırken, organik çağlaların kilogramı İstanbul'a 20 TL'den gönderiliyor. Datça'nın organik çağlaları hafta başından itibaren İstanbul Kartal, Şişli ve Kadıköy'deki organik tarım pazarlarındaki tezgahlarda yerini alacak” dedi.

Raziye Kuzu, organik tarım projesinden çiftçilerin memnun olduğunu ifade etti. Kuzu, “Fiyat farkının yanı sıra, organik tarım yapan çiftçilere daha fazla devlet desteği veriliyor. Normal üretim yapan çiftçiler dönüm başına 7.5 TL mazot ve gübre desteği alırken, organik tarımla uğraşan çiftçilere dönüm başına 20 TL devlet desteği sağlanıyor” diye konuştu. Kuzu, Datça Yarımadası genelinde bu yıl normal ve organik olmak üzere 500 ton civarında çağla hasadının beklendiğini vurguladı.

Palamutbükü'nde 50 dönümlük tarlasında üç yıldır organik badem yetiştiriciliği yapan 64 yaşındaki Uğur Taşdelen ise bu yıl ilk kez organik ürün elde etmenin sevincini yaşadıklarını kaydetti. Taşdelen, “Devlet desteğinden ziyade, piyasadaki fiyat farkı ve bu proje ile ağaçlarımızın ömürlerinin artması bizi mutlu ediyor” dedi.