EkonomiBiyoteknik mücadele destekleri artırıldı

Biyoteknik mücadele destekleri artırıldı

17.09.2017 - 16:06 | Son Güncellenme:

Açık alanda turunçgilde Akdeniz meyve sineğine, domates güvesine karşı feromon ve tuzak kullanımı için tahsis edilen dekar başına destek 45 liraya, sadece feromon kullanan üreticilere destek miktarı ise dekar başına 25 liraya çıkartıldı. Açık alanda zeytin için destekleme tutarı dekar başına 30 lira olarak belirlendi.

Biyoteknik mücadele destekleri artırıldı

Açık alanda turunçgilde Akdeniz meyve sineğine, domates güvesine karşı feromon ve tuzak kullanımı için tahsis edilen dekar başına destek 45 liraya, sadece feromon kullanan üreticilere destek miktarı dekar başına 25 liraya yükseltildi. Açık alanda zeytin için destekleme tutarı dekar başına 30 lira olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Bitkisel Üretimde Biyolojik veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, açık alan için biyoteknik mücadele paket destek miktarı dekar başına 70 liradan 80 liraya yükseltildi.

Açık alanda turunçgilde Akdeniz meyve sineğine karşı feromon ve tuzak kullanımı için tahsis edilen dekar başına destek 45 liraya, tuzak kutusunun en az 5 yıl kullanma ömrü bulunmasından dolayı daha önceden tuzak kutusu olup da sadece feromon kullanan üreticilere ise destek miktarı dekar başına 25 liraya çıkartıldı.

Domateste biyoteknik mücadelede, feromon ve tuzak kullanan üreticilere dekar başına 45 lira, domates güvesine karşı sadece feromon kullanan üreticilere dekar başına 25 lira destekleme ödemesi yapılacak. Söz konusu destek tutarı açık alanda zeytin için dekar başına 30 lira olarak belirlendi. Biyolojik mücadelede destek miktarları ise değişmedi.

Haberin Devamı

Biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticiler kayısı, elma ve bağ için 6 Ekim, açıkta domates ve zeytin için 20 Ekim, turunçgil ve nar için 31 Ekim, örtüaltı için 29 Aralık'a kadar başvuruda bulunabilecek. Desteklemelerden kamu kurum ve kuruluşları ile yasaklı üreticiler faydalanamayacak.

Öte yandan, bitkisel üretim desteklerine ilişkin usul ve esaslar da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, kapama bahçelerden 5 dekar ve daha büyük alana sahip bodur veya yarı bodur meyve fidanları, bodur veya yarı bodur olmayan diğer meyve fidanları Antepfıstığı çöğürü ile bahçe tesisler, 3 dekar ve daha büyük alana sahip çilek, mavi yemiş, kuşburnu, kivi, kızılcık ve muz (açık alan) bahçesi tesisler ve bir dekar ve daha büyük muz bahçesi (örtüaltı) için sertifikalı fidan-fide ve standart fidan kullanım desteği sağlanacak.