07.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Mithat Yurdakul
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, referandum sonrası ortamın Avrupa ekonomisini olumsuz etkileyeceğini düşünmediğini belirterek, “Çipras eli güçlü olarak müzakereleri yeniden başlatacak” dedi. Gürsel, şunları söyledi:
“Öbür taraftakiler daha ne yapabilir bilemiyorum. Tırnak içinde uyduruk bir anlaşma yapıp durumu kurtarmaya çalışacaklardır. Yunanistan’a ‘ne halin varsa gör’ diyemezler. Çipras ‘bana son tavizleri verin’ diyecektir. Borç yapılandırma ve düşük emeklilikten kesinti yapılmaması gündeme gelebilir. Olay bu şekilde bitecek diye bekliyorum. Kemeri daha önce biraz gevşetmişlerdi ama Çipras yeterli görmüyordu. Çipras bu kozu oynadı ve kazandı. Avrupa referandumda ‘hayır’ denen programı yeniden getirmeyecektir.”
‘Borcu hep affedilen Almanya şimdi Yunan faizi peşine düştü’
Fransız ekonomist Thomas Piketty, Alman muhafazakârların tasarruf baskısıyla Avrupa’yı yok ettiğini savundu.
Geçen yıl gelir eşitsizliğini anlattığı ‘21. Yüzyılda Sermaye’ adlı kitabıyla tüm dünyada büyük yankı uyandıran ve ‘yeni Karl Marx’ ilan edilen Piketty, Alman gazetesi Die Zeit’a verdiği röportajda Almanya’nın tarihten ders almadığını savundu.
Almanya’nın Yunan borçlarının ödenmesi konusundaki katı tutumunun “büyük bir şakaya” benzediğini söyleyen Piketty, Almanya’nın ne 1. Dünya Savaşı, ne de 2. Dünya Savaşı sonrası borçlarını ödemediğini, ekonomisinin borçlarının affedilmesiyle güçlendiğini, Almanya’nın borç konusunda hiçbir ülkeye ders veremeyeceğini dile getirdi.
Piketty, Zeit muhabirine, “1950’li yıllarda, siz Almanlara ‘Hatalarınızdan ders almadınız’ deseydik, hala borç ödüyor olurdunuz. Şansınıza bunu söylemeyecek kadar akıllıydık” dedi.
Almanların Yunanistan’a karşı cömert olup olmadığının sorulması üzerine de, Almanya’nın Yunanistan’a verdiği borçlar karşlığı topladığı yüksek faizle kâr elde ettiğini söyledi.
Nobel ödüllü ekonomist ve New York Times yazarı Paul Krugman ise Yunanistan referandumundan çıkan ‘hayır’ oyunun Avrupa için bir kazanç olduğunu öne sürdü.
‘Büyük ihtimal Euro’dan çıkarırlar’
Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy ise, şunları kaydetti:
“Yunanistan’ın birlikten mi, euro’dan mı çıkacağı henüz belli değil. En kötüsü hem euro, hem Avrupa Birliği dışında kalması. Böyle bir durum AB’yi derinden etkiler. Büyük ihtimal euro’dan vazgeçerler. Bu bir miktar zararı azaltır. Yunanistan olayının bulaşıcılığını azaltır. Ama euro’yu bıraktığı zaman da euro’nun güvenilirliği azalır. Drahmi’ye geçiş devalüasyonla olacaktır. Bunun etkisi de görülür. Yunanistan’ın durumu 5 yıldır belli. Aslında bu Avrupa’nın aymazlığı. Ekonomiyi canlandıracak tedbirler yerine kemer sıkma politikalarının üzerinde durdular.”