15.12.2024 - 09:29 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ Asgari ücret ve üzerinde çalışan milyonlarda kişi 2025 yılında yapılacak olan zam oranını bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 10 Aralık’ta yapmıştı. İkinci randevu için ise geri sayım başladı. Yarın saat 14.00’te taraflar yeniden bir araya gelecek.
BAKAN IŞIKHAN’DAN ASGARİ ÜCRETLE İLGİLİ SON AÇIKLAMA
Öte yandan geçtiğimiz gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM Genel Kurulu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.
Bakan Işıkhan, asgari ücretin sadece sosyal adaletin ve ekonomik büyümenin sağlanmasında kritik öneme sahip olduğunu ifade ederek, Bakanlık olarak asgari ücretin hem çalışanlar hem de işverenler için dengeli bir şekilde belirlenmesini sağlamak için azami gayreti gösterdiklerini vurguladı.
Bakan Işıkhan’ın açıklamaları şu şekilde: "İşçilerimizin gelirini artırma amacıyla başlattığımız Asgari Ücret Desteğini gerektiği noktada güçlendirdik. Yılın ilk 9 ayında yaklaşık 1,5 milyon iş yerine toplamda 38 milyar lira asgari ücret desteği sağladık. 2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme sürecinde de çalışanlarımızın refahını artırırken, işverenlerimizin rekabet gücünü koruyacak dengeli bir çözüm için kararlılıkla çalışıyoruz. Alınacak kararın ülkemize, işverenlerimize ve çalışanlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyor, komisyon çalışmalarının başarıyla sonuçlanmasını diliyorum."
‘İLK RAKAM İŞVERENDEN BEKLENİYOR’
Peki ikinci toplantıdan bir rakam çıkar mı? Kaçıncı toplantıda uzlaşıya varılır? Asgari ücrette en güçlü beklenti ne? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “İşin doğası gereği işçi kesimi en yüksek, işveren kesimi ise bunun altında bir rakamla masaya oturacaktır. İlk toplantı sonrası işçi tarafının yapmış olduğu açıklamadan işveren cephesinden bir rakam beklendiği anlaşılmaktadır.
İKİNCİ TOPLANTIDA HANGİ PARAMETRELERE BAKILACAK?
Burada her bir kesim için 5’er kişiden oluşan komisyona geçen yıl olduğu gibi tarafların dışında 4 kişi daha katıldı. İlk toplantıda asgari ücretle çalışan bu kişilerin de söz hakkı olduğunu biliyoruz.
Asgari ücret ile ilgili yönetmelik gereğince ücretin belirlenmesindeki esaslar ile ilgili madde 7’ye göre komisyon, ücretin belirlenmesinde, “Ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını göz önünde bulundurur” şeklinde düzenleme mevcuttur.
Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verileri, Devlet İstatistik Enstitüsü’nün hazırlayacağı veriler masada olacaktır.
3 TARAF DA MUTABAKATLA AYRILIR MI?
Bu yılki toplantının önceki toplantılara göre biraz daha farklı oluşacağını düşünüyorum. İlk toplantı sonundaki işçi tarafı açıklamasına bakıldığı zaman 26 defa asgari ücret komitesinin bir araya geldiği, 18 defa muhalif olunduğu, 6 oy birliği gerçekleştirildiği, 2 defa hükümet kanadı ile işçi kesiminin taraf olarak belirlendiği vurgulandı.
Burada işçi tarafını temsil eden üç işçi konfederasyonu olan TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK’in ortak açıklaması “Asgari ücret insan onuruna yaraşır bir geçimi sağlamalıdır" şeklindedir.
Burada işi tek taraflı düşünmemek gereklidir. Emeğin karşılığını veren bir de işveren tarafı vardır. Asgari ücretin artması ile birlikte işveren maliyeti de mevcuttur. İşverene sağlanan %5 SGK teşvikinin imalat sektörü hariç yılbaşından itibaren %4’e düşürüldüğünü hatırlatmakta fayda var.
Bence bütün kesimler elini taşın altına koymalıdır. Özellikle 700 TL olan asgari ücret desteği 31.12.2024 tarihinde sona ermektedir. Bunun da artırılarak bir yıl daha uzatılması gerektiğini vurgulamak isterim.
Kısaca işçiyi açlıkla sınayacak, işvereni bu parayı öderken zora sokacak bir rakam olmaması gereklidir. Adil bir ücret belirlenmesi, her tarafı memnun edecek bir rakam olması gereklidir.
KAÇINCI TOPLANTIDA UZLAŞI SAĞLANIR?
Geçmiş dönem toplantı kronolojilerine baktığımız zaman Aralık ayı içerisinde toplamda 4 toplantı üzerinden değerlendiriliyordu. Haftalık usulü yapılan bu toplantılarda 3. veya 4. toplantıda rakamın netleştiği görülmektedir. Muhtemel olarak Aralık ayının son haftasında bir karara bağlanıp bunun üzerinden açıklanacağını düşünüyorum.
EN GÜÇLÜ BEKLENTİ NE?
Bence %30 ile %40 arasında bir rakam arasında uzlaşı sağlanacaktır. Parasal olarak ifade edecek olursak 22.102 TL ile 23.802 TL arası bir bantta netleşeceğini tahmin ediyorum.”