EkonomiAltından TL'ye dönüşüm ayarı

Altından TL'ye dönüşüm ayarı

01.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Resmi Gazete'nin günlük ve mükerrer sayıları ile pek çok alanda 2022'de geçerli olacak uygulama ve ücretleri belirleyen düzenlemeler peş peşe geldi. 2021'in son dakika düzenlemeleri olarak yayımlanan tebliğler, kararlar ve yönetmelik değişiklikleri ile getirilen belli başlı bazı yenilikler şöyle:

Altından TLye dönüşüm ayarı

 

HANDE ATILGAN Ankara - Altın mevduattan TL'ye çevrilen mevduatta stopaj oranı sıfır olarak uygulanacak. Gelir vergisi kanununun geçici 67. maddesinde yer alan tevkifat oranları hakkında kararda düzenlemeler yapan Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, söz konusu hüküm; TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi uygulaması kapsamında, 28 Aralık tarihi itibarıyla mevcut altın depo hesapları ve altın cinsinden katılım fonu hesapları ile bu tarihten sonra açılacak işlenmiş ve hurda altın hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden TL'ye çevrilen mevduat ve katılım hesaplarına uygulanacak.

Haberin Devamı

Dönüşüm değişikliği

Kur Korumalı Mevduat sistemi kapsamında döviz ve altın hesaplarından TL mevduat ve katılım hesaplarına dönüşümde, her gün Merkez Bankası tarafından saat 11.00'de kur belirlenmesi uygulaması kaldırıldı Bundan sonra Merkez Bankası'nın vade sonunda belirleyeceği döviz alış kuruna göre ödeme yapılacak.

Altından TL'ye dönüşen hesaplar için de gram altının TL fiyatı geçerli olacak.

Çevre cezaları arttı

Çevre Kanunu’na aykırı hareket edenlere 2022 yılında verilecek idari para cezaları da belli oldu. Ceza tutarları ağırlıklı olarak yeniden değerleme oranı doğrultusunda yükseldi. Bu cezalardan bazıları şöyle:

- Kurulması zorunlu atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesislerini kurmamak ya da kurup çalıştırmamak 328 bin 819 TL

Haberin Devamı

- Kanuna aykırı olarak anız yakmak, dekar başına 109.49 TL. Fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat artırılacak.

- İçme ve kullanma suyu koruma alanlarına, kaynağına, bu kaynağı besleyen yer üstü-yer altı sularına, sulama ve drenaj kanallarına atık boşaltma 263 bin 49 TL. Bu fiilin konutlarca işlenmesi halinde her konut ve bağımsız bölüm için 6 bin 555 TL

- Umuma açık yerlerde her ne şekilde olursa olsun çevreyi kirletmek bin 362 TL

- Standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olan konutlar için ceza miktarı 2 bin 171 lira, ulaşım araçları için 6 bin 555 lira, iş yerleri ve atölyeler için 21 bin 903 lira, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için de 65 bin 750 TL olacak.

- Usulsüz atık toplayan, işleyenlere kanunda belirlenen 90.000-360.000 TL’lik ceza, 122.580-490.320 TL’ye çıkarıldı.

Yazarlar