04.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
YAVUZ KARAMAN / EMLAK
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Ali Ağaoğlu ile birlikte İstanbul Kartal sahilinde Türkiye’nin en iddialı projesini hayata geçirmek için gün sayıyor. Emlak Konut GYO’nun ihalesini rekor teklifle Ağaoğlu ile birlikte kazanan Ziya Yılmaz, “Türkiye’nin en iyi projesini yapacağız. 10 yıl sonra bile bu proje 1 numara olacak” dedi.
Ziya Yılmaz, projenin içinde barındırdığı özellikler bakımından benzersiz olduğunu anlatarak, “Dünyada bile bu projenin benzerinin olduğunu sanmıyorum. Büyük arsa bulunabilir ama deniz olmaz. Karma olabilir ama içinden hızlı tren geçmez. Ama bizim arsada her şey var” diye konuştu.
Denize cephesi 500 metre
64 bin metrekarelik arsada yapılacak projede konut ve rezidansların yanı sıra, ofisler, alışveriş mekânları, büyük bir hastane, özel okul ve ibadethanenin yer alacağını ifade eden Yılmaz, “Projenin özellikleri bunlarla sınırlı kalmayacak. Denize çok yakınız ve marina olacak. Burada yürüyen bantlarla sahil yolunun altından rahatça ulaşılacak. Deniz taksi iskelesi ve deniz uçağı için pist yapacağız. 2 tane helikopter pisti olacak. Projenin dibinden de Marmaray geçiyor. Dünyada içinde bu kadar unsur olan bir başka proje yok” açıklamasını yaptı.
İçinden tren geçiyor
Ziya Yılmaz, projenin brüt arsasının yaklaşık 100 dönüm olduğunu belirterek, sahil yoluna bitişik durumdaki bu arsanın denize 500 metrelik cephesi olduğunu söyledi. Bu özelliğiyle projenin çok büyük bir bölümünün denize hakim olacağının altını çizen Yılmaz, “Projeyi de denize göre kurguladık. Bu bölgedeki deniz manzarası çok kaliteli. Önümüzde Marmara Denizi ve 5 ada var. Burası adeta bir boğaz gibi görünüyor. Burada yaşayanların ömrü bile uzar” diye konuştu.
Yılmaz, projenin özelliklerinden birinin de ulaşım imkânları olduğunu vurgulayarak, projenin hızlı tren, feribot, metro, havalimanı, sahil yolu, E-5, TEM, helikopter, deniz taksi ve deniz uçağı gibi olanaklara sahip olacağını söyledi.
Projenin önünde yapılacak marinanın da önem taşıdığını dile getiren Yılmaz, “Kartal’da iki tane merkez planlanıyor. Bunu Belediye Başkanı Altınok Öz de açıkladı. Biri Kartal meydanı, ikincisi bizim projemizin bulunduğu alan” dedi.
Kartal projesinin Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da büyük ses getirmesini beklediklerini vurgulayan Yılmaz, “Proje dünyada çok ilgi görecek ve çok sayıda ödül getirecek. Kendi alanında Oscar alacak. Bu da Türkiye’nin ve İstanbul’un tanıtımı için önemli olacak. Projenin adı ise bölgenin tarihine atıfta bulunacak ve Türkçe olacak” dedi.
Satış ofisi hazır
Yılmaz, projenin deniz manzaralı satış ofisini tamamladıklarını anlatarak, projelerin tamamlanmasıyla birlikte ruhsata başvuracaklarını ve satışlara başlayacaklarını açıkladı.
Satışları bu yıl içinde başlatmak için yoğun çaba gösterdiklerini kaydeden Yılmaz, “Çok ciddi bir talep var. İsim yazdıranlar çok oldu. Özellikle üst gelir grubu talep gösteriyor. 2-3 tane almak isteyenler oluyor” dedi.
‘İyotun kokusu gelecek’
Ziya Yılmaz, DAP Yapı olarak farklı tasarımları olan projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, Kartal’da da çok farklı bir mimarinin ortaya çıkacağını söyledi. Projenin mimar Barbaros Sağdıç tarafından çizildiğini anlatan Yılmaz, şunları söyledi:
“Proje üzerinde sabahlara kadar çalıştık. Herkesi şaşırtacak bir proje tasarladık. Büyük konutların üzerinde çok çalıştık. Denizle iç içe bir proje ortaya çıkacak. Teraslara ağırlık verdik. 20 metrekare terası olan 1+1’lerin yanı sıra çok daha büyük teraslı evler de olacak. Ev sahipleri terastan denizi görecek ama iyotun kokusu da gelecek.”
Hasılat beklentisi 2 milyar TL
Emlak Konut GYO tarafından Kartal’da satışa çıkarılan 64 bin metrekarelik arsaların ihalesini Ali Ağaoğlu’nun sahip olduğu Eltes İnşaat ve Dap Yapı ortaklığı kazanmıştı. Ortaklık, 1 milyar 335 milyon liralık bir teklif sunarken, şirket payı olarak Emlak Konut GYO’ya yüzde 40 oranında 534 milyon lira vermeyi taahhüt etmişti. Ziya Yılmaz, ise projeden 1.5-2 milyar liralık bir hasılat beklediklerini açıkladı.
‘ARAP YATIRIMCI GELİR’
Projenin yabancı yatırımcıların da ilgisini çekebileceğini ama illa yabancı yatırımcılara satmak gibi bir dertlerinin olmadığını kaydeden Yılmaz, “Bu projeyi Türklerin kapış kapış alacağını düşünüyorum. Fakat özellikle Araplar bu özellikteki bir yatırıma ilgi gösterebilir” dedi.
‘Kartal’da bire üç kazandıracak’
Ziya Yılmaz, bu kadar değerli, bir projenin fiyatını da yatırımcıya kazandıracak şekilde belirlediklerini vurgulayarak, projenin getirisi ve fiyatlarıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“Bu proje gelişmiş bir Avrupa kentinde olsaydı metrekare fiyatları 10-15 bin euro seviyesinde rahatlıkla olurdu. Ama biz yatırımcılara kazandıran fiyatlarla satışa çıkacağız. İlk çıkışta metrekare fiyatlarımızı 10 bin liranın altında düşünüyoruz. Projeden ilk alanlar 1-1.5 yılda yani kısa vadede bire bir, uzun vadede ise bire üç kazanacak.
AVM Deniz manzaralı
Ziya Yılmaz, projede ticari alanları ise özel olarak tasarladıklarını vurgulayarak, mağazaları hem kapalı hem de açık olarak cadde mağazası gibi yaptıklarını ifade etti. Projedeki alışveriş mekânlarının da denizi göreceğini dile getiren Yılmaz, “Bayanlar deniz manzaralı mağazalarda alışveriş yapacak. Bu da projeyi çok çekici kılacak” görüşünü dile getirdi.
Emlak 2013 Fuarı’nda 235 m2 ile yerini alacak
Florya’nın son büyük arazisinde inşa edilen KoruFlorya, 5-8 Aralık’ta CNR Expo’da düzenlenecek Emlak 2013 Fuarı’nda ziyaretçilerini ağırlayacak. AVM üzerinde yerden 17 metre yüksekte konumlanan rezidansların; deniz, göl ve orman manzarasına hakim, doğa ile iç içe özel peyzajından ve AVM’nin mimari dokusundan esinlenilen KoruFlorya standı, 253 metrekarelik alanıyla fuarın en dikkat çekici stantlarından biri olacak.
Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı, Türk gayrimenkul sektörünün yıldızlarının buluştuğu Emlak 2013 Fuarı’nın, Türk inşaat ve gayrimenkul sektörünün yurtdışı kurumsal yatırımcılara açılması için önemli bir rol oynadığını dile getirdi.
Çukurova Tower’ın örnek daireleri hazır
Kaba inşaatı biten ve dış cephesine başlanan Kartal’ın markalı projelerinden Çukurova Tower’ın örnek daireleri görücüye çıktı. 36 katlı bir rezidans projesi olan Çukurova Tower’ın 12. katında, her bölümü üst düzey markalarla dizayn edilen örnek daireler, projenin bitmiş hali hakkında fikir verirken dekorasyon anlamında da önemli ipuçları sunuyor. Kış kampanyası kapsamında peşinatın teslime ertelendiği Çukurova Tower, Ekim 2014’te tamamlanacak.
Çukurova Gayrimenkul Satış Müdürü Nuray Yıldız, örnek daireleri gezenlerin ortamın ferahlığından, fonksiyonelliğinden ve deniz manzarasının güzelliğinden çok etkilendiklerini söyledi.
‘Kendi enerjimizi kendimiz üreteceğiz’
Büyükçekmece Gölü kıyısında hayata geçirdiği Gölmahal Villaları ile dikkat çeken Yalçınlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, “Doğa ve enerji kaynaklarının her geçen gün tükendiği gerçeğinden yola çıkarak projemizi inşa ettik. Bu yüzden binaların Enerji Kimlik Belgesi’ne sahip olması konusuna çok önem veriyoruz ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu konuda attığı adımları destekliyoruz” şeklinde konuştu.
GölMahal Villalarında sürdürülebilirlik ve enerji tasarrufu adına önemli adımlar attıklarını belirten Yalçın, “Kendi enerjimizi kendimiz üretmek istedik. Bütün ısı, soğutma, su ve elektrik sistemlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli olarak kullandık” dedi.
Mimarlık öğrencilerine uygulamalı çatı eğitimi
Çatılarla ilgili bilinç oluşturmak için faaliyet gösteren Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), uygulamalı çatı eğitimlerine devam ediyor. ÇATIDER üyelerinden Atermit, Kılıçoğlu, Multiplan, Onduline Avrasya, Rheinzink Türkiye ve Ytong tarafından Kültür Üniversitesi Ataköy Yerleşkesi Mimarlık Fakültesi’ne, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne kurulan büyük boy çatı maketleri üzerinde yaklaşık 250 öğrenciye uygulamalı eğitimler verildi.
Eğitimde öğrenciler çatı sistemleri ve çatı kaplamalarıyla ilgili malzemeler, yalıtım, ekipman ve iş güvenliği konularında bilgi sahibi oldu.
Yöresel mimariyi korumak için kırsalı iyi okumak gerekli
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yöresel mimarileri koruma altına alma girişimini ve bazı pilot bölgelerde uygulamalara başlamasını bu konuda atılmış güzel bir adım olarak değerlendiren Mimarlar Workshop Kurucusu Mehpare Evrenol; Bakanlığın bu çalışmalarını biraz aceleci ve plansız bulduğunu da vurguluyor.
Yapılan çalışmaların kendisine özünde ilgili uzmanlıklardan yoksun bir yaklaşım gibi geldiğini belirten Evrenol, yöresel mimariyi korumak için gerçekleştirilecek dönüşümün nitelikli olması gerektiğinin altını çiziyor. Evrenol, kentlerdeki dönüşümün ne kadar sağlıksız ve konuyla ilgili disiplinlerden destek almadan, alt yapısı eksik bir şekilde yürütüldüğüne tanıklık ederken, kırsalın olası değişiminin de benzer problemlerle boğuşacağı endişesini taşıdığını belirtiyor.
Yöresel mimarinin bulunulan coğrafyanın iklim şartları, topografik yapısı, toplumun gelenek ve kültürel yapısıyla, sosyal yaşantısı ile şekillendiğini söyleyen Evrenol, “Fakat son yıllarda büyük şehirlere olan göçlerin daha da artması, kırsalın ekonomik ve sosyal anlamda arka planda bırakılması, yöresel mimarilerin tek tek kaybolmasına ortam hazırladı. Mimari değerlerimizi, birikimimizi koruyarak yaratma çabasını her anlamda desteklemek gerekiyor” diye konuştu.
‘Tek tipleştirme riski oluşacak’
Dönüşümün yöresel mimariyi zenginleştirmesinin tersine tek tipleştirme riski olduğunu belirten Evrenol, şu ifadeleri kullandı:
“Doğru politikalarla iyi bir planlama elde edebilirsek, yöresel mimarinin de özgür ve özgün kalacağını düşünüyorum. Kent estetiğinin kırsala taşınması çok sağlıksız ve mimariyi tam tersine yok eden bir yaklaşım.”
‘Dönüşümde uzlaşma ve algı yönetimi önemli'
Marmara Mühendis, Mimar ve Teknik Elemanlar Federasyonu (MÜTEF) tarafından düzenlenen ‘İstanbul Kent Kimliği Sosyal Yaşam ve Kentsel Dönüşüm’ panelinde, Dumankaya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya konuşmacı oldu.
Uğur Dumankaya sektörde yetkin isimlerin olması gerektiğine vurgu yaparak, doğru kentleşmenin önemine değindi ve kentsel dönüşüm çalışmalarının bir ‘Uzlaşma ve Algı Yönetimi’ olduğunun altını çizdi.
Dönüşüme ‘özel’ şirket kurdu
Dumankaya, kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık vereceklerini belirterek, bu alanda farklı bir model geliştirdiklerini söyledi. Dumankaya Kentsel adıyla dönüşüm çalışmaları yapacakları bir şirket kurduklarını ifade eden Dumankaya, dönüşümü butik olarak, 15-20 dairelik binalarda geliştirmek istediklerinin altını çizerek, şehrin merkezi noktalarında aynı anda 50 projeye başlayabileceklerinin altını çizdi.