16.02.2023 - 07:46 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ÖZEL Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi, 5 işlem günü kapalı kalmasının ardından geçtiğimiz haftaki kapanışa göre 4 bin 951 puana kadar yükseldi. Peki borsada yükseliş devam eder mi? İşte detaylar...
Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Alınan bazı tedbirler var. Bu tedbirler borsada hem kurumsal yatırımcı talebinin artırılmasına yönelik hem de işlem yapan bireysel yatırımcıların taleplerinin yükseltilmesine yöneliktir. Bunun yanında özellikle şirketlerin ve bankaların kendi hisselerini geri almasını motive edici kararlar alındı.
Özellikle stopajın geçici olarak kaldırılmasıyla şirketlerin hisse geri alımında böyle bir imkanın sunulması, şirketlerin pay geri alımlarını açıklamalarına sebep oldu.
‘10 MİLYAR TL HİSSE SENEDİ ALIM İHTİYACINI OLUŞTURDU’
Bunun yanında BES’te de devlet katkısı fonunun asgari hisse senedi yükümlülüğünün yüzde 10’dan yüzde 30’a çıkarılması 10 gün içerisinde emeklilik fonlarında 10 milyar TL tutarında hisse senedi alımı ihtiyacını oluşturdu. Türkiye Varlık Fonu’nun da aşırı oynaklık olduğu zaman piyasada regüle edici işlem yapma mekanizmasının kurulması kararı alındı.
Dolayısıyla hem BES fonlarının hisse senedi alma zorunluluğu getirilmesi hem Varlık Fonu’nun işlem yapması hem de şirketlerin ve bankaların hisse senetlerini geriye alabilmelerine imkan tanınması (bankalar için hisse geri alımları sermaye rasyolarının hesaplanmasında çekirdek sermayeden geçici olarak düşürülmeyecek) sağlandı. Bir yandan borsada işlem gören banka ve şirketlere hisse senetlerine sahip çıkabilme fırsatı verildi.
Aynı zamanda emeklilik fonlarına hisse senedi alma gerekliliği getirildi. Varlık Fonu da piyasada işlem yapacaktır.
‘PİYASAYA KURUMSAL YATIRIMCI ÇEKİYOR’
Bunların hepsi piyasaya kurumsal yatırımcı çekiyor, hem de borsada işlem gören şirketlerinin hisse senedi fiyat düşüşlerine karşı şirket hisse senetlerine sahip çıkma imkanı getiriyor. Bunların hiçbiri zorunlu değil bir tek BES zorunlu, diğerleri şirketlerin kendi rızaları ile olabilecek şeylerdir.
'DEPREM SONRASI KAYIPLAR GERİ ALINDI’
Bunların tamamına baktığınızda borsadaki şu anki yükselişi açıklamamız mümkündür. Alınan önlemler yükselişi tetikledi. Borsa şu an deprem sonrası kayıplarını geri aldı. Bunun devam edip etmeyeceğini zaman içerisinde göreceğiz.
"YÜZDE 10'A YAKIN PRİM YAPTI"
Ata Yatırım Yurt İçi Piyasalar Direktörü Şükrü Cem Kaya ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Yaşanan deprem felaketi sonrası oluşan olağandışı fiyat hareketleri panik satışlara dönüşünce Borsa İstanbul, Çarşamba işlemlerini iptal etmiş ve işlemleri durdurmuştu. Alınan önlemler piyasadaki arz talep dengesini talep yönünde destekleyince piyasa gün bazında %10’a yakın prim yaptı. Bu önlemler şimdilik etkili olmasına rağmen sürdürülebilir değil. Önümüzde ciddi anlamda belirsizlikler var. Bu nedenle küçük yatırımcı bu hareketi fırsat olarak görüp riskini dağıtarak azaltmalı. Şirketlerin geri alım kararlarının bağlayıcılığı yok. Açılış sonrası bu kararlar etkili olmasına rağmen oluşan yüksek fiyatlarda şirketler tarafından sorgulanacaktır.
DOLAR/TL HAKKINDA
Dolar /TL uzun süredir yatay bant hareketine devam ediyor. Yaşanan deprem felaketi başta olmak üzere, ABD’den gelen datalar ve önümüzdeki döneme ait belirsizliklere rağmen bu seyir devam ediyor. Ancak 18,80 üzerinde kaldığımız sürece yukarı yönlü anlık dalgalanmaları normal karşılamak gerekiyor. Piyasada seçime kadar bu seyrin devam edeceği beklentisi sürüyor."
"GÜÇLÜ YÜKSELİŞİN BORSADAKİ ALGIYI TAMAMEN TERSİNE DÖNDÜRDÜĞÜNÜ DÜŞÜNÜYORUZ"
Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Erdem ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Borsa İstanbul’un 5 günlük aranın ardından alınan tedbirlerin de katkısıyla %10’a yakın primli bir şekilde işlem görmesini olumlu karşılıyoruz. Tedbirlerin ilk yayınlanmasından sonra acaba yeterli mi soruları gündeme gelse de şirketlerin açıklamış olduğu güçlü pay alımları ve MSCI Türkiye endeksinde dün görülen güçlü yükselişin borsadaki algıyı tamamen tersine döndürdüğünü düşünüyoruz.
Dolar kurunda sadece Asya piyasalarının açık olduğu zaman diliminde 19.12’ye kadar bir yükseliş görüldü ancak kalıcılık sağlanamadı. Geçtiğimiz dönemlerde de nadiren bu tarz hareketlilikleri gözlemledik. Piyasaların sığ olduğu zaman dilimlerinde gerçekleşen bu tarz hareketliliklerin piyasa üzerinde bir etkisinin olmadığını düşünüyoruz."