EkonomiAnadolu kaplanları AB’de KOBİ avında

Anadolu kaplanları AB’de KOBİ avında

02.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası, bugün İstanbul’da düzenleyeceği etkinlikte Türk ve Alman KOBİ’leri (küçük ve orta ölçekli işletme) bir araya getirerek, yeni iş fırsatlarını masaya yatırmayı hedefliyor.

Anadolu kaplanları  AB’de KOBİ avında

Köksal Avukatlık Ortaklığı girişimiyle kurulan bu yeni platformla, Türk KOBİ’lerine Avrupa yolunun açılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Almanya’da kurucularının yeni kuşağa aktaramadığı 10 bine yakın KOBİ olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Mehmet Köksal, bunun Türk şirketleri için büyük bir potansiyel yarattığına dikkat çekti. Platformunun ikincisi 10 Kasım’da Münih’te yapılacak.

‘Genç kuşak satıyor’

Almanya’daki satılık KOBİ’lerin Türk girişimciler için önemli bir fırsat olduğuna değinen Mehmet Köksal, genç kuşağın farklı sektörlere yönelmesiyle başlayan bu sürecin firmaları yeni ortak arayışına ittiğini anlattı.

Köksal, Alman KOBİ’lerini satın almanın veya onlarla startejik işbirlikleri gerçekleştirmenin Türk firmalarına avantajlarını şöyle açıkladı: “Türk şirketleri böylece AB içerisinde doğrudan bir firmaya sahip olacak. Ürettiği ürünlerde ‘Made in Germany’ markasını kullanabilecek ve yıllardır süre gelen bir markaya sahip olacak. Aynı zamanda ekonomik anlamda çok istikrarlı ve düzgün işleyen bir pazara doğrudan girmiş olacak.”

Haberin Devamı

Serbest ticaret kozu

Köksal, yakın zamanda imzalanacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTİP-serbest ticaret) anlaşmasının Türk işletmeler için Almanya pazarına giriş bakımından bazı olumsuzlukları beraberinde getireceği konusundaki endişeleri hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Anlaşma yürürlüğe girdiğinde, ABD ve AB ülkeleri arasında gümrük duvarları kaldırılacak. Türkiye ile AB 1996 yılından beri Gümrük Birliği yaptığı için bu anlaşma Türkiye’yi de tek taraflı olarak bağlayacak. ABD’den Türkiye’ye girecek mallara gümrük vergisi uygulanmayacak, buna karşılık Türkiye’den ABD’ye satılacak mallara gümrük vergisi uygulaması devam edecek. Türkiye vergi kaybına uğramanın yanı sıra, gümrüksüz mal akını nedeniyle kendi sanayisini ve ekonomisini korumakta güçlük çekecek, ithalat patlarken ihracat azalacak.”

Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası verilerine göre halen Almanya’da 90 bin Türk kökenli işveren bulunurken, yaklaşık 450 bin kişiye istihdam sağlayan bu işletmelerin yıllık cirosu 45 milyar euro’yu buluyor.