EkonomiBakan Kurum açıkladı! İşte İzmir yangınının bilançosu

Bakan Kurum açıkladı! İşte İzmir yangınının bilançosu

18.08.2024 - 12:36 | Son Güncellenme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir’de kontrol altına alınan orman yangını bölgelerinde 43 binadaki 45 bağımsız bölümün, Manisa’da ise 36 binadaki 52 bağımsız bölümün ağır, yıkık ya da orta hasarlı olduğunu açıkladı.

Bakan Kurum açıkladı İşte İzmir yangınının bilançosu

Bakan Kurum, Hatay temasları kapsamında Cebike Mahallesindeki TOKİ afet konutları alanında incelemelerde bulundu. Burada basın açıklaması gerçekleştiren Bakan Kurum, son günlerde meydana gelen orman yangınlarına ilişkin bilgiler verdi. İzmir Karşıyaka’da meydana gelen yangının yerleşim yerlerine ve sanayi bölgelerine sıçradığını belirten Bakan Kurum, “5 ayrı hasar tespit ekibimizi, süratle yangından etkilenen bölgelerimize sevk ettik. İzmir’de 52 binadaki 97 bağımsız bölümde incelemelerimizi yaptık. Bunlardan 43 binadaki 45 bağımsız bölümün ağır, yıkık ya da orta hasarlı olduğunu tespit ettik” dedi.

Haberin Devamı

“VATANDAŞLARIMIZ MÜSTERİH OLSUN”

Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı Boyalı Mahallesi’nde çıkan orman yangını nedeniyle de Karayakup köyünün yangından etkilendiğini kaydeden Kurum, şunları söyledi: Boyalı ve Karayakup köylerimizde soğutma çalışmalarının bittiği alanlarda hasar tespit çalışmalarına başlamak üzere 3 ekibimizi bölgeye gönderdik. Şu anda 46 binamızdaki 66 bağımsız bölümde incelemeleri yaptık. 36 binadaki 52 bağımsız bölümün acil yıkılacak bina olarak tespitlerini yaptık. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Tarihimizin en büyük yangınlarında millete sözümüzü tuttuk. Dün nasıl yangınlarda, sellerde, heyelanlarda ve depremlerde vatandaşımızın yanında olduysak, bu yangınlarda da yaralarımızı hızla saracağız.

Haberin Devamı

Tire ve dün gece başlayan Urla yangını ile ilgili de bilgi veren Bakan Kurum, soğutma çalışmalarının ardından bu bölgelerde de hasar tespitlerinin süratle yapılacağını söyledi.

“HATAY’IN DEMOGRAFİSİ KORUNACAK”

Bakan Kurum, konuşmasında Hatay’da şehrin demografik yapısının korunacağının altını çizerek, “Yıllardır bu sokaklarda, bu evlerde oturan vatandaşlarımız yine burada, komşularıyla beraber oturmaya devam edecekler. Bu tarih şehrinin demografisi korunacak; böylece kültürel yaşam, sosyal hayat tüm güzellikleriyle yeni yüzyıllara taşınacak” dedi.

“ASİ NEHRİ’NİN YAKIN ÇEVRESİNİ TAMAMEN KORUYORUZ”

Bakan Kurum Asi Nehri çevresinde yapılacak çalışmaları şöyle anlattı: Eskiden Asi Nehri’nin kıyısına kadar yerleşim yerleri vardı. Şimdi yeni yaptığımız planlamayla Asi Nehri’nin yakın çevresini tamamen koruyoruz. Bu bölgeyi yeşil alanlarıyla, parklarıyla, bisiklet ve yürüyüş yolları ile yeniden ihya ediyoruz. Burada daha önce yaşayan vatandaşlarımızı da mağdur etmeden alanda en yakın yere onları taşımak suretiyle oradaki doğal güzellikten yine eskisi gibi faydalanmalarını sağlamış olacağız. Bu kapsamda Asi Nehri'nin doğusunda kentin tarihi ve kültürel mirasının yer aldığı Hatay kent merkezinin yeniden vatandaşlarımız tarafından kullanılmasını arzu ediyoruz, amaçlıyoruz. Sonuç olarak büyük yıkıma uğrayan Asi Nehri’nin çevresinde kalan bölgede caddelerimizi, sokaklarımızı inşallah eski tarihi hüviyetine ve siluetine kavuşturuyor olacağız.

Haberin Devamı

TARİHİ ALANLAR İHYA EDİLECEK

Bakan Kurum, Hatay’ın tarihi kent merkezinde yıkımın izlerinin silineceğini bölgenin yeniden aslına döneceğini anlattı: Bu amaçla gerek Tarihi Uzun Çarşı bölgesi, gerekse Kurtuluş Caddesi üzerinde ve Kemalpaşa Caddesi’nde bulunan gerek tescilli yapılar, gerek tescilli olmayan tarihi alanlarımızın ihyasını inşallah hazırladığımız projelerle hayata geçiriyor olacağız.

“İSKENDERUN SAHİL PROJEMİZİ HIZLANDIRIYORUZ”

Bakan Murat Kurum, depremin ardından İskenderun sahilinde 80 santimetreye varan çökme meydana geldiğini hatırlatarak bu bölgedeki projeyi hızlandırma sözü verdi. Bakan Kurum, “Ulaştırma Bakanlığımız deniz dibindeki tahkimatı gerçekleştirdi. Ancak sahilimizde o İskenderun güzelliğini yansıtacak ve vatandaşımızın sahille, denizle birleşmesini sağlayacak bir projeyi de inşallah gerçekleştiriyor olacağız. Bugün bu müjdeyi de tüm Hatay'a, tüm İskenderun'a vermek istiyorum. Biz sahilimizi korumak, oradaki tarihi yapıları gün yüzüne çıkarmak, oradaki ağaçlarımızı, doğal yapıyı korumak suretiyle İskenderun sahil projemizi inşallah hızlandıracağız ve bu projemizle hem sahille şehir arasındaki güvenliği sağlamış olacağız hem de denizden buradaki doğal güzelliklerden tüm Hatay'ın istifade etmesine imkan vermiş olacağız” dedi.

Haberin Devamı

“HATAY’DA EYLÜLDE 12 BİN 259 YENİ KONUTUMUZU DAHA TESLİM EDECEĞİZ”

Bakan Murat Kurum, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde 296 bin 755 konutun inşasını sürdürdüklerini belirterek, 76 bin konutu teslim ettiklerini, eylül ayında 24 bin konutu daha bitirip, teslim sayısını 100 bine ulaştıracaklarını kaydetti. Hatay’da ise 11 bin 366 yeni konutu vatandaşlara teslim ettiklerini bildiren Bakan Kurum, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle, eylül ayında 12 bin 259 yeni konutumuzu daha teslim ederek, teslim edilen konut sayımızı 23 bin 625’e ulaştıracağız. Antakya, Defne, İskenderun, Altınözü, Kırıkhan, Reyhanlı ve Samandağ’da devam eden 152 bin 486 yeni yuva ve iş yerimizi de tamamlayacağız” diye konuştu.