EkonomiBireysel Emeklilik Sistemi Nedir, Faydaları Nelerdir? Bes Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir, Faydaları Nelerdir? Bes Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

15.12.2020 - 16:10 | Son Güncellenme:

Emeklilik her ne kadar yaşlılığı çağrıştırsa da aslında aktif çalışma hayatının sona ermesi sebebi ile insanların kendilerine daha fazla zaman ayırabilecekleri ve hayatın tadını çıkarabilecekleri bir dönem olmaktadır. Diğer bir yandan tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu dönemde insanların gelirleri düşül göstermektedir. Bunun önüne geçmek için çalışma hayatı süresince gerekli yatırımları yapan kişiler emeklilik dönemlerinde de hayat standartlarını koruyabilmektedirler. Bu yatırımlardan birisi de bireysel emeklilik sistemi olmaktadır. Bes'in ne olduğunu, avantaj ve dezavantajlarını sizler için derledik.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir, Faydaları Nelerdir Bes Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir

 Emeklilik dönemi için hayat standartlarını korumanın en bilinene yollarından birisi de bireysel emeklilik sistemi olmaktadır.

Haberin Devamı

 Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Faydaları Nelerdir?

 BES'in amacı aktif çalışma hayatı içerisinde olan kişilerin düzenli bir şekilde birikim yaparak ve bu birikimlerini değerlendirerek emeklilik dönemlerindeki hayat standartlarını koruyabilmeleridir. Bu sisteme yapılan bütün tasarruflar, alanlarında uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilen fonlarda değerlendirilmektedir. BES için kullanılan fonlar uzun vadeli yatırımlar olarak düşünülmekte ve buna göre tasarruflar değerlendirilmektedir.

 BES' in katılımcılara olan faydası ise emeklilik dönemlerinde maddi refahını koruyabilmeleri olmaktadır. Bu sebeple de sistem uzun vadeli yatırımlarda en fazla getiriyi sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir.

Haberin Devamı

 BES Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

 Ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan bu özel emeklilik sisteminin katılımcılarına birden fazla faydası olmaktadır. Bunlar:

BES' in en büyük artısı devlet tarafından sağlanan devlet katkısı olmaktadır. Katılımcıların yaptıkları tasarrufların %25' i oranında devlet katkı sağlamaktadır. Bu katkılarda fonlarda değerlendirilmektedir.

BES'in sağladığı bir diğer avantaj ise katılımcılarına tasarruf disiplini sağlaması olmaktadır. Katılımcılar uzun dönemde tasarruf yapmaya teşvik eder.

Ödeme dönemlerini katılımcılar kendileri belirleyebilmektedir.

Herhangi bir ödeme zorluğu yaşanması durumunda ise belirli süreler ile ödemelere ara verilebilmekte veya ödemelerin miktarı düşürülebilmektedir.

Emeklilik döneminde SGK gelirine ek bir gelir elde edilmektedir.

Yapılan tasarruflar uzmanlar tarafından hazırlanan fonlarda değerlendirilir,

Yatırım yapılacak fonlarda gerekli görülmesi durumunda değişiklik yapılabilmektedir. Bu da katılımcıların getirilerini daha fazla yükseltmektedir.

Emeklilik döneminde azalacak gelire katkı sağlayarak yaşam standartları korunur.

Tüm bu avantajlarının yanında BES'in bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajlar ise;

Sistemden 1 yıldan önce çıkılması durumunda devlet tarafından ciddi bir kesinti yapılmaktadır. Bu sebeple katılımcıların ciddi bir problemi olmadığı sürece sistemde kalmalıdır.

Haberin Devamı

BES tasarrufunu tercih eden kişilerin fonları her zaman kontrol altında tutmaları gerekmektedir. Aksi taktirde beklenilen getiriler elde edilemeyebilir.

BES şirketleri yapılan bütün bu işlemlerden yönetim kesintileri yapmaktadır. Bu kesintilerin oranları ise %8-10 arasında değişkenlik göstermektedir.