07.06.2009 - 00:25 | Son Güncellenme:
MANSUR ÇELİK Ankara
Kriz Varsa Çare de Var kampanyasının tanıtımı için, Ankara'da, ticaretin başladığı yer olarak bilinen Ankara Kalesi'ndeki Koç Müzesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, daha sonra babası Hilmi Babacan'ın yıllarca manifaturacılık yaptığı Çıkrıkçılar'da, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindekilerle dolaşıp alışveriş yaptı.
20 TL'lik sofra bezini pazarlıkla 10 liraya satın alan Babacan'a, 57 yıllık esnaf çuvalcı Ali Özcan, "Kriz yok sahtekâr var, alıyor malı, ödemiyor" dedi. Babacan, 20 liralık erkek gömleğini 10 liraya, 35 liralık battaniyeyi de pazarlıkla 20 liraya satın aldı. Bir gazeteci ise aynı battaniyeyi 15 liraya satın almayı başardı. Babacan bir seyyar satıcıdan da simit alarak gazetecilere ısmarladı.
Daha önce dedesine ait olan dükkânı da ziyaret eden Babacan, Çopurlar Manifatura'nın önünden geçerken kendisine "Dedeniz çok gelirdi bize" denilince, "Ben de 'Çopurlar' diye çok fatura kestim karşılığını verdi.
'Arka sokakları biliyoruz'
Babacan, esnafa "hayırlı işler" ve "Allah kolaylık versin" temennisinde bulunurken, Osman Yurtseven isimli yurttaş, "Ne olacak bu işçinin, emeklinin hali?" diye yakındı. Babacan, bütçe olanaklarıyla durumun yavaş yavaş düzeleceğini söylemekle yetindi. Döndü Polat isimli vatandaş da, "550 lira emekli maaşı alıyorum, 140 lira kira veriyorum, nasıl geçineceğim?" diye sorunca Babacan "Düşüneceğiz inşallah" yanıtını verdi.
Babacan'ın önlerinden geçip gitmesinin ardından bazı esnafların, "Kendi kalabalığı, ortada iş yok ki" diye yakındığı duyuldu. Bazı esnaflar, sicil affının özel bankalar nedeniyle hayata geçirilmemesinden yakınırken, kimi yaşlı vatandaşlar da Babacan'a, "Emekliyiz, zam istiyoruz, perişanız" diye seslendi.
Erdinç Demirel isimli bir vatandaş, "Ben Hilmi Babacan'ın ticaret lisesinden arkadaşıyım" diyerek Bakan'ın yanına geldi. Mali müşavirlik yaptığını söyleyen Demirel, "Esnafın durumu kötü, sigorta primleri ve vergi oranları yüksek" diye yakındı. Babacan ise, "Arka sokakların durumunu biliyoruz" dedi.
Enişteye selam
Saraçlar Çarşısı'nda, kız kardeşi Fatma Türkeri'nin eşi olan Selahattin Türkeri'ni de 3 yıl aradan sonra ziyaret eden Babacan, burada çay içerek bir süre dinlendi. Babacan, çarşı turunun sonunda Türkiye’de son birkaç ayda ekonomide bir canlanma ve hareketlenme sinyallerinin görüldüğünü vurgularken, ancak "işler iyi gitmeye başladı demek" için henüz erken olduğunu söyledi.
ÖTV-KDV kararı 10 gün içinde verilecek
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kriz Varsa Çare de Var kampanyasının üçüncü aşamasıyla ilgili basın toplantısında, harcama çeki uygulamasının olmayacağını belirterek, "Bu konuda kimsenin beklenti içinde olmaması gerekir" dedi.
Babacan özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV) indirimlerinin devam edip etmemesi konusunda pazartesi günü Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında ayrıntılı bir çalışma yapılacağını kaydetti. KDV ve ÖTV indirimlerinin ayın 16'sında sona ereceğini hatırlatan Babacan, bu süre sona ermeden bir kaç gün önce açıklama yapabileceklerini ifade etti.
Babacan, bundan sonraki dönemde siyasi istikrar ve makro ekonomik istikrarı daha da çok güçlendirerek güven tesis etmeyi amaçladıklarını, vergi indirimleriyle Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı teşvik ve istihdama yönelik tedbirlerin önemli mikro tedbirler olduğunu kaydetti.
Hisarcıklıoğlu: Şimdi mali program gerek
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yeniden yüksek büyüme sürecine geçişinin, şimdiye kadar açıklanan vergi ve teşvik önlemleri ardından yeni bir mali programla sağlanabileceğini bildirdi. Kriz Varsa Çare de Var kampanyasının ‘güven ve istikrar’ içeriğini taşıyan üçüncü aşamasının başlangıcı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu şöyle dedi:
"Krizden çıkışın yolu, üç temel direk üzerinde güven ve istikrarı yeniden tesis etmekten geçiyor. Güven için hükümete önemli görevler düşmektedir."
Hükümetin ilan ettiği KOBİ’lere garanti desteğinin sevindirici olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Krizle mücadele için atılması gereken adımları tamamlamış değiliz. Özellikle iç pazarı hareketlendirmek için önlem almaya devam etmeliyiz. ÖTV ve KDV indirimlerine devam edilmelidir. Özellikle, mevsimsel olarak talep artışı beklenen sektörlerde söz konusu uygulamalar başlatılmalıdır" dedi.
Kampanyada 'çek' çatlağı oluştu
Türkiye Kamu-Sen, hükümetin ‘harcama çeki’ konusundaki yaklaşımına tepki olarak Kriz Varsa Çare de Var kampanyasının bugünkü üçüncü toplantısına ve Çıkrıkçılar Çarşısı'ndaki alışverişe katılmadı. Konfederasyondan yapılan açıklamada, hükümetin kriz tedbirlerinin toplumun tüm kesimlerini kucaklamaktan uzak kaldığı savunuldu.
Türkiye Kamu-Sen’in, ekonomik krizden çıkış ve dar ve sabit gelirlilerin yaralarının sarılması için bu kesimdekilere harcama çeki verilmesini önerdiği anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Siyasi iradenin tabanın sesine kulak vermeye niyeti yoktur. Birçok sivil toplum örgütünün desteği ile iyi niyetle düzenlenen Kriz Varsa Çare de Var kampanyasına verdiği destek de göstermeliktir."
Konfederasyonun, projenin uygulanabilirliğini göstermek için kendi çalışanlarına harcama çeki dağıttığı hatırlatılan açıklamada, "Ancak Türkiye Kamu-Sen, gerek Başbakan’ın, gerekse Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in harcama çeki konusundaki görüşlerini dinledikten sonra, siyasi iradenin bu konuda basiret gösteremeyeceğini anlamıştır" denildi.