12.02.2011 - 02:36 | Son Güncellenme:
AYFER YILDIZ
Cep operatörü Turkcell’de Ekim 2010’da yapılan olağanüstü genel kurulunda yönetimi ele geçirmek için harekete geçen buna karşılık Sanayi Bakanlığı Komiseri’nin gelmeyişinin ardından ertelenen toplantıyla birlikte bu hedefe ulaşamayan İskandinav TeliaSonera, nisanda yapılacak yeni genel kurulda benzer stratejiyi uygulayacak. O dönemde ‘Turkcell’in Türk şirketi olarak kalması’ adına devletin Çukurova grubu patronu Mehmet Emin Karamehmet’ten yana tavır aldığı konuşulmuştu.
TeliaSonera’nın CEO’su Lars Nyberg, son yapılan genel kurul öncesinde birkaç kez Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüştüğünü ve Turkcell’in bir Türk şirketi olarak kalacağını kendisine anlattıklarını söyledi. Nyberg, “Kendisinin desteğini almak için değil, bizim pozisyonumuzun ne olduğunu ve ne yapmak istediğimizi anladığından emin olmak için görüştüm. Başbakan’ı Turkcell’in bir Türk şirketi olarak kalacağına ikna etmeye çalıştım” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın kendisine uluslararası hukuka bağlı kalacaklarını söylediğini hatırlatan Nyberg, TeliaSonera’nın Turkcell’in kontrolünü ele geçirmesi konusunda hükümetin rahatsız olduğunu düşünmediğini de belirtti. Nyberg, Altimo ile birlikte Türkiye’nin bu baştacına iyi bakacağız” dedi.
‘3 bağımsız üye isteriz’
Turkcell’de şu anda yönetim kurulunda Çukurova grubu 2, TeliaSonera 2, Rus Alfa 2 üyeyle temsil ediliyor. Başkanlığı ise bağımsız üye Colin Williams yürütüyor. Nisanda yapılacak genel kurulla ilgili olarak konuşan Nyberg, “Yönetim kurulunun TeliaSonera’dan 2, Altimo’dan 2 ve 3 bağımsız üyeden oluşmasını istiyoruz” dedi.
‘Bu bizim yasal hakkımız’
Nyberg, şöyle devam etti: “Böylece bir karar alacağımız zaman anlaşmazlık olduğunda bağımsız 3 üyenin oylarıyla karar alınabilecek. SPK’da bağımsız üyenin daha fazla olmasını istiyor. Halka açık bir şirket ve küçük yatırımcıları çok fazla.“
“Birkaç kez Mehmet Emin Karamehmet’e giderek, “Geçmişte hisseleri bize sattınız ama teslim etmediniz. Bu konuda mahkeme kararımız var. Bunu çözelim” dediklerini dile getiren Nyberg şunları söyledi:
“Bize satılan hisseler sonradan Ruslara da satıldı. Bizimle diyaloğa girmedi. O bizimle konuşmamıştı, biz de gidip Ruslarla konuştuk. Ruslarla Megafon’da da ortaklığımız var. Rus Altimo (Alfa) ile bağımsız üyeler konusunda anlaştık. Turkcell’in kontrolünü almak için yasal ve ahlaki hakka sahibiz. Şirketin daha iyi performans göstermesini istiyoruz.”
‘Anlaşmazlık zarar veriyor’
Turkcell’in üç ortağı arasındaki anlaşmazlıkların şirkete zarar verdiğini belirten Nyberg, “Bu konularda bir sonuca vararak şirkete odaklanmak, iş konularını ele almak istiyoruz” dedi.
Nyberg, Turkcell’in tarihsel olarak olağanüstü başarılar gerçekleştirdiğini ancak, son 6-7 çeyrektir Türkiye’de gerçekleştirilen regülasyon değişiklikleri sonrasında performansının düştüğünün altını çizdi.
Turkcell’de ortaklık yapısı
- Turkcell’i yüzde 51’lik hisseyle Turkcell Holding kontrol ediyor.
- Turkcell Holding’in yüzde 52.9’una Çukurova Telecom Holding, yüzde 47.09’una da TeliaSonera sahip.
- Çukurova Telecom Holding’in yüzde 51’ini elinde bulunduran Çukurova Holding, bu sayede Turkcell’in de ağırlıklı olarak yönetimini üstleniyor. Yüzde 49’luk hisse de Alfa Telecom Turkey şirketinde bulunuyor.
- Şirketin yüzde 34.7’si borsada işlem görüyor.
- Doğrudan ve dolaylı olarak TeliaSonera’nın yüzde 37.7, Rus ortakların yüzde 13 hissesi var.