EkonomiBabacan: İstikrarın öneminin farkındayız

Babacan: İstikrarın öneminin farkındayız

19.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi Parkı gerginliğini dün İstanbul’da katıldığı Euromoney Eurasia Financial Forum etkinliğinde değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Hükümetimiz kurulalı 10 yıl 8 ay geçti.

Babacan: İstikrarın öneminin farkındayız

Çok çaba gösterdik. Tuğla üzerine tuğla koyduk. İstikrarın ve güvenin öneminin farkındayız. Hiçbir şiddeti araç yapan grubun, bunu Türkiye’den çalmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Hükümete dikte etmek!
Babacan, Gezi ile ilgili olarak, şunları kaydetti: “Olaylar çok küçük bir parkta başladı. Küçük bir gruptu ve bu insanların çevre kaygıları vardı. Kaygıları gayet haklıydı ve gelişmeleri protesto ediyorlardı. Sonra bazı illegal örgütler ki bunların arasında Ankara’daki ABD Büyükelçiliğine bombayla saldıran örgüt de vardı. Bu protestoyu sömürmeye, istismar etmeye başladılar. Kendi davaları için bir ortam gördüler. Dolayısıyla işin doğası değişmeye başladı. Sonra daha büyük şeyler oldu. Bizim için sürpriz olan buydu.”
BDDK?Başkanı’nın faiz lobisi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, faiz lobisi ile ilgili, “Faiz lobisi, 3 aylık yüzde 50 faiz alanlardır” dedi. Öztekin, şöyle devam etti: “2001 krizinde yüzde 7.500 faizlerin konuşulduğunu biliyoruz. Faiz lobisi 7.500 faizi alanlardır. Onların kim olduğunu herkes biliyor.”

Haberin Devamı

Borsadan 3 haftada 1.3 milyar dolar çıktı

Başbakan Yardımcısı Ali babacan, Gezi parkı gerginliğinin etkili olduğu üç haftalık süreçte borsadan çıkan para miktarının 1.3 milyar dolar olduğunu açıkladı. Babacan, gelişmekte olan ülkelerdeki para çıkışı ve içerideki olayların etkisiyle 26 Mayıs-17 Haziran tarihleri arasında 1.35 milyar dolar sermaye çıkışı olduğunu söyledi.
Para çıkışının hisse senedi piyasalarından olduğunu belirten Babacan, “Mevcut fiyatlarla baktığımızda bugünkü endeks itibariyle sermaye piyasalarımızda yabancı yatırım şu anda 71 milyar dolar. Dolayısıyla rakam bu... Tahvil piyasasında oran çok daha düşük” şeklinde konuştu.

BALİ: İstanbul daha çok tanınmalı

Etkinliğe katılan isimlerden Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, küresel krizin ekonomik ve sosyal dönüşümlere neden olduğunu belirterek, bu dönüşümlerin en belirgin olanının büyüme dinamiklerinin gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere kayması olduğunu söyledi.
İstanbul’un Avrasya’nın finans merkezi olma yolunda ilerlediğini kaydeden Bali, şöyle devam etti: “Bu süreçte henüz halka açılmamış şirketlerin sermaye piyasasına katılması ve sermayenin tabana yayılması planlanıyor. İşlem hacminin dünyayla yarışır düzeylere yükselmesi İstanbul’un küresel piyasaları yönlendirebileceği güce kavuşmasında rol oynayacak. Bu güce sahip olmak için Türkiye’deki şirketlerin ve İstanbul’daki finans piyasasının dünya ölçeğinde daha çok tanınmasını sağlayacak yeni organizasyonlara gereksinim görülmektedir.”