17.06.2022 - 11:46 | Son Güncellenme:
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Halkbank Üreten Kadınlar Buluşması programında açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Son 20 yıldır Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dönüşüm hamleleri ile kalkınmanın hızlandırılması gibi konularda önemli mesafeler katettik. Bir yandan sanayi ulaşım altyapımızı geliştirirken, ihracatın çeşitlendirilerek artırılması ve istihdam piyasanın iyileştirilmesinde kayda değer gelişmeler sağladık.
Dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefinin gerçekleşmesi yolunda kadınlarımızın ekonomiye katkı vereceklerine de gönülden inanıyorum.
Çalışama hayatına katılmak isteyip çeşitli nedenlerden dolayı katılamayanların önündeki engeli kaldırmak bizim en önemli görevimizdir. İktidara geldiğimizce yüzde 27.9 seviyesinde olan kadınların iş gücüne katılma oranı bugün yüzde 34.9 seviyesine yükseldi. Bu rakamları yeterli bulmuyoruz. İş gücüne katılım oranını eğitim düzeyiyle ilişkili olduğunun farkındayız. Yükseköğrenim mezunu kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 70 seviyesindedir. Odak noktamıza eğitime çok önemli bir yer veriyoruz. Kız çocuklarımızın eğitimine özel bir önem arz ediyoruz.
"SGK DESTEĞİ SAĞLIYORUZ"
2022-23 döneminde yüzde 91.9 olan kız çocuklarının ilkokul bürüt okullaşma oranını bugün yüzde 97’ye yükselttik. Üniversitelerimizin sayısını 200’ün üzerine çıkardık. Bugünün Türkiye’sinde her ilimizde üniversite her ilimizde kız öğrencilerimiz akademi dünyasına çok önemli katkı sunuyorlar.
Gerek kamu bankalarımızın kredileri, TÜBİTAK destek programlarıyla kadınlarımızın yanındayız. Kadın istihdamının teşvik edilmesi amacıyla 18 yaş üzerin kadınları istihdam eden işverenlere 24 ay süresinde SGK desteği sağlıyoruz.
Bugün kadın kooperatifleri konusuna değinmek istiyorum. Dünyanın en başarılı ekonomik bilgi paylaşımını merkeze aldığını görüyoruz. Dayanışmanın, yardımlaşmanın gücüne ve birliktelik ruhuna inanıyoruz. Dayanışma ve iş birliğini yalnızca kar amacı güden duygusuz bir makinenin birbirini döndüren çarkları değil, duygu yüklü organik yapının unsurları olarak çalışıyoruz. Türkiye’de herkesin aynı gemide olduğunu unutmuyoruz. Üretimimiz, hayallerimiz ortak, biz bir bütünüz. Toplumun tüm unsurlarını dayanışma çerçevesinde yaşayan bir organizma olarak düşünmek ona göre hareket etmek zorundayız.
"ANADOLU'YU KARIŞ KARIŞ ZİYARET EDİYORUZ"
Halkbank’ın çok önemsediği projesi üreten kadınlar toplantıları kapsamında 81 ilin kadın temsilcileriyle buluştuk. Bireysel girişimci, sanayici, akademisyen kadınlarımız kooperatif temsilcilerimizle konuştuk, ihtiyaçları yerinde tespit ettik. Türkiye’de toplam 1030 adet kadın kooperatifi var. Aktif olarak 800-900 kooperatif faaliyet halinde. Bu kooperatifler ciddi bir potansiyeli oluşturuyor ancak sahadaki tespitlerimiz bizi gösteriyor ki bu enerjiyi ortaya çıkarmamız için kooperatif çalışmalarını yapmamız ve bunu sıkı bir şekilde takip etmemiz gerekiyor. Hedef aktif kooperatif sayısını artırırken niteliğini geliştirmek olmalı.
Yerli ürünleri ve imkanlarını iyi tanıyan temsil kapasitesi yüksek, üretim ve pazarlama ağları kuvvetli kadın kooperatiflerimize ihtiyaç var. Halkbank yeni kooperatiflere finansman desteği sağlarken, mevcut kooperatiflere en uygun krediyi kullandırıyor.
Tüm bu eforun amacı 81 ilde marka kooperatifini çıkarmaktır. Anadolu'yu karış karış ziyaret ediyoruz. Her yöreminiz muazzam bir çeşitliliği var.
1 MİLYAR DOLARLIK HEDEF
Kadın kooperatiflerimizin bu zenginlikten doğan ürünlerini tüm dünyaya satılması konusunda önemli bir rol üstleniyor ve bu rolünü de gittikçe pekiştiriyor. Bu kooperatiflerimizin Türkiye’nin iş birliği alanını oluşturmakla kalmıyor ülke ihracatımıza da doğrudan katkı sağlamakla büyük bir potansiyel barındırıyor.
Marka kooperatiflere ihtiyacımız var. Siz yazacaksınız, kooperatifler marka olacak, siz kazanacaksınız, kadınlarımız öne çıkacak, Türkiye kazanmaya devam edecek.
Bugün burada müjdesini vermek isterim ki kadın kooperatiflerimiz için belirlediğimiz bu yol 2022’de 81 ilden 81 marka kooperatifi istediğimiz seviyeye çıkarmak olacaktır. Daha sonra bu heyecanı ülkemizdeki 973 ilçenin her birine taşıyarak 2023 yılında 1000 marka kooperatifimizi 1 milyar doları aşan ihracat yapabilen bir konuma getirmeyi hedefliyoruz.
"BU ÇARKLARA KADIN ELİ DEĞDİKÇE BEREKETLENİYOR"
Ulaşılması zor olmayan, altyapısı hazır ve üzerinde ilerlemeye başladığımız bir yol. İnşallah bu hedefimiz yakalayıp zamanla çok daha üzerine çıkacağız. Bizim hedefimiz yapılabilecek hedefler. 2023 vizyon hedefimiz vardı geliyor mu inşallah 300 milyar dolarla yakalayacağız. 2023’te 2053’ün kapısını açacağız. Türkiye imalatla, ihracatla büyüyor. İstihdam yaratıyor, işler dönüyor ve bu çarklara kadın eli değdikçe bereketleniyor.
Yeni dönemde küresel fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmak amacıyla kurguladığımız Türkiye ekonomi modelini başarılı bir şekilde uygulamaya devam ediyoruz. Modelimizin odağında, ihracatı, üretimi, yatırımları artırırken cari dengeyi kalıcı olarak tesis etmek yer alıyor. Küresel değer zincirlerinde yükselmeyi planlıyoruz. KKM ve katılma hesabı, YUVAM hesabı gibi destekleyici alternatif hesaplarla finansal istikrarı sağlamlaştırdık. 2022 yılındaki bu yöntemle döviz tevdiat hesabının toplam mevduat içindeki payı 10 puan azalmış, mevduatın vadesi 2 katına çıkmıştır.
Bütçeden mart ayında 11.7 milyar lira, nisan ayında 4.6 milyar lira ve mayıs ayında da 4.8 milyar lira olmak üzere toplam 21.1 milyar lira tutarında bir ödeme gerçekleşmiştir. KKM uygulamasında bütçeye olası maaliyeti bakanlığımız tarafından farklı senaryolar dahilinde takip ediliyor. Çeşitli mecralarda gündeme getirilen şişirilmiş rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Bu maliyetleri yayınlamaya devam edeceğiz.
Bütçeden mart ayında 11.7 milyar lira, nisan ayında 4.6 milyar lira ve mayıs ayında da 4.8 milyar lira olmak üzere toplam 21.1 milyar lira tutarında bir ödeme gerçekleşmiştir. KKM uygulamasında bütçeye olası maaliyeti bakanlığımız tarafından farklı senaryolar dahilinde takip ediliyor. Çeşitli mecralarda gündeme getirilen şişirilmiş rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Bu maliyetleri yayınlamaya devam edeceğiz.
İhracatçı şirketlerimizle sanayi şirketlerinin kurumlar vergisini 1 puan indirerek rekabetçiyaklaşımı artırıyoruz. 60 milyar lira tutarında hazine destekli KGF paketini uygulamaya aldık. Bu paket tamamlandıktan sonra yeni paketleri de alma zamanı geliyor. Benzer şekilde ihracatçılara ve turizm sektöründe faaliyet gösteren şirketlere 150 milyar liralık bir imkanı hayata geçirdik.
TÜKETİCİ KREDİLERİ HAKKINDA
Tüketici kredilerinde yüzde 5 olarak uygulanan BSMV oranını yüzde 10’a çıkarak kredilerin sadece üretime yönlendirilmesini selektif kredi politikamızı daha da pekiştirerek ilerliyoruz. Bu adımın enflasyonla mücadele sürecine katkı sunacağını düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın gelire kıyasla aşırı borçlanmasını önlemek amacıyla tüketici kredilerine yönelik makro ihtiyati programını sıkılaştırdık.
Tüketici kredilerinde dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik pozitif anlayışla hareket ediyoruz. 50 bin liraya kadar olan kredilerde vade süresini azaltmadık.
EKONOMİDE 'GES' DÖNEMİ
GES’leri bireysel yatırımcılarımıza sunuyoruz. Buna yönelik talepler 15 hazirandan itibaren aldık 22 Haziran sürecine kadar talep toplama devam edecek. GES’lerin getirisi yüzde 23.04 olacak ve kupon gelirleri 3 ayda bir ödenecek.
SPK geçen hafta aldığı kararla halka arzlarda yurt dışından fon teminini özendirmek, sermaye piyasası aracılığıyla fon temin etmeyi teşvik etmek amacıyla ilgili ücretlerde indirime gitti. Şu an Borsa İstanbul nezdirnde emtia pazarı kurulmuş olup altın sertifikası ihracı ivedilikle başladı.
Bu ülke hiçbir zorluk karşısında asla pes etmeyen insanların ülkesidir. Biz pes eder miyiz? Etmeyiz, bu ülke etmeyecek. Bugün tüm dünyada yaşanan bir dönüşüm söz konusu. Küreselleşme karşısında bölgeselleşme eğiliminin arttığı bir dönemde geçiyoruz. Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği ile kararlı adımlar atan yeni dönemde oluşan tüm fırsatları değerlendirmek isteyen bir Türkiye var.
Bir anlamda ülkemizin doğum sancıları diyebileceğimiz değişim süreci ülkemiz ve insanımız için daha müreffeh yarınlara gebedir. Türkiye mevcut potansiyelini kararlılıkla uyguladığımız politikalar sayesinde hayata geçirerek küresel sahnedeki etkinliğini artırma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Bizler Tüm mücadelemiz, ancak ve ancak evlatlarımıza daha müreffeh bir Türkiye bırakabilmek. Türkiye’yi küresel arenada hak ettiği yere getirebilmek içindir."
Türkiye serbest piyasa koşulları altında istikrarlı ve dengeli bir şekilde büyümeye devam eden liberal bir ekonomidir. Tüm dünyada Rusya, Ukrayna savaşı ve kuraklık nedeniyle salgının da tetiklediği artan gıda, yükselen enerji fiyatları, tedarik zincirindeki sıkıntılarla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler yüksek enflasyon sorunu yaşıyor."
'241 MİLYAR LİRAYI AŞAN VERGİ GELİRİNDEN VAZGEÇİYORUZ'
Öte yandan Bakan Nebati, öğleden sonra katıldığı Adana İş Dünyası Buluşması programında şu ifadeleri kullandı: "Yakın zamanda da kira artışlarını yüzde 25 ile sınırladık. Böylece vatandaşımızı fahiş artıştan koruma yönünde önemli bir adım attık. Dış ticaret tedbirlerini devreye aldık. Saydığım bu tedbirler kapsamında enflasyonu desteklemekle devlet olarak 2022 yılında 241 milyar lirayı aşan vergi gelirinden vazgeçiyoruz. Gıda komitesi ve fiyat istikrarı komitelerinde aldığımız kararlarla enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz. Makroekonomik, finansal istikrar tedbirleriyle enflasyonla mücadele sürecini destekliyoruz.
Tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırını 50 şile 100 bin arasındakiler için 24 ay, 100 bin ve üzeri için 12 ay ile sınırlandırdık. Bu adımlar atılırken dar gelirli vatandaşımızın kredi ihtiyacını gözeterek 50 bin liraya kadar olan tüketici kredilerinde bir vade sınırlaması getirmedik. Mali disiplinden vazgeçmeden yolumuza devam edeceğiz. 20 Aralık 2021 tarihinde devreye aldığımız kur korumalı mevduat uygulaması sayesinde döviz tevdiat hesabının toplam mevduat içerisindeki payını 10 puan azaltım mevduat vadelerini de iki katına çıkardık.
KGF KREDİLERİ HAKKINDA
Yurt içinde gerçekleştirilen halka arzlarda fon teminini özendirmek amacıyla SPK tarafından şirketlere çeşitli kolaylık sağlıyoruz. İş dünyamızın finansmana erişimini desteklemek, yatırım ve ihracat olanaklarını geliştirmek amacıyla yeni kredi paketlerini uygulamaya aldık. KGF aracılığıyla 2022 yılı başında toplam 60 milyar lira kefalet limiti ile 3 farklı KGF paketini yürürlüğe koyduk. Şimdi yeni atacağımız adımlarla ihracatçılarımızı selektif kredi politikalarımızla desteklemeye devam edeceğiz. Yakın zamanda selektif kredi politikamıza bir yenisini daha ekleyerek uzun vadeli kredi imkanı da sunuyoruz. Toplam büyüklüğü 150 milyar liraya ulaşan 2 yıla kadar geri ödemesiz olmak üzere 3 ile 10 yıl arasında kredi veriyoruz. Kredi maliyeti yıllık yüzde 9’a kadar inebiliyor.
Ayrıca Türk Eximbank, dış ticaret faaliyetlerine katkıda bulunacak yatırım projelerini ve ihtiyaç finansmanını da karşılamaya devam ediyor. Vergi kanununda yatırımı, istihdamı teşvik edecek pek çok düzenleme yaptık. İhracat yapan kurumların vergisini 1 puan indirdik.
Piyasadan gelen her türlü talebi hızlı bir şekilde değerlendiriyoruz. Adımlarımız reel piyasayı rahatlatıcı, çarkların dönmesini sağlayıcı, istihdama büyük katkı sağlayan her türlü kolaylığın sağlanması yönündedir. Türkiye ekonomi modelinin temel kıstasları da bunlardır.
Elbette ki sancılı bir dönem yaşıyoruz. Türkiye ekonomi modelinin çarkları gönderdiği, ihracatı artırdığını gözardı etmek başta üreticilerimiz, imalatçılarımız olmak üzere Türkiye’ye yapılan en büyük haksızlıktır.
Şekillenmekte olan yeni küresel dengeler yalnızca olumsuzluklar değil aynı zamanda yeni fırsatları da getiriyor. Birçok rekabetçi avantajımız keskin girişimci zekasına sahip iş insanlarımızla bu süreçten en karlı çıkan ülke olmamız için hiçbir sebep yoktur. Adana’nın girişimci ruha sahip iş insanları olarak sizlere çok iş düşüyor. Küresel fırsatları en iyi şekilde değerlendireceğinize eminim.
2008 küresel finansal krizinde 2011 Avrupa borç krizinden büyüyerek çıkmışsak, nasılsa gezi kışkırtmasını ve nice engelleri aşıp devam ettiysek bu dönemi de sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde aşmasını biliriz. Biz sabrı da sebatı da iyi biliriz. Kimsenin hiçbir kuşkusu olmasın.
Ülkemiz ve insanımız için göstereceğiniz gayrette yanınızda olacağımızı vurgulamak istiyorum. Kim ne derse desin Adana çalışıyor, üretiyor. Geçen hafta Antep’teydik çalışıyor. Haftaya Kayseri’deyiz orada da aynı keyifle Ankara’da dönüyoruz. Zorluklar var, üstesinden geliyoruz. Geçen yıl neredeydiniz bu yıl neredesiniz. 5 yıl önce ne satıyordunuz yurt dışına bu yıl ne satıyorsunuz. 10 yıl önce neydi fabrika çalışanlarınızın sayısı, neydi cironuz. Salgının başına ve sonrasına lütfen bakın. Ülkelere değil de kendi işinize bakın. 2022’de neredeydiniz, şimdi neredesiniz?
Büronuzdaki masadaki evraklara bir bakın. Biz bu ülkede hiçbir fabrika, hiçbir imalathane, hiçbir esnaf, işini kaybetmesin diye elimizden gelen gayreti ortaya koyuyoruz.
Biz inanıyoruz. Biz güveniyoruz, biz geleceğe kilitlendik 2023 vizyon hedefimiz var. 2023’ü aşacağız. Kapıları aralayacağız ve 21. Yüzyılın Türkiye’nin yüzyılı olduğunu vura vura, sorunların üstesinden gele gele, karamsarları elimizin tersiyle ite ite, her türlü faydadan onların yararlanmasını sağlayacak şekilde yürümeye devam edeceğiz."
BAKAN NEBATİ'DEN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM
Ayrıca Bakan Nebati bugün katıldığı toplantıların ardından Twitter üzerinden bir paylaşımda bulundu. Bakan Nebati, "Üreten, istihdam oluşturan ve ülkemizin kalkınması için mücadele eden üreticilerimizin, bölgesel ve küresel fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeleri için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz." dedi.