26.12.2020 - 15:01 | Son Güncellenme:
AA
Pekcan, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf Sanatkarlar Odası Birliği temsilcileri ve Diyarbakırlı iş insanları ile video konferans yöntemiyle bir araya geldi.
Toplantıda bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi veren Pekcan, Diyarbakırlı iş dünyasının talep ve önerilerini dinledi.
İstişareye çok önem verdiklerini, bu kapsamda düzenli olarak sivil toplum kuruluşu başkanları ile istişare toplantıları yaptıklarını anlatan Pekcan, Diyarbakırlı iş dünyasının talep ve önerilerinin de takipçisi olacaklarını söyledi.
Kovid-19 salgınının küresel ekonomiyi çok ciddi etkilediğini anlatan Pekcan, hükümetlerin de salgınla mücadele bağlamında çeşitli destek paketlerini devreye aldıklarını ifade etti.
Pekcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından mart ayında açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkınma Paketi başta olmak üzere çeşitli destek mekanizmalarıyla bugüne kadar işletmelere, esnaf-sanatkara vergi, istihdam, finansman alanlarında önemli kolaylıklar sağlandığını ve sağlanmaya devam ettiğini dile getiren Pekcan, devletin şartlar ve imkanlar ölçüsünde iş insanlarına destek olmaya çalıştığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın esnafa yapılacak doğrudan ödeme destekleriyle ilgili açıklamalarından sonra da 23 Aralık'ta Cumhurbaşkanlığı kararının ve 24 Aralık'ta uygulama esaslarını belirleyen tebliğin yayımlandığını hatırlatan Pekcan, esnafların bu desteğe en hızlı, basit şekilde başvurabilmesi için de gerekli önlemleri alma gayreti içerisinde olduklarını kaydetti.
"Türkiye pozitif ayrıştı"
Dünyanın Kovid-19 salgını nedeniyle olağanüstü bir süreçten geçtiğini belirten Pekcan, Türkiye’nin bu süreçte diğer ülkelerden pozitif ayrıştığını söyledi. Pekcan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye'nin potansiyeli ve hedefleri çok büyük. Bu süreci devlet-millet dayanışmasıyla, el ele vererek, sürekli istişare içinde olarak, mümkün olan en az hasarla atlatıp, yolumuza devam edeceğiz. Sizin taleplerinizi biz duymazsak çözüm üretemeyiz. Başta bakanlığımız olmak üzere bütün genel müdürlüklerimizle, ihracat destek ofislerimizle, TOBB’un bütün il ve ilçe bazındaki teşkilatıyla, esnaf odalarımızla, birliklerimizle, TİM’le, sizinle tam bir koordinasyon iş birliği içinde olacağız. Her anlamda çok daha güçlü, çok daha müreffeh bir Türkiye’yi birlik ve beraberlikte tam bir dayanışma ruhu içinde beraber inşa edeceğiz"
Diyarbakır'ın turizm, tarım, sanayi sektörlerinin tamamında iddialı, çok boyutlu ekonomiye sahip bir çekim merkezi olduğuna işaret eden Pekcan, "Diyarbakır’ın başta sanayi olmak üzere tüm bu alanlarda potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu ama potansiyelin altında faaliyet gösterdiğini değerlendiriyorum. İnşallah birlikte çalışarak bu potansiyeli daha iyi realize edeceğiz." dedi.
Diyarbakır’ın geçen yıl 200 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini anlatan Pekcan, bu rakamın Diyarbakır’ın potansiyelinin çok altında olduğunu söyledi.
Pekcan, Diyarbakır’a geçen yıl 2,4 milyon lira tutarında ihracat desteği sağlandığına değinerek, Diyarbakır’da Ticaret Bakanlığının desteğiyle devam eden halen iki Ur-Ge projesinin olmasının sevindirici olduğunu kaydetti.
Bakanlığın Sanal Ticaret Akademisi, Kolay İhracat Platformu gibi kolay destek portalları hakkında bilgi veren Pekcan, "Diyarbakır'ımızdan ulusal ve uluslararası markalar çıkması için de yanındayız. Bunlara özel pazara giriş destekleri, danışmanlık hizmetleri gibi çeşitli destek mekanizmalarımız var. Sanal ticaret akademisi ile de iç ticaret, dış ticaret girişimcilik eğitimleri veriyoruz." diye konuştu.
Diyarbakır'da 771 potansiyel ihracatçı firma
İhracatı ülke geneline yaymak ve iller arasındaki ihracat farklılıklarını en aza indirmek amacıyla 81 İlde İhracata İlk Adım Programı başlattıklarını anımsatan Pekcan, bu kapsamda 76 ilde 15 bin 770, Diyarbakır’da da 771 potansiyel ihracatçı firma tespit ettiklerini bildirdi.
Pekcan, potansiyel ihracatçı firmalarla 6 ay süreyle birebir çalışarak onlara mentorluk vereceklerini ve KOBİ’lerin, küçük işletmelerin, kooperatiflerin ihracat yapmasını destekleyeceklerini söyledi.
Kooperatifçilik çalışmalarına da değinen Pekcan, kadın ve genç girişimciliğin yanı sıra kadın kooperatifçiliğine de çok önem verdiklerini ifade etti.
Pekcan, tek tek küçük kooperatifler yerine birlik olunarak ihracatçı, güçlü, büyük istihdam yaratan kooperatiflere yönelinmesi gerektiğini vurguladı.
Ticaret Bakanlığının ve bağlı kuruluşlarının her zaman Diyarbakır iş dünyasının yanında olduğunu belirten Pekcan, Diyarbakır’ın iç ve dış ticarette çok daha iyi bir konuma sahip olması için bakanlık desteklerinden daha iyi faydalanılmasını beklediklerini kaydetti.