02.05.2023 - 17:39 | Son Güncellenme:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Avrupa'nın en büyük Güneş Enerji Santrali'nin (GES) açılışı öncesinde CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Dönmez'in açıklamaları şu şekilde:
"Yüzde 76 oranında yerlilik oranından bahsediyoruz. Yıllık 10 bin megawatt’ın üzerinde üretimiyle Türkiye dünyada 3’üncü sıraya gelmiş oldu. Bu haliyle bile tesis 450 milyon dolarlık döviz ikamesine neden oluyor.
Doğal gazdan bu elektriği üretmiş olsak yıllık 450 milyon dolar ödeme yapacaktık. Şimdi temiz, Allah’ın vermiş olduğu güneş enerjisini kullanıyoruz. Bu tesislerin sayısını artıracağız.
Mini YEKA’larımız yapıldı. 40 ilimizde santrallerimiz kuruluyor.
GABAR’DA 150 MİLYON VARİLLİK PETROL KEŞFİNDEN BAHSETMİŞTİK. YENİ BİR KEŞİFTEN SÖZ EDİLİYOR. AYRINTILAR NELER?
Cumhurbaşkanımız paylaşacak. Cudi Gabar bölgesinde Esma Çevik Bölgesi’nin çalışmalarını bitirdikten sonra yoğunlaşmıştık. İlk kuyu açıldı. Detayları sayın Cumhurbaşkanımız halkımızla paylaşacak. Birkaç saatte bütün bilgileri paylaşmış olacağız.
Karadeniz doğal gazı çıkıncaya kadar kullandığımız doğal gazın tamamını ithal ediyorduk. Karadeniz doğal gazında yerlilik oranımız yüzde 30’a çıkacak. Petrolde inşallah rakamı yukarı taşıyacağız.
YENİ KEŞİF REKORU TAZELEYECEK Mİ?
Büyük keşifler arasına gireceğini düşünüyorum. Türkiye tarihinin en büyük keşfi olabilir. Brüt rezervi ve üretilebilir rezervi ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor. İnşallah o rakamları zamanı gelince paylaşmış olacağız.
KALİTELİ BİR PETROL MÜ?
Evet Esma Çevik’te bulduğumuz petrolün kalitesine yakın hatta biraz üzerinde diyebiliriz.
'2600 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE'
Öte yandan Bakan Dönmez'in TRT Haber'de yaptığı konuşma şu şekilde:
20 milyon metrekarelik bir alandan bahsediyoruz. 2600 futbol sahası yerleştirebilirsiniz. Gelirken havadan tesisin üzerini turladık. Neredeyse 10 dakika sürdü. Yürüyerek gezilecek bir tesisten bahsetmiyoruz. Bu tesisle birlikte Türkiye güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücü 9 bin 800 megawatt’a ulaştı.
Tesiste kullanılan malzemelerin büyük bir kısmını Türkiye’de ürettik. Ankara’da güneş paneli santrali üretim tesisi kuruldu. Türkiye güneş paneli üretiminde dünyada üçüncü sıraya geldi.
‘AVRUPA, ORTA DOĞU, AMERİKA’YA İHRAÇ EDEBİLİR HALE GELDİK’
Avrupa, Orta Asya ve Amerika’ya güneş paneli ihraç edebilir hale geldik.
Son yıllarda TOGG ile başladı, SİHA’larımız, İHA’larımız, arkası gelecek. Türkiye son yıllarda ilkleri ve enleri başarmanın mutluluğunu yaşıyor. Bugün biz de Avrupa’nın en büyük güneş santrali yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
BU ALAN NEDEN KARAPINAR’DA SEÇİLDİ?
Bu alanın özelliği şu güneş potansiyeli yüksek. Tarım yapılamaz bir alan, o açıdan baktığımızda projenin fizibil olabileceği yer lokasyon burasıydı bu alanı ekonomiye kazandırmış olduk.
KAYNAK ÇEŞİTLİLİĞİ AÇISINDAN FARKLI KAYNAKLARA YÖNELİYOR. TÜRKİYE SON 20 YILDA VİTES YÜKSELTTİ DİYEBİLİR MİYİZ?
Elbette, Avrupa’da 5’inci sıradayız. Bir yurt dışındaki toplantıya gidiyoruz. Herkes takdirle karşılıyor. 2053’te Cumhurbaşkanımız sıfır hedefi koydu. Daha fazla yenilenebilir kaynak ayırmamız gerekiyor.
Yenilenebilir kaynaklar kesintili kaynaklar, meteorolojik şartlara bağlı üretim yapabilen tesisler. Bu tesisimizde gece elektrik üretemiyoruz. Bulut geçişinde elektrik üretimi azalır. Bundan dolayı üretimleriniz dalgalı olur.
Emisyon açısında en temiz kaynak nükleer güç santralimiz, o da sıfır emisyonlu bir tesisimiz. 2053’e geldiğimizde karbonu minimum seviyede tutan bir ülke olacak."