EkonomiANADOLU’YU UÇAKLA GEZECEK

ANADOLU’YU UÇAKLA GEZECEK

06.02.2010 - 01:02 | Son Güncellenme:

Fi-Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, uçağı olan patronlar arasına katılıyor. İnan, uçak alma nedenini, “2011’de başta Ankara olmak üzere Anadolu kentlerine açılacağız. Otomobille tur çok zor. Çareyi uçakta buldum” sözleriyle ortaya koydu

ANADOLU’YU UÇAKLA GEZECEK

Uçağı olan patronların arasına Fi-Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan da katılıyor. Uçak alma kararını, gayrimenkulde Anadolu’ya açılma kararıyla açıklayan İnan, “2011 yılında başta Ankara olmak üzere Anadolu kentlerine açılmayı planlıyoruz. Otomobille Anadolu turu yapmak çok zor. Bunun için çareyi uçak almakta buldum. Yıl sonuna kadar siparişi veriyorum. Yılın ilk yarısında uçak gelecek” diye konuştu.
İnan’ın satın almayı düşündüğü uçak ise işadamı Hüsnü Özyeğin’in bir alt modelini kullandığı Hawker 900 XP. Liste fiyatı 15 milyon 500 bin dolar olan uçağı 2010 sonunda almayı planladığını belirten İnan, “Liste fiyatını verecek değiliz. Görüşmeler sürüyor. Sıkı pazarlık yapıyoruz” dedi.

Bir de otobüs aldı
İnan’ın Anadolu’ya açılım planı doğrultusunda almayı düşündüğü uçağın yanı sıra yine aynı amaçla aldığı bir de otobüs var. 6 kişilik teknik ve pazarlama heyetinin Anadolu turuna çıkıp röntgen çekmesi için bu otobüsü 250 bin TL harcayarak aldıklarını belirten Fikret İnan, “Piyasayı değerlendireceğiz. Hangi kentlerde ne tür konutlara ihtiyaç var; bunları belirleyeceğiz. Arkadaşlarımız arsa sahipleriyle bir araya gelecek. Tekliflerini toplayacaklar. Sonra bir araya gelerek değerlendirme yapacağız” diye konuştu.
Fi-Yapı’nın aracısız arsa alımı yapmak için geçen ay gazetelere ilan verdiğini hatırlatan Fikret İnan, “İstanbul ve Ankara’ya ilave olarak İzmir, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Eskişehir Denizli, Tekirdağ, Samsun, Rize, Adana ve Urfa yatırım planlarımızda. İlanımızın yayımlanmasından sonra binlerce teklif geldi. Otobüsümüz bu şehirlere gittiğinde arsa sahiplerini de çağırıp görüşeceğiz. 2010’da bu kentlere süpriz yeni kentleri de ekleyebiliriz. Gelişmelerin ne olacağını söylemek için erken” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

FİKRET İNAN’IN 900 XP’Sİ NASIL UÇACAK?
Hawker Honeywell’in sadece bu model için özel olarak tasarladığı motorlara sahip 900XP modelini 2007 yılında tanıttı. 850XP’nin bir üst modeli olan uçağın özellikleri şöyle:
- Honeywell güç üniteleri, bu uçağa daha uzun menzil ve bir önceki model olan 850XP’ye göre çok daha iyi bir tırmanma performansı sağlıyor.
- 850XP’ye kıyasla daha az yakıt tüketiyor ve daha uzun bakım aralıklarına sahip. Hawker’in yaptığı açıklamaya göre, bu özelliklerle gideri yüzde 6 oranında düşürüldü.
- New York’tan Londra’ya hiç durmadan uçabiliyor.
- Uzun uçuşları daha konforlu hale getirebilmek amacıyla uçağın kabini, Hawker’ın Little Rock, Arkansas’ta bulunan tasarım merkezi tarafından isteğe göre değiştirilebiliyor. Örneğin uçağa mikrodalga fırın için özel bölmesi bulunan bir mutfak yerleştirilebiliyor ya da yolculuk sırasında bagaj bölmesine geçiş gibi özellikler sunulabiliyor.
- 15.5 milyon dolara satılan 900XP, dokuz yolcu kapasitesine sahip.

Haberin Devamı

ANADOLU’YU UÇAKLA GEZECEK

Konut kredisi faizlerinde indirim trendine devam
Konut kredisi faizlerindeki indirim sürüyor. TEB ve Fortis Bank, indirime giden en son isimler oldu

TEB ve Fortis konut kredisi faiz oranlarında indirim yaptığını açıkladı. Türk Ekonomi Bankası (TEB), konut kredisinde faizi düşürürken, komisyon ve dosya masrafını da kaldırdı. TEB Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir, 13-60 ay vadedeki faiz oranını yüzde 0.99’dan 0.95’e, 61-120 ay vadedeki faiz oranı ise yüzde 1.05’ten yüzde 1’e indirdiklerini açıkladı. Kişmir, açıklamada TEB’den 120 ay vadeli 100 bin lira konut kredisi alan bir müşterinin, vade sonunda toplam 172 bin 165 lira ödemiş olacağını belirterek şöyle konuştu: “Bu kampanyayla konut kredisinde her şey dahil en düşük ve en rekabetçi fiyatları sunmaya çalıştık.”

Bütün vadelerde indirim
Öte yandan, konut kredi almak isteyenlere de uyarıda bulunan Kişmir, “Özellikle konut kredisi kullanmak isteyen tüketicilerin kredi faizlerindeki komisyon oranlarına ve masraflara dikkat etmesi gerekiyor. Bu ayrıntılar kredinin toplam maliyetini ve aylık ödemeleri artırıyor. Bugünkü rekabet ortamında tüketicilere en uygun koşullarda konut kredisini sunuyoruz” dedi. Fortis Bank Türkiye ise konut kredi faizlerinde indirime giden bir diğer isim oldu. Bankadan yapılan açıklamaya göre, 7-12 ay vadede yüzde 0.82 olan faiz oranı yüzde 0.69’a, 13-18 ay vadede yüzde 0.82 olan faiz oranı yüzde 0.75’e, 19-24 ay vadede yüzde 0.89 olan faiz oranını yüzde 0.83’e, 37-60 ay vadede yüzde 0.98 olan faiz oranını yüzde 0.94’e indirildi. Öte yandan, 73-84 ay vadede yüzde 0.99 olan faiz oranı yüzde 0.97’ye düşürülürken, 97-120 ay vadede yüzde 1 olan faiz oranı ise yüzde 0.99’a düşürüldü.

Haberin Devamı

DAP Yapı, Okay Temiz’in ritmine uydu
Konut sektöründeki sponsorluklar giderek gelişmeye başladı. Bunlardan biri de DAP Yapı’nın Okay Temiz’in, dünyaca tanınan büyük ritim ustalarıyla birlikte, 2 Şubat’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirdiği konsere sponsor olmasıydı.
Bu yıl sekizinci defa düzenlenen ‘Ritmin Günü’ konserine Hindistan’dan Senegal’e, İngiltere’den Küba’ya ve Türkiye’ye dünyaca ünlü virtüöz sanatçıları katıldı.
DAP?Yapı Yönetim ?Kurulu BaşkanıZiya Yılmaz, bu sponsorluklarının nedenlerinden birini, “Kalitemizi farklı bir yoldan duyurmak” sözleriyle açıklarken, “Seçtiğimiz yöntemin gümbür gümbür bir ritm konserine denk gelmesi tesadüf değil” dedi.

‘Okay Temiz, DAP’tan konut aldı’
Yılmaz, Okay Temiz’le tanışıklıklarının ise onun, DAP Yapı’dan bir konut satın almasıyla başladığını belirterek, “Temiz, Türkiye’ye döndüğünde bizim projelerimizden birinde yaşamayı seçti ve kendisiyle bu vesileyle tanıştık. Temiz’in organizasyonlarına daha önce de sponsor olmuştuk” dedi.

Haberin Devamı

ANADOLU’YU UÇAKLA GEZECEK

Martı, Borsa’da uçmaya karar verdi
Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), sermaye artımı yoluyla hisselerini halka arz edeceği bildirildi. Martı Otel İşletmeleri A.Ş’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan yazısında, şirketin yüzde 94 hissesine sahip olduğu Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’nin, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenen süre içerisinde Ana Sözleşmesi ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları mevzuatı uyarınca sermaye artımı yoluyla hisselerini halka arz edeceği duyuruldu.
Martı Gayrimenkul’ün halka arz olunmak suretiyle elde edeceği gelirin yürütmekte olduğu ve üstleneceği yeni projelerin finansmanında kullanacak olması sonucu, mali yapısının kuvvetleneceği, karlılığının artacağı ve şirketin hisselerinin daha da değer kazanacağı belirtildi. Bu bağlamda Martı Otel İşletmeleri A.Ş’nin bağlı ortaklığı sermayesinin halka arz sonrasında en az yüzde 46’sına ait olan senetlerinin halka arzı suretiyle yapacağı sermaye artırımında rüçhan hakkının kullanılmamasına oybirliğiyle karar verildiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Narinpark için çalışıyor
Martı GYO ve Martı Otel, Martı Grubu’nun lokomotif şirketleri. Martı GYO’nun yüzde 94’üne sahip Martı Otel, 1967 yılında kuruldu. Martı GYO’nun gündemindeki Narinpark, en önemli projelerden biri olarak görünüyor. Martı, projedeki 35 bin metrekarelik arsada Trakya’nın ilk ve en büyük hiper marketini yapmak üzere geçen yıl Tesco KİPA ile anlaşmıştı. Martı GYO’nun yönetim kurulu başkanlığında Emre Narin bulunuyor.

ANADOLU’YU UÇAKLA GEZECEK

GÜNÜN PROJESİ

Batı yakasında lüksün peşinde

Garanti Koza ve Akiş ortaklığıyla Esenyurt’ta inşası devam eden Akkoza projesinde 1+1’den 5+2 penthouse’lara kadar çeşitlilik gösteren toplam 5 etapta 5 bin 500 konut bulunuyor. Projenin bin 200 konutluk üçüncü etabında, alanları 55 ile 650 metrekare arasında değişen konutların fiyatları 204 bin TL’den başlıyor, 2 milyon 600 bin TL’ye kadar yükseliyor. Projede yüzde 1 peşinatla vade uygulaması bulunuyor. 6 ay sonra yüzde 9’luk, 12 ay sonra yüzde 10’luk ara ödeme yapılıyor. Kalan bakiye 80 ay vade farksız taksitlendiriliyor.
Akkoza projesi toplamda 800 milyon dolarlık yatırımı ile 400 dönüm arsa üzerine inşa ediliyor. Projenin toplam konut alanı 718 bin metrekare.
Akkoza’da bulunan Akkoza AVM’de 5 bin metrekarelik kapalı alana sahip özel kulüp çatısı altında kapalı ve açık yüzme havuzları, fitness merkezi, SPA, tenis kortları, çocuk parkı ve özel bir restorandan oluşan Club İstanbul yer alacak.
2007 yılının Aralık ayında inşaatına başlanan Akkoza’da ilk teslimler 2010 yılının Nisan ayında yapılacak. Diğer teslimler 2010 Temmuz, 2010 Kasım ve Aralık’ta olacak. 2011 yılının Aralık ayında ise tüm proje tamamlanacak.

NEDEN CAZİP?
- Ödeme planı iyi. Yüzde 1 peşinatla ev sahibi olunabiliyor.
- 80 ay sıfır faiz uygulaması var. Faiz oranı sorun değil.
- Metrekare bazında fiyatı yüksek. Ancak, nitelikler göz önüne alındığında bu fiyat normal.
- Sosyal donatıları ödenen paraya göre gayet iyi.

İşgal altındaki 3 arsa için ihaleye çıkılacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şişli, Pendik Dolayoba ve Kağıthane’de bulunan 3 arsayı satışa çıkarıyor. 10 Şubat’ta gerçekleştirilecek olan ihalelerde dikkat çekici yanlardan biri de, her 3 arsanın da işgal edilmiş olması.
Elde edilen bilgilere göre, 64 metrekare büyüklüğündeki Şişli’deki arsanın tahmini bedeli 75 bin, geçici teminatı ise 2 bin 250 TL olarak belirlendi. Kağıthane’deki 167 metrekarelik arsanın tahmini bedeli ise 334 bin TL olarak açıklandı. Bu arsa için ifade edilen geçici teminat ise 10 bin 20 TL.
Belediyenin ihaleye çıkardığı 279 metrekarelik arsa ise Pendik’te bulunuyor. Yine işgal edilmiş bu arsa için belirlenen tahmini bedeli 292 bin 882 TL olurken, geçici teminat ise 8 bin 786 TL olarak açıklandı.

Antalya’da emlak fırsatları
Antalya Büyükşehir Belediyesi, 12 adet gayrimenkulü satışa çıkarma kararı aldı. Gayrimenkuller için ihale, 18 Şubat’ta gerçekleştirilecek. Açıklamaya göre, taşınmazlar, Tahılpazarı Mahallesi’nde 11 bağımsız bölüm ile Yüksekalan Mahallesi’nde 16 bin 588 metrekare ticari alandan oluşuyor.
Yüksekalan Mahallesi’nde satışa çıkarılan taşınmaz ise ticari alan niteliğine sahip. 16 bin 588 metrekarelik arazi için belirlenen tahmini bedel 46 milyon 500 bin TL, geçici teminat ise 1 milyon 395 bin TL olarak ifade edildi. Arazi üzerinde 35 bin 780 metrekarelik yüzde 90’ı tamamlanmış bina bulunuyor. Belediyenin halen inşaat çalışmalarını sürdürdüğü 11 gayrimenkullere ise 23 milyon 607 bin lira ile 459 bin 730 lira arasında değişen tahmini bedeller biçildi. Taşınmazların toplam tahmini bedeli 44 milyon 707 bin TL.

Aydın’da iş kurmak isteyen için fabrika
Aydın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, organize sanayi bölgesinde bir fabrika binasını satacağını açıkladı. Toplam arsa alanı 4 bin 997metrekare olan yapı, atölye ve iki katlı idari binadan oluşuyor. İnşaat alanı 886 metrekare olarak ifade edilen fabrika binasının geçici fiyatı 1 milyon TL olarak belirlendi. Yapılan açıklamaya göre, satış 26 Şubat’ta açık artırma yöntemiyle gerçekleştirilecek.

Hilmi Işıkören görevden ayrıldı
Sektördeki 21 yıllık tecrübesini yeni girişimlerde değerlendirmek isteyen Hilmi Işıkören, şirketi Realty World’den 1 Şubat itibariyle yollarını ayrıldı. Işıkören, kısa bir süre dinlendikten sonra 21 yılık deneyimini kullanabileceği bir oluşum içine gireceğini belirtti. 1988’de üniversiteden mezun olduktan sonra 1989’da franchise sektöründe yöneticiliğe başlayan Işıkören, Amerika’da daeğitimler aldı. 1997’de Remax Türkiye’nin franchise müdürü olan Işıkören, 2001’de Century 21 Türkiye’nin genel müdürlüğüne geçti. Burada 4 yıl görev yaptıktan sonra 2005’te Türkiye’de Realty World Türkiye’nin kurulmasıyla birlikte burada genel müdürlük görevine getirildi.

Yazarlar