23.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
axeko032.jpg Antep baklavasının geleneksel Türk mutfağına ait bir tatlı olduğu kabul edilen tescilde, hamurunun inceliğinden içine ne kadar fıstık konulacağına, şerbetinin kıvamından fırında ne kadar süre pişirileceğine kadar üretiminin her aşamasına standart getirildi.GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, 6 aylık ilan süresi boyunca bir itiraz gelmediği için tescilin kesinleştiğini söyledi. Ürünün adının "baklava" ve coğrafi işaret adının da "Antep Baklavası" olarak tescil edildiğini ifade eden Koçer, "Rumlar, baklavaya sahip çıkmaya çalışmadan 1.5 yıl önce biz yola çıkmıştık. Şu anda tescil oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan üretim metodu, antep fıstığı, şerbetine kadar tarifi ve kullanılacak tepsisine kadar her şeyiyle tescilini aldık" dedi. Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Türkiye ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasında "milli tatlı" tartışmasına baklavanın tescilini alarak noktayı koydu. GSO'nun 28 Mart 2005'te "Antep baklavası" olarak tescili için başvuruda bulunduğu Türk Patent Enstitüsü, tescili onayladı. Resmi Gazete'de yayımlanan ve sonrasında herhangi bir itiraz gelmeyen tescil, resmi olarak kesinleşti. Nejat Koçer, Kurban Bayramı'ndan sonra, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katılımıyla bakanlıkta tören düzenleyeceklerini söyledi. GSO olarak, baklavanın uluslararası tescilini de hemen yaptıracaklarını belirten Koçer, şunları söyledi: "Kıbrıs Rum kesimine cevap verilmiş oluyor. Baklava, Türkiye'de ulusal bir patente sahip. Bundan sonraki aşamaları da geçtikten sonra zaten artık kimse ona sahip çıkamaz. Onlar istedikleri kadar bizim 'milli tatlımız' desinler. Birileri kendi tatlısı gösterdi diye milli tatlıları olması mantıksız. Baklava, Türkiye'nin milli tatlısıdır. Bu şehrin insanları kendi ürünlerini kendi ellerinde taşıyarak bu noktaya getirdi." Tescili almalarının 2.5 yıl sürdüğüne dikkati çeken Koçer, sürecin kısaltılması, gerektiğinin altını çizdi. Bakanlıkta baklava töreni