EkonomiAsgari ücrette beklentiler netleşiyor! İşte zamlı maaş için konuşulan rakamlar

Asgari ücrette beklentiler netleşiyor! İşte zamlı maaş için konuşulan rakamlar

16.10.2024 - 07:29 | Son Güncellenme:

Milyonlarca özel sektör çalışanı ve asgari ücretli 2025 yılı zam oranını merakla bekliyor. Yıl sonu yaklaştıkça enflasyon rakamları üzerinden bazı tahminler de gelmeye başladı. Orta Vadeli Program’da yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 41.5 olurken, 2025 için beklenti yüzde 17.5 olarak belirlendi. Peki zam oranı 2024 yılında gerçekleşen enflasyona göre mi olacak yoksa 2025 yılı için beklenen enflasyon oranına göre mi zam yapılacak? İşte yeni asgari ücret için konuşulan rakamlar...

Asgari ücrette beklentiler netleşiyor İşte zamlı maaş için konuşulan rakamlar

Milliyet.com.tr/ÖZEL Yıl sonuna yaklaştıkça yeni asgari ücrete ilişkin tahminler gelmeye başladı. Önceki dönemlerde asgari ücrete ara zam yapılırken, 2024 yılı için bir ara zam olmamıştı.

Haberin Devamı

Milyonlarca çalışan asgari ücrete yapılacak olan zammı merakla bekliyor. Yeni dönemde asgari ücret beklenen enflasyon mu yoksa gerçekleşen enflasyona göre mi yapılacak? Son açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) 2024 için yıllık enflasyonun yüzde 41.5, 2025 için ise yüzde 17.5’e gerileyeceği tahmin edildi.

'GEÇEN YIL NASIL BİR YOL İZLEDİYSEK, BU YIL DA ÖYLE BİR YOL İZLEYECEĞİZ’

Özellikle son dönemde kamuoyunda asgari ücretin 2025 yılı beklenen enflasyon oranı, yani yüzde 17.5 oranı baz alınarak belirleneceği konuşuluyordu. Konuyla ilgili en net açıklamayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yaptı. Bakan Işıkhan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın sıklıkla ifade ettiği gibi vatandaşımızın refahını koruyup, geçici değil, kalıcı refah çözümlerini üretmekten yanayız. Benim temel ilkem, felsefem de bu olacak. Geçen yıl aralık ayında nasıl bir yol izlediysek bu yıl da öyle bir yol izleyeceğiz. Enflasyona ezdirmeyecek, vatandaşımızın satın alma gücünü koruyacak, geliştirecek bir ücret seviyesinde olmasını ülkenin bir vatandaşı ve Bakanı olarak arzu ediyorum" dedi.

Haberin Devamı

YIL SONU ENFLASYONUYLA İLGİLİ ÜÇ FARKLI SENARYO!

Peki asgari ücrette zam için hangi oranlar masada? Enflasyonun üzerinde zam olur mu? Refah payı gibi eklentiler söz konusu olur mu?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “Bu yıl gerçekleşecek enflasyon OVP tahminine göre %41,5’tir. 2025 yıl sonu enflasyonu ise %17,5 olarak hedeflenmektedir. Bu yıl Eylül ayına kadar %35,86 oranında enflasyon farkının kesinleştiğini söyleyebiliriz. Daha Ekim, Kasım, Aralık ayı enflasyon rakamları bekleniyor. Burada geri kalan her ay için %1’lik enflasyon olursa o zaman yıllık enflasyon %39,98 olacak.

Eğer geri kalan üç ayda aylık bazda enflasyon %2 çıkarsa yıl sonu enflasyonu 44,17 olur. Son olarak her bir ay için %3 enflasyon gelirse bu durumda %48,45’lik yıl sonu enflasyon farkı olacağını hesaplıyoruz.

ANKETLERDE TAHMİN YÜZDE 45’E YAKLAŞTI

Merkez Bankası’nın Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre yıl sonu enflasyonun % 44,11 olarak gerçekleşeceği beklenmektedir. Hatta uluslararası kredi derecelendirme şirketlerinin de tahminleri bu yöndedir. Ben yıl sonu enflasyonun %45 seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin etmekteyim.

Haberin Devamı

ZAM İÇİN KONUŞULAN ORANLAR NE?

Asgari ücretle ilgili bir tahminde bulunmak gerekirse %20 ile %50 arasında bir artış olacağını söyleyebiliriz. Biraz daha bu bandı daraltırsak asgari ücrete %30 oranında bir zam olursa yeni asgari ücret 22.102 TL olacaktır. %40 oranında zam yapılırsa yeni asgari ücret 23.802 TL seviyesine gelecektir. Ben bu iki oran arasında bir zam yapılacağını düşünüyorum.

ENFLASYONUN ÜZERİNDE BİR ZAM, REFAH PAYI GÜNDEME GELİR Mİ?

Bu yıl gerçekleşecek enflasyon %45 seviyelerinde olacaktır. Geçmiş yıllara bakıldığı takdirde her zaman gerçekleşmiş olan enflasyon verilerinin üzerine bir eklenti şeklinde iyileştirmelerin yapıldığını görmekteyiz.

Asgari ücret 5’er kişilik komisyon üzerinden işçi, işveren ve Çalışma Bakanlığı başkanlığında 5 bürokrat ile birlikte 15 kişilik komisyonla, oy çokluğu üzerinden belirlenmektedir. Burada Bakanlığın arabuluculuğu vasıtasıyla bir belirleme olacağı kanaatindeyim.

Haberin Devamı

SON YÜKSEK ZAM MI OLACAK?

Eğer asgari ücrete 17.002 TL üzerinden %45’lik iyileştirme yapılırsa 24.652 TL'ye, %50 artış yapılırsa 25.503 TL seviyelerine erişecektir. Açıklanan OVP doğrultusunda 2025 yılı enflasyonunun %17,5. 2026 yılı enflasyonunun % 9,7. 2027 yılı enflasyonunun % 7,0 seviyelerinde gerçekleşmesi hedeflenmektedir. Dolayısıyla 2025 yılı asgari ücretinin son yüksek zam olacağını söyleyebiliriz.

Burada işin doğası gereği pazarlık usulü olacağından dolayı işçi tarafı yüksek, işveren tarafı düşük rakam üzerinden pazarlığa başlayacaktır. Arabulucu olarak hükümet kanadı orta yolu bulacaktır. Hatta geçmiş dönemde verilen asgari ücret desteği ve sigorta teşvikleri vasıtası ile dar gelirli ve asgari ücretlilerin korunacağı kanaatindeyim.”