EkonomiBeyin göçünü tersine çevirecek etki merkezi

Beyin göçünü tersine çevirecek etki merkezi

02.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sabancı Topluluğu, Sabancı Gençlik Seferberliği kapsamında ilk Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezi’ni İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE) hayata geçirdi.

Beyin göçünü tersine çevirecek etki merkezi

İSMAİL ŞAHİN / İzmir - Enerjisa Üretim tarafından İYTE bünyesinde tamamlanan Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi, Uzaktan İzleme Odası ve BloombergNEF Merkezi olmak üzere iki projeyi bünyesinde barındırıyor. Öğrenciler, İYTE Enerji Sistemleri Mühendisliği Laboratuvar Binası’nda kapılarını açan Uzaktan İzleme Odası ve Makina Mühendisliği Binası’nda yer alan BloombergNEF Merkezi sayesinde, enerji sistemlerinde dijitalleşme, yapay zekâ alanında santral gözlemi, performans analizi ve ileri veri modellemesi yapabilecek; akademik bilgilerini teknoloji odaklı saha çalışmalarıyla zenginleştirebilecek. İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, “Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi, İYTE’nin geleceğin liderlerini yetiştirme misyonunu güçlendiren önemli bir adımdır” dedi.

Haberin Devamı

34 ilde 35 merkez

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper ise, “Bugün İYTE ile başlattığımız bu yolculuğu, ülkemizin dört bir yanındaki üniversitelerimizle Türkiye’ye yayacağız. Bu yıl içerisinde 8 merkezimiz, 3 yıllık proje dönemi sonunda ise, yurt içinde 34 ilde ve 35 üniversitede, yurt dışında ise en az 2 merkezde ve 2 üniversitede olmayı; projenin sonunda en az 30 bin gence ulaşmayı hedefliyoruz. TÜİK verilerine göre, 2023 yılında 15-34 yaş arasındaki 329 binden fazla genç yurt dışına göç etmiş. Ülke olarak en acil çözüm bulmamız gereken tehdit bu. Dünyayı kapı aralığından göreceklerine, kapıyı onlara açıp dünyadaki bilgiye ve gelişmelere erişmelerini sağlayalım. Bu merkez tam da bu anlayışın göstergesi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yapay zekâ ile 7/24 santral takibi

- Uzaktan İzleme Odası’nda, öğrenciler rüzgâr türbinlerini izleyecek, ölçüm yapacak ve performans gelişimini artırma yöntemlerini ileri veri modelleme ve analiz teknikleri ile araştıracaklar.

- 7/24 uzaktan operasyonel izleme ve performans değerlendirilmesi yapılabilecek Uzaktan İzleme Odası’nda Urla RES için gerçek zamanlı veri, ileri analizler ve yapay zekâ kullanarak enerji santrali süreçlerinin kapsamlı izlenmesi mümkün olacak.

- Planlı ve plansız bütün duruşlara ilişkin arıza kayıtlarının tutulması, türbin ile ilgili gerilim, reaktif güç, aktif güç, aktif enerji ve üretim verilerin saatlik olarak işlenmesi.

Simge platform

Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl ise Enerjisa Üretim’in 2030 yılında 7.500 MW’a ulaşma hedefini vurgulayarak, “Önümüzdeki dönemde, Urla RES gibi projelerde performans analizi ve veri analitiği çalışmalarımızı genişleterek, makine öğrenmesi ve yapay zekâ algoritmaları ile enerji verimliliğinin artırılması için yeni çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.