29.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
Patrick Özdemiroğlu
Samsung ve Apple arasındaki ilişkiye de bu gözle bakmak gerekebilir. İki teknoloji devi, onlarca ülkede analistlerin hesabını tutmaktan vazgeçeceği kadar çok sayıda karşılıklı patent davası açmış durumda. Bu davaların bir kısmı sonuçlanarak yerel satış yasakları gibi ciddi sonuçların ortaya çıkmasına neden oldu. Çoğunluğu ise devam ediyor.
Şirketler arasındaki bu husumetin her geçen gün artması trajikomik ve çocuksu bazı hadiselerin yaşanmasına da yol açabiliyor. En son kriz mahkeme salonununda hangi tarafın nereye oturacağı ile ilgili. Yanlış okumadınız, ABD’nin en pahalı avukatları, milyon hatta milyar dolarlık tazminatların telaffuz edildiği davada duruşma salonundaki oturma düzeni üzerinde tartışıyor.
Jüriye sempatik görünmek
Sorun Apple’ın davacı olduğu dosyada, aynı zamanda Güney Koreli şirketin de Apple’ı dava etmesi. Samsung davada sanık sıfatı taşımayı istemiyor, davacı tarafın jüriye mesafe olarak daha yakın olmasının Apple’ı daha sempatik göstereceğini düşünüyor.
Sezon sezon Boston Legal ve Harry’s Law izlemiş biri olarak Samsung’un çözüm önerisinin David E. Kelley’nin aklına bile gelmeyeceğini belirtmem gerek: “İki tarafın avukatları davacı durumuna geldiklerinde sürekli yer değiştirmeli.”
Ancak teknoloji meraklıları patent davalarında artık sezon finalini görmek istiyor. Çünkü Apple ve Samsung’un mobil alandaki liderlik savaşını mahkeme salonlarında sürdürmesi sadece yargıçların sinir sistemini bozmakla kalmıyor, teknolojik inovasyonların da önüne geçiyor.
Gerçek savaşta son durum
Samsung için işler pazarda (mahkemeye oranla) yolunda gidiyor. Güney Koreli elektronik devi ikinci çeyrekte Apple’ı satışta ikiye katlamayı başardı. Apple bu dönemde 26 milyon iPhone satarken Samsung 50 milyona ulaştı. Özellikle Galaxy S III modelinin piyasaya çıktıktan sonraki iki ayda 10 milyon alıcı bulduğunun altını çizmeliyiz.
Apple tarafında ise iPhone gelirleri moralleri oldukça bozdu, 17 milyonluk iPad satışı ise beklentilerin üstüne çıktı. Ancak Apple’ın bir iPhone’dan elde ettiği kârı yakalamak için iki iPad satması gerektiğini hatırlatalım. Birçok Apple severin bütçesini sonbaharda çıkması beklenen iPhone 5’e sakladığı teorisi ise Apple tarafında iyimserliğin devam etmesini sağlıyor.
Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Zaytung’u ‘The Onion’, Apple’ın tüketicilerin boştaki diğer eli için de bir iPhone satma kampanyası başlattığını duyurmuştu. İkinci çeyrek sonuçlarının ardından tek korkumuz ise Apple’ın kaptanı Tim Cook’un ve Apple hayranlarının bu öneriyi ciddiye alması olacaktır.
Yeni ekonomiden 2 kare
İstanbul’da 40 dereceye varan sıcaklar saat 5 sıralarında kavun, karpuz satan amcayı biraz yormuş görünüyor.
Ülker ailesinden Yahya Ülker’in Mekke’den paylaştığı bu kare Simit Sarayı’nın yükselişini gösteriyor.
‘Olimpiyat’ izleyicisinin başucu App’leri
Artık olimpiyatların keyfini çıkarmanın tek yolu TV başında oturmak değil, mobil uygulamalar ve web sayfaları da oyunları sizin için daha anlamlı hale getirebiliyor. Öne çıkan birkaç örneğe bakalım...
Reuters Olympics London 2012
Reuters foto muhabirlerinin hünerli ellerinden çıkan en güncel fotoğrafları merak edenler tercih etmeli. (iOS, ücretsiz)
London 2012 Olympics Results App
En son haber ve sonuçları canlı olarak izlemek isteyenler için başarılı bir kaynak. (iOS, Android, ücretsiz)
Medals 2012
Medals 2012 olimpiyat oyunlarındaki en güncel madalya durumunu takip etmenizi mümkün kılıyor. (iOS, Android, ücretsiz)
London 2012 Join In
Uygulama olimpiyat oyunlarını yerinde izleyecekler için geliştirildi. Yakınınızda hangi olimpik müsabaka olduğunu görebilir, haritadaki yerinizi işaretleyerek yeni insanlarla tanışabilirsiniz.
(Android, ücretsiz)