16.06.2023 - 17:21 | Son Güncellenme:
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''İnşallah ülkemizin yatırım, ihracat, üretim ve istihdam noktasında güçlü bir şekilde ve toplumda refah artışını sağlayacak bir modelle yolumuza devam edeceğiz'' dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD toplantısının ardından Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetimiyle bir araya geldi. 2 buçuk saat süren toplantının ardından basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.
Bakan Şimşek şöyle konuştu: ''Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar'ın ev sahipliğinde banka yöneticilerimizle bir araya geldik. Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ile istişare ettik. Bu dönemde yeni program çalışmaları çerçevesinde finans sektörü, iş dünyası, sendikalar ve toplumun tüm kesimleriyle istişare edeceğiz. İnşallah ülkemizin yatırım, ihracat, üretim ve istihdam noktasında güçlü bir şekilde ve toplumda refah artışını sağlayacak bir modelle yolumuza devam edeceğiz. Bu istişare ettiğimiz bir toplantıydı. Türkiye ekonomisini ve bankacılık sektörünü konuştuk''
CNN Türk Editörü Gülşen Coşkun görüşmenin detaylarını anlattı. Coşkun açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Bakan Şimşek 5 yıl aranın sonunda aynı koltuğa oturmuştu. Özellikle kurala dayalı bir ekonomi vurgusu yapmıştı.
Rasyonel zemine dönme derken ne kastediyor? İlerleyen saatlerde de bankacılarla bir araya gelecek. Mehmet Şimşek Bakanlık koltuğuna oturduğundan itibaren hızlı çalışıyor.
TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ BAŞKANI ALPASLAN ÇAKAR'DAN AÇIKLAMA
Türkiye Bankalar Birliği başkanı Alpaslan Çakar tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye ekonomisinin gücüne ve geleceğine inandıklarını, 22 ülkeden yatırımcının da yer aldığı bankacılık sektörünün imkanlarını, rekabet, yenilikçilik, sürdürülebilirlik prensipleri çerçevesinde, Ülkemiz için değer oluşturmak ve kalkınmanın finansmanına destek olmak üzere kullanmaya devam edeceklerini belirtmiştir" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca, "Sayın Bakanımız, makro ekonomik istikrarın sağlam bir zeminde oluşturulmasına ve korunmasına, piyasaların ve finansal sektörün sağlıklı olarak işlemesine, sektörde dayanıklılığın daha da arttırılmasına verdiği önemi ifade etmiştir. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracata sektörün verdiği destek için teşekkür etmiş ve devamını istemiştir. Sektörün daha sağlıklı işlemesi için gereken adımların atılacağını ifade etmiştir. Ayrıca yeni dönem ekonomi politikası öncelikleri ve hedeflerine ilişkin görüşlerini üyelerle paylaşmıştır. Yapıcı ve samimi bir ortamda geçen toplantının bundan sonra mutad olarak yapılmasının yararlı olacağı hususunda görüş birliğine varılmıştır" denildi.
İŞ DÜNYASININ BEKLENTİLERİ NOT EDİLİYOR
Çalışmalarda STK iş dünyası ve akademinin katkısı alınacak demişti. Şimşek 'in bu topantıları önemli görüşmeler. Bundan sonrasındaki ekonomiye ilişkin çerçeveyi çiziyor. İş dünyasının beklentileri not ediliyor. Orta vadeli programda 3 yıllık bir plan çiziliyor."
ÖZİLHAN'DAN AÇIKLAMA
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi(YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesi hakkında, "Ekonomik duruma ilişkin tespit ve önerilerimizi sayın Bakan ile paylaştık, açık ve samimi bir toplantı oldu." değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası konuşan Cevdet Yılmaz maliye politikası ve yapısal reformlarla Türkiye’nin finansal istikrarının pekiştirileceğini, enflasyonla mücadele konusunda kararlı adımlar atacaklarını söyledi.
EKK toplantısının ardından açıklama yapan Cevdet Yılmaz, şunları söyledi: “Yeni dönemde, para politikasının yanı sıra maliye politikası ve yapısal reformlar ile Türkiye finansal istikrarını pekiştirecek, insan odaklı kalkınmasını sürdürecektir. Serbest piyasa kuralları içinde; ekonomimizin rekabet gücünü ve verimliliğini arttırıcı adımlar atmaya devam edeceğiz. İstikrar ve güven içinde büyümek, istihdamı artırmak, büyümenin nimetlerini adaletle paylaşmak temel amaçtır. Bu amaca dönük olarak yatırım, istihdam, üretim ve ihracat hedeflerimizi gerçekleştirirken; cari açığı sürdürülebilir büyümenin önünde bir engel olmaktan çıkarmaya kararlıyız. Bu doğrultuda, teknolojik atılımlarımızı devam ettirecek, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerle ihracat ve turizm gelirlerimizi artıracağız.”
12. KALKINMA PLANI EKİMDE
12. Kalkınma Planını ekim ayında hazırlamış olacaklarını belirten Yılmaz, “Eylül ayında kamuoyu ile paylaşacağımız OVP ile kamu politikaları ve uygulamalarını yeniden şekillendirecek ve kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendireceğiz” dedi. Yılmaz mali disiplin ve kamuda tasarruf anlayışı içinde hareket edecekleri mesajını da verdi.
‘AZ KONUŞUP İŞ YAPACAĞIZ’
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki önceki günkü Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 8.5 saat süren toplantıda bütün bakanların sunum yaptığını, ekonomi ve deprem başta olmak üzere bütün konuların konuşulduğunu belirtti. Yılmaz yakın dönemde KKTC’ye gideceğini ifade ederek “İş birliği projelerini yerinde inceleyeceğiz” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de soruları yanıtlarken, geçmişte Maliye Bakanlığı döneminde her ay bütçe açıklaması yaptığının hatırlatılması ve “Aynı format gelir mi?” sorusu üzerine, “Zamanla, şimdi az konuşup iş yapacağız” yanıtını verdi.
‘ASGARİ ÜCRETTE SATIN ALMA GÜCÜ ARTACAK’
CNN Türk’te Gece Görüşü programına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomide yeni döneme ilişkin önemli mesajlar verdi. Yılmaz, şunları söyledi:
ETİKELERDEKİ YÜKSEKLİK: Aşama aşama bu konuda birtakım mesafeler alacağız. Dünyadaki gelişmeler de bize yardımcı olacak. Emtia fiyatları gerilemeye başladı. Orta Vadeli Programda bunun cevabını göreceksiniz. Bu süreçte çalışan kesimleri enflasyona ezdirmeme yönünde tedbirleri alacağız.
KUR KORUMALI MEVDUAT: İyi bir işlev gördü. Gerçekten kurun bir dönem kontrolden çıkmasını engelleyici bir mekanizma oldu. Ama başından itibaren de geçici bir düzenleme yapıldı. Belli bir vade koyduk. Burada ani bir şekilde KKM’den çıkış olmalı mı? Olmamalı. Burada tedrici bir geçiş olmalı. Ani geçiş yapmazsınız. Biraz böyle kendi halinde biraz da izleyeceğimiz yeni finansal enstrümanlarla bu geçişi sağlayacağız.
ÜCRET ARTIŞLARI: Asgari ücretle ilgili görüşmeler başlamış durumda. Temmuz ayının başlarında bitecek ve asgari ücrette satın alma gücünü artıracak bir yaklaşım sergileyeceğiz. Memur maaşları ve emeklilere ilişkin çalışmalarda Meclis’e gitmesi gereken düzenleme ve artışlar olacak. Onlar da çalışılıyor. Geniş toplumsal kesimlerin satın alma gücünü korumaya yönelik adımları atacağız. Herhangi bir tereddüt söz konusu değil. Enflasyona çalışanları ezdirmeyeceğiz.