06.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Mithat Yurdakul / ANKARA - Avrupa Birliği’nce (AB) hazırlanan taslak düzenlemeye göre, Türkiye’nin de arasında olduğu OECD ülkelerine yapılan atık ihracatı yakından izlenecek. Atık ihracatının ani şekilde arttığı ülkelerde, bu atıkların nasıl yönetildiği sorgulanacak. Gönderilen atığın iyi yönetilmediği tespit edilirse, atık sevkiyatı askıya alınacak. Avrupa’nın atık ihracatında ilk sırada olan Türkiye’nin özellikle hurda demir temini noktasında düzenlemelerden etkilenmesi bekleniyor.
Kaçağa ağır ceza
Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, AB’nin atık ihracatında 13.7 milyon ton ile Türkiye ilk sırada geliyor. Türkiye’yi 2.9 milyon tonla Hindistan izlerken, bu ülkenin arkasından da İngiltere, İsviçre, Norveç, Endonezya ve Pakistan geldi.
Edinilen bilgiye göre, AB’nin atık mevzuatında hayata geçirmeyi planladığı yeni düzenlemesiyle, atık ihracatının yüzde 30’unu oluşturan ve yıllık 9.5 milyar euro’luk hacme ulaşan kaçak atık ihracatının önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda “AB Atık İhracatı Uygulama Grubu” oluşturulması, AB Dolandırıcılıkla Mücadele Bürosu’nun (OLAF) kaçak atık ihracatına ağır cezalarla müdahale etmesi amaçlanıyor.