15.12.2014 - 14:55 | Son Güncellenme:
G-20’nin iş dünyası ayağı olan B20 Türkiye Başlangıç Toplantısı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katılımıyla Four Seasons Otel’de başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Türkiye Başkanlığı’nı yürüttüğü B-20’nin ’Başlangıç Toplantısı’na Babacan’ın yanı sıra, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, B20 Yürütme Kurulu Üyeleri, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile küresel iş dünyası ile Türk iş dünyasının liderleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Ali Babacan, Türkiye’nin 1 Aralık itibariyle G20 Dönem Başkanlığı’nı resmen aldığını ifade ederek, B20 toplantısıyla birlikte küresel ekonomi ve iş ortamı ile ilgili pek çok konunun tartışılarak, oluşturulacak olan görüşlerin, fikirlerin kendileri için çok faydalı olacağını söyledi.
BABACAN, ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNEMİNİ ANLATTI
Özel sektörün önemine vurgu yapan Babacan, "Biz özel sektör yoluyla büyümeden, ve istihdam oluşturmadan yana olduk. Küresel ekonomide büyümeden bahsediyorsak, dengeli, güçlü bir büyümeyi arzu ediyorsak, bu büyüme ancak ve ancak özel sektörün daha çok yatırım yapması, ticaret yapması ve daha çok insanı işe almasıyla olacaktır. Biz kapalı odalarda maliye ve para politikalarıyla ilgili ne yaparsak yapalım, hangi kararı alırsak alalım, eğer bunun iş alemine bir yansıması yoksa iş alemi bu politikaları sahiplenmiyorsa, belki de en önemlisi güvenmiyorsa büyümede mümkün değil istihdam da mümkün değil. İşte bu nedenle biz B20 yapısını çok önemsiyoruz" diye konuştu.
"GÜVEN YOKSA YATIRIMCI DURUYOR, BANKALAR DURUYOR, TÜKETİCİ VE EKONOMİ DURUYOR" Dünya ekonomisinin önündeki en önemli konunun ’güven’ olduğunu belirten Ali Babacan, "Bir ülkede güven oluştuktan sonra yatırım oluyor, bankalar, finans kuruluşları daha rahat kredilendirme yapıyorlar. Ayrıca güven olduktan sonra tüketiciler daha rahat alışveriş yapıyorlar. Eğer güven yoksa yatırımcı duruyor, bankalar duruyor, tüketici ve ekonomi duruyor. Maliye politikalarıyla ekonomiyi ne kadar canlandırmaya çalışırsanız çalışın, merkez bankaları para politikalarında ne kadar genişlemeci çizgi izlerse izlesin eğer güven yoksa bir ülkede, büyümede, istihdam da mümkün değil" dedi.
KÜRESEL KOBİ FORUMU
Kobilerin önemine de vurgu yapan Başbakan Yardımcısı Babacan, "Belki bazı istisnalar vardır ama çoğu ülkede istihdamın en az yarısını Kobiler oluşturuyor. Yine yenilikçilik girişimcilik diyorsak, burada Kobiler yine çok ön planda. Bizim ülkemizde istihdamın yüzde 75’i Kobilerde çalışanlardan oluşuyor. İhracatımızın dahi yüzde 60’ı Kobilerden geliyor. Biz istiyoruz ki küçük ve orta boyutlu işletmeler G20’nin her bir gündem maddesinin altında dikkate alınsın ve her bir gündem maddesinde ’Kobiler için ne yapıyoruz’ sorusunu kendimize soralım" diye konuştu.
Babacan bunun için Uluslararası Ticaret Odası’yla görüştüklerini, bir küresel Kobi Forumu oluşturulmasını istediklerini belirterek, "Sadece bizim dönem başkanlığımız için değil, kalıcı bir platform olmasını istiyoruz bunun" diye konuştu. Küresel Kobi forumunun, uluslararası pek çok platformda Kobilerin, ihtiyaçlarını, görüşlerini seslendireceğini ifade ederek, "Kobilerin bir sesi orada olacak" dedi.
"ALTYAPI YATIRIMLARINI KAYNAK AYIRACAK ÜLKELER OLDUĞUNU BİLİYORUZ"
Babacan, yatırımların her ülke için büyümede önemli olduğunun ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yatırımlar akıllıca yapılan yatırımlarsa yıllarca yine ekonomik verimli etkiyi artırıyor. İşte bu yatırım temasının dönem başkanlığımızda etkili olacağını düşünüyoruz. Bütçesinde hedefi olan, bütçesini bozmayacak şekilde altyapı yatırımlarını kaynak ayıracak ülkeler olduğunu biliyoruz ve bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Öte yandan kendi bütçe kaynakları sınırlı olan ülkelerde ise özel sektörün daha çok altyapı yatırımlarına katılmasını da önemsiyoruz." Babacan, "Şu anda ister emeklilik fonları olsun ister bazı ülkelerin sahip olduğu ülke fonları olsun bunlar sağlam ve uzun vadeli yatırım yapacakları yer arıyorlar. Bu konuda imkanlar geniş. Yeter ki güven oluşsun" ifadelerini kullandı.
KADINLAR İÇİN W20
Türkiye’nin dönem başkanlığında yeni bir hat açmak istediklerini vurgulayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bunun ise ’W20’ yani ’Kadın20’ olarak belirlendiklerini ifade etti. W20’nin kadınların iş dünyasında ki yerinin artması için ve çalışan kadınların sorunlarının bu toplantıda masaya yatırılacağını kaydeden Babacan, bu konuyla ilgili 20 ülke ile tam istişare edilmediğini vurguladı. Babacan, bu hattın açılacağına inandıklarını bunun da 2015 için değil sürekli olmasını istediklerini söyledi.
B-20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasının ardından Ali Babacan’a günün anısına bir plaket takdim etti. Babacan ve Hisarcıklıoğlu, B-20 Türkiye Yürütme Kurulu Üyeleriyle birlikte toplu fotoğraf çektirdi. B-20 Başlangıç Toplantısı, Ali Babacan’ın açılış konuşmasının ardından ’B-20 Türkiye: Yaklaşım, Öncelikler ve Beklentiler konulu toplantı ile devam etti.