16.02.2010 - 00:53 | Son Güncellenme:
EMLAK - Tebernüş Kireçci
Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) ait arsalar üzerinde İstanbul, Ankara ve Eskişehir’de hasılat paylaşımı modeliyle gerçekleştirilen projelerde Ocak 2010 satışları açıklandı. 3 şehirdeki 11 projede 82 konut satışı yapılırken, elde edilen satış hasılatı ise 24 milyon 257 bin TL oldu. Kurumun hasılat paylaşımı modeliyle yine İstanbul, Ankara ve Eskişehir’de 11 proje üzerinden Aralık ayında satılan konut sayısı ise 156 olmuş, gerçekleştirilen hasılat ise 25 milyon 240 bin TL olarak kayıtlara geçmişti.
Tercih villalar ve geniş evler
Ocak ayı satışlarının ortaya koyduğu çarpıcı yönlerden biri satış liderinin değişmesi oldu. Bir önceki satış listesinde, yani Aralık 2009’da olduğu gibi son 8 ayın da lideri olan Avrupa Konutları Atakent 2, Ocak 2010’da konumunu, Kuzu Grup’un Bahçeşehir’de inşa ettiği Spradon Evleri’ne bıraktı. Spradon’un, son 8 ayın şampiyonuyla arasındaki ciro farkı ise 1 milyon 787 bin TL. Oysa ki proje, Aralık 2009’daki listede 2 adetlik satış ve 614 bin TL’lik ciroyla 8’incilikte yer bulabilmişti.
İkinci Avrupa Konutları
Ocak ayı satış şampiyonu olan Bahçeşehir’deki Spradon Evleri, Kuzu Grup tarafından inşa ediliyor. Projede satılan konut sayısı 16 olurken, elde edilen ciro ise 7 milyon 225 bin TL olarak kayıtlara geçti.
2’inci sırada ise Aralık 2009 satışlarında şampiyon olan Avrupa Konutları Atakent 2 yer aldı. Halkalı’daki proje, satılan konut sayısı açısından 1’inci ismi 5 adetlik satışla geçip 21’e ulaşırken, ciroda ise 5 milyon 437 bin 888 TL’lik hacmi yakalayabildi. Projede Aralık 2009’da 71 konut satılmış ve 14 milyon 651 bin TL ciro elde edilmişti.
Listede 3’üncülüğü ise yine Kuzu Grup’a ait bir başka proje elde etti. Bahçeşehir’de yer alan Spradon Kuleler, 2 adetlik satışa rağmen 5 milyon 62 bin 105 TL’lik satış hasılatı yarattı. Spradon Kuleler, önceki ay 27 adetlik yüksek satışına rağmen, 2 milyon 673 bin TL’lik ciro elde edebilmişti. Projenin sıralamadaki yeri ise 4’üncülük olmuştu.
Ekonominin konut kanadında hareketlenme
Ocak satışlar açısından verimsiz zamanlardan biridir. Çünkü, ayın 15 günden fazlası sömestr tatiliyle geçer. Buna bu yıl, sert geçen kış koşulları da eklendiğinde tamamen hareketsiz bir ay beklenebilirdi. Ancak, beklenen olmadı. Aralık ayına göre yaklaşık 1 milyonluk düşüşle 24 milyon 257 bin TL rakamının yakalanması son derece çarpıcı.
Bir önceki yılın ocak ayı ile karşılaştırıldığında ortaya çıkan büyüme çarpıcı. 2009 yılının Ocak ayında 6 konut satılmış ve 2 milyon 26 bin TL ciro gerçekleştirilmişti. Konuya biraz daha geniş açıdan bakılacak olursa, 2009’un ilk 3 ayında bile, erişilen ciro 26 milyon TL ile sınırlı kalmıştı. Oysa ki, Ocak 2010’da 24 milyon TL’yi aşan bir rakam söz konusu. Bu, Avrupa’daki büyük depreme, dünyanın yeni bir krize hazırlanıyor olmasına rağmen, Türkiye’de ekonomiye güvenin arttığının bir işareti olarak değerlendirilebilir.
TOKİ’nin işbirliği içinde olduğu projelerde ocak ayında kim, ne kadar sattı?
Türkiye Finans’tan ‘prefabrik paket’
Kullanımı giderek yaygınlaşan prefabrik konutlara yönelik Türkiye Finans, yeni bir finansman paketi oluşturdu. Yapılan açıklamaya göre, bankanın Türkiye Finans Prefabrik Konut Finansmanı paketinden yararlanarak uzun vadeli geri ödeme avantajıyla prefabrik bir evin sahibi olunabiliyor.
Banka, paketi, 48 ay vade imkânı ve 1.02’ye varan uygun kâr oranı ile tüketicilere sunuyor. Türkiye Finans’ın yeni ürününden yararlanmak isteyenler arsa veya farklı bir gayrimenkul ipoteği karşılığında prefabrik yapıları için finansal destek alabilecek.
Kolay kurulumu ve kısa sürede tamamlanmasının yanı sıra depreme karşı güvenlik özellikleri ile ön plana çıkan prefabrik yapıların kullanımı Türkiye’de de giderek yaygınlaşıyor. Ağırlıklı yazlık konut ve dağ evi olarak tercih edilen prefabrik yapıların sayısının önümüzdeki dönem 250 binden 350 bine yükselmesi ve ikamet amaçlı kullanımının yaygınlaşması bekleniyor.
Emlak Konut’un Alemdağ projeleri
Emlak Konut GYO, Alemdağ’da 1.173 konut ve 19 villa yaptıracağını açıkladı. Konut inşaatlarının yanı sıra altyapı, çevre düzenleme, okul ve spor salonu ve diğer sosyal donatıların inşa edileceğinin de belirtildiği açıklamada, ön yeterlik değerlendirilmesi sonucu yeterliği tespit edilenler arasından kriterler doğrultusunda sıralanarak listeye alınan 5 adayın teklif vermeye davet edileceği kaydedildi.
Ön yeterlilik değerlendirmesinin 1 Mart’ta yapılacağının belirtildiği açıklamada, yer tesliminin yapıldığı tarihten itibaren inşaat çalışmalarının 900 iş gününde bitirileceğinin altı çizildi.
GÜNÜN PROJESİ
Ekonomik 3+1 arayanlar için alternatif
Zümrüt İnşaat’ın Esenyurt’ta hayata geçirdiği Aşiyan Sitesi, geniş ama hesaplı daire arayanlar için ideal projelerden biri olarak görünüyor. Toplam 4 blokta 96 konut olarak tasarlanan projede 105 metrekarelik 3+1 dairelerde taban fiyatlar 88 bin TL, tavan fiyatlar ise 115 bin TL olarak belirlendi. Firmanın kendisinin geliştirdiği ödeme planına göre, yüzde 50 peşinatla 12 ay vade farksız taksitle projeden ev sahibi olmak mümkün.
Yapımı tamamlanan sitede şu an 22 aile yaşıyor. Satışı süren son 30 daire kaldığı Aşiyan Sitesi’nin inşaatına Ocak 2008’de başlanmış, 2009 yılının Ağustos ayında ise proje tamamlanmıştı. Toplam arsa alanı 5 bin 40 metrekare olan projenin inşaat alanı ise bin 600 metrekare.
Esenyurt Devlet Hastanesi’ne 500 metre uzaklıkta inşa edilen projedeki ortak kullanım alanları ise kapalı otopark, çocuk bahçesi ve yeşil alanlardan oluşuyor.
2004 yılından bu yana inşaat sektöründe hizmet veren firma, Zümrüt İnşaat ve İşkar Gıda İnşaat olmak üzere 2 ayrı isim altında proje üretiyor. Firma, bugüne kadar İstanbul’un yanı sıra Kocaeli ve Samsun’da da konut üretti. Bugüne kadar 824 konut inşa eden firmanın projeleri arasında Zümrütevler Sitesi, G.O.P Işkar Konutları, Gebze Zümrütevler Sitesi, Bahçelievler Işkar Sitesi, Mimar Sinan Evleri, Canik Baharevleri Sitesi, İlkadım Gümüşkent Sitesi, Şelale Evleri, Mavişehir Sitesi ve Yeşilşehir Sitesi bulunuyor.
NEDEN CAZİP?
- Metrekare fiyatları bu çaptaki bir proje için son derece ekonomik.
- Hemen teslim olması peşinatı yüksek olanlar için, kira öder gibi ev sahibi olmayı imkanı sağlıyor.
- Daire için ödenecek para göz önüne alındığında sosyal donatılarının da gayet iyi olduğu söylenebilir.
Dünyada ofis maliyetleri yüzde 4 düştü
İstanbul, en ucuz 35’inci şehir
Araştırma şirketi DTZ’nin Küresel Ofis Kullanım Maliyetleri Araştırması 2010’a göre, İstanbul, dünya ofis pazarlarındaki kullanım maliyetleri sıralamasında en ucuz 35’inci şehir oldu. İstanbul’un 2009 yılında
ofislerdeki kullanıcı maliyetlerinde yüzde 17 gerileme oldu.
Metrekare ortalama maliyet ise 7 bin 200 dolar olarak gerçekleşti.
Şirketin raporu, araştırma yapılan 66 ülkenin hemen hepsinin ofis maliyetlerinde dramatik düşüşler olduğunu ortaya koyuyor.
DTZ’nin değerlendirmesine göre, bu, küresel ofis pazarında
2008 yılının ikinci yarısında başlayan yeniden fiyatlandırma eğiliminin 2009 yılında devam etmesinden kaynaklanıyor. Bu durum ise, son bir kaç yıldır arz fazlalığının gecikmeli etkisiyle artan boşluk oranı ve düşük talebin tetiklemesiyle gelişti.
DTZ’nin, 66 ülkede ofis maliyetlerindeki ortalama düşüş için bulduğu rakam ise yüzde yüzde 4.
En çarpıcı düşüşlerden biri de Avrupa pazarlarında oldu. Kullanım maliyetlerinin yüzde 11 azaldığı Avrupa coğrafyasında Kiev yüzde 51, Moskova ise yüzde 42 düşüşle maliyetlerin en çarpıcı şekilde azaldığı şehirler olarak kayıtlara girdi.
DTZ’nin belirlemelerine göre, Avrupa coğrafyasında Kiev’de yeni alan kiralamaları yüzde 50 düşerken, Moskova’da yeni arz girişi yeni alan kiralamalarını geride bıraktı. Avrupa genelinde kullanım maliyetlerindeki düşüşle birlikte, kullanıcılar özellikle kiralama teşvikleriyle maliyet düşüşü avantajından yararlandı.
Dubai de ucuzladı
Ortadoğu ve Afrika bölgesinde ofis maliyetlerindeki düşüşün yüzdesi ise 12’yi gösterdi. En büyük düşüşün adresi ise yüzde 34 ile Dubai oldu. Dubai en fazla düşüş yaşanan 10 pazardan biri olarak küresel sıralamada 3. sıradan 11. sıraya gerilemesine rağmen, bu bölgede en pahalı pazar konumunu korudu. Bölgede gelecek yıllarda da düşüşün sürmesi bekleniyor.
Kuzey Amerika’nın gözdeleri
Kuzey Amerika bölgesi de yine talep daralmasının kurbanı oldu. Ofislerin ortalama yüzde 14 ucuzladığı bölgede, en büyük düşüşlerin yaşandığı şehirler ise yüzde 47 ile San Fransisco ve yüzde 44 ile Los Angeles oldu. New York’ta kullanım maliyetlerinin düşüşü ile, Washinton D.C.’de güçlü talep ve düşük boşluk oranıyla ofis pazarı gücünü korudu ve bölgede en pahalı pazar olarak ilk sıraya yükseldi. Gelecek dört yıl içinde bölgede kullanım maliyetlerinin artması bekleniyor.
Ortalama yüzde 13’lük düşüşün yaşandığı Asya Pasifik bölgesinde Şanghay yüzde 27 ve Hong Kong yüzde 22 azalmayla en dikkat çekici şehirler oldu. DTZ, pazardaki bu düşüşü yüksek arzla açıklıyor. Buna rağmen, Hong Kong, Çin’in en pahalısı konumunu korudu. Pazardaki gelecek beklentisi ise talebin artması ve özellikle Pekin ile Guangzhou’da ortalamanın da üzerinde maliyet artışı olması yönünde.
Güney Amerika düşmedi
DTZ’nin hazırladığı listede Orta ve Güney Amerika, ofislerin yükselişe geçtiği tek bölge oldu. Yüzde 25’lik artışın yaşandığı bölgede en fazla yükseliş yüzde 48 ile Guadalajara da gerçekleşti. İkinci büyük artışın adresi ise yüzde 30 ile Meksika’da Kankun oldu. Bölgenin en pahalı ofis pazarları olan San Paulo ve Rio De Janerio, yüzde 2 ve yüzde 5’lik düşüşlerine rağmen, zirvedeki yerlerini korudalar.
LİDER LONDRA’NIN YANINA YENİ İSİMLER
- Tüm zamanların en pahalı ofislerinin olduğu Londra, küresel sıralamada yine aynı konumunu korudu. Onu Tokyo, Washington DC, Hong Kong ve Cenova izledi. Pazar koşullarının değişmesinin yanı sıra döviz fiyatlarındaki dalgalanma küresel sıralamanın değişmesine neden oldu. En pahalı 10 pazar sıralamasına Zürih, Boston ve Frankfurt yeni giren pazarlar oldu.
2010’DA KISMİ ARTIŞ, 2011’DEN UMUT YOK
- 2010 küresel kullanım maliyetlerinin kiralara paralel olarak sabit kalacağı öngörülürken, Avrupa’da yüzde 0.8 azalma, Amerika ve Asya Pasifik bölgesi için yüzde 0.2 artış bekleniyor. Ancak, 2011 yılı için kira artışından yana umut yok.
2013’ÜN?EN?PAHALI? LİSTESİNDE?KİM VAR?
- Londra en pahalı ofis bölgesi olarak kalmaya devam ederken, onu izleyen Hong Kong, Tokyo, Washington ve Paris 2013’te en pahalı beş ofis pazarı olacak.