15.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Hanife Baş- İstanbul’un alışveriş caddelerinde hareket artarken, yer bulmanın zorlaşması eskinin hava paralarını tekrar gündeme taşıdı. Turistlerin de büyük ivme kattığı alışverişlerle, Beyoğlu, Bağdat, Abdi İpekçi, Valikonağı gibi caddeler dolup taşıyor.
JLL Türkiye Eş Bakanları Tarkan Ander ve Dora Şahintürk, Türkiye’deki en önemli alışveriş caddeleri olarak tanımlanabilecek Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Abdi İpekçi, Vali Konağı, Rumeli ve Teşvikiye Caddelerini içeren Nişantaşı bölgesinde perakendenin güçlü bir performans gösterdiğini kaydetti.
Yüzde 100 doluluk
Son bir yıla bakıldığında alışveriş caddelerinde doluluk oranlarının yüzde yüzlere ulaştığını belirten Tarkan Ander, “Kiralamalarda devir bedellerinin konuşulmaya başlandığı ve hatta kurumsal firmalar tarafından devir bedellerine katlanılarak kiralamalar yapıldığını görüyoruz. Ayrıca turizm sektöründe kaydedilen canlanma, ülkedeki tatil bölgelerinin yanında büyük şehirlerde de beklentilerin üzerinde gerçekleşti. 2022’nin ilk 8 ayında İstanbul’a gelen yabancı turist sayısının pandemi öncesi dönem seviyelerine ulaşmış olması, gelecek dönemlerde performansın artarak devam edeceğini gösteriyor. Bu kapsamda caddelerde kiralama işlemlerinin de arttığı ve boş mağaza sayılarının kısıtlı hale geldiğini görüyoruz” dedi.
Dora Şahintürk, İstanbul’da birincil kiraların dolar bazında yaklaşık yıllık yüzde 30 artış göstererek 130 dolar/m2/ay seviyesine ulaştığını aktararak, şunları söyledi: ”Abdi İpekçi Caddesi’nde lüks ve uluslararası markalar ağırlığını korurken, diğer caddeler yerli perakendeci talebiyle gelişimini sürdürüyor. Tüketicilerin alışveriş yaparken değişen ihtiyaçları ve taleplerini karşılayabilmek için deneyimsel mağazacılık anlayışının birçok perakendecinin gündeminde yer aldığını görüyoruz. Özellikle Bağdat Caddesi’nde ve Nişantaşı caddelerinde mağaza karmasında yeme-içme alanları artış gösterdi. Caddelerde yeme içme mekanlarının artışıyla sosyalleşme ve deneyime daha fazla olanak sağlayacak değişimler yaşıyoruz. İstiklal Caddesi’nde yeniden faaliyete başlayan Atatürk Kültür Merkezi’nin, bölgenin turistik ve kültürel yapısı ele alındığında önemli bir çekim merkezi olmasını bekliyoruz. Önümüzdeki dönemlere baktığımızda her bir caddenin kendisine özgü özellikleri, ziyaretçi profili ve tüketicilere sunduğu olanaklar açısından çok iyi analiz edilmesi ve titizlikle ele alınması gerekiyor.”
Yer arayan çok
Bağdat Caddesi Derneği Başkanı Tekin Esen, “Cirolardaki artış pandemi öncesini geçti. Bağdat Caddesi’ndeki 2 bin 500 dükkanın hepsi dolu. Yer arayan çok. Eskisi gibi hava parası da söz konusu. Kiralar yüzde 300 arttı. 120 metrekare mağazanın kirası 300 bin lira” dedi.
‘Yeme – içme’ insanları çekiyor
Havaların iyi gitmesi ve insanların açık havada alışveriş yapma isteğinin caddelere talebi artırdığına dikkat çeken Tekin Esen, “Pandemi döneminden kalma açık alanda olma isteğinin sürdüğü görülüyor. Ayrıca kafe ve restoranlar insanları caddeye çekiyor. Bağdat Caddesi’nde çoğunlukla yerli turist var ancak yabanı turistleri de görmeye başladık. Gelen müşteri oranı yüzde 40 arttı. Yapılan satış adetleri de yükseldi. Cirolarda enflasyona karşın yüzde 20 artış var. Caddemiz eğlence için de tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.