14.05.2012 - 11:53 | Son Güncellenme:
AA-Zuhal Uzundere Kocalar
Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana’nın bir değeri olan, Anadolu’da işçilik fiyatının düşük olması sebebiyle en çok tercih edilen bileziklerden olan Adana burması satışlarının fiyatlardaki artış nedeniyle düştüğünü söyledi.
Yaklaşık bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulan Adana burmasının düğün alışverişlerinin ve yatırım yapmak isteyenlerin vazgeçilmezi olduğunu ifade eden Başman, bu bileziklerin gramının tercihe göre değiştiğini, özel olarak da hazırlanabildiğini belirtti.
Adana burmasının işçiliği az olduğu için kolaylıkla satılabildiğini, satıldığında çok fazla kaybettirmediğini söyleyen Başman, şöyle konuştu: ”Her yerde satılabilir. 100 liraya aldığınızda 97 liraya satabilirsiniz. Yatırım nedeniyle genellikle bunlar tercih edilir. Ancak altın fiyatlarının yüksek olması satışlarımızı da vurdu. Eskisi kadar satamıyoruz. 10 yıl öncesinde günlük yarım kilo, 1 kiloya yakın satan arkadaşlar vardı. Artık bir haftada bile o kadar satılamıyor. 20 gramlık bir bilezikten 5 tane satsanız 100 gram yapar, düşünün. 10 yıl öncesine kadar günde 50 bilezik satıyorduk ama şimdi altın fiyatları oldukça yükseldi. Bölgemizin sektörümüzdeki simgesi, adımızı taşıyan takımızı artık eskisi gibi satamıyoruz” diye konuştu.
”Piyasada satılanlar Adana burması değil”
Başman, Türkiye’nin dört bir yanında Adana burması adı altında satılan bileziklerin çoğunun gerçek Adana burması olmadığına dikkati çekerek, şunları söyledi: ”Bu bileziğin geçmişinin Hititler’e kadar dayandığı biliniyor. O dönemdeki bileziklerden örnek alınarak yapılmış. Özellikle Adana dışındaki kuyumcuların vitrinlerinde Adana burması olarak satılan bilezikler gerçek değil. Adana burmasının özelliği ara telsiz, iki telin kıvrılarak yapılması ve kendiliğinden kilidi bulunmasıdır. Kilidi özeldir. Farklı burma bileziklere Adana burması deniliyor. Adana burması kilitsiz olmaz. Adana burmaları 10 gramdan başlar ve çift olarak satılır. Bu bilezikte ağırlık 2,5 gram olarak artırılıyor. Alışılmış olan budur. Kuyumcular bunu yaptırırken de çift olarak yaptırır.”