18.03.2024 - 07:47 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ÖZEL Bu hafta gözler ABD Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararlarında olacak. Çarşamba akşamı Fed yurt dışı piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıklayacak. Perşembe günü saat 14.00’te ise Merkez Bankası faiz kararını verecek.
ALTINDA SERT DÜŞÜŞÜN NEDENİ BELLİ OLDU
Geçen hafta altın fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesinden düşüşe geçmişti. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi ise 9 bin puan olan kritik seviyenin altına sarktı. Peki borsa ve altın için beklentiler neler? Fed ve TCMB’nin faiz kararı ne olacak?
Konuyla ilgili merak edilenleri Ekonomist Hikmet Baydar, milliyet.com.tr’ye anlattı. Baydar borsa için ‘Ufak bir alım dalgası bile yükselişe neden olabilir’ dedi.
Ekonomist Hikmet Baydar’ın açıklamaları şu şekilde: “ABD’de açıklanan TÜFE ve ÜFE verilerinin beklenenin üzerinde gelmesi piyasalardaki moralleri bozdu. Faiz indirimi beklentilerini riske atan bu gelişme nedeniyle faiz indiriminin daha ileri bir tarihte olabileceği riski altına satış getirmiştir.
Bu konudaki gelişmelerin altına satış getirebileceğini daha önce milliyet.com.tr’ye yaptığım açıklamalarda belirtmiştim. Şimdilik yüksek çıkan ÜFE ve TÜFE verilerinin faiz indiriminin öteleneceği korkusuyla birlikte satış baskısına neden olduğunu söyleyebiliriz.
ALTINDA DÜŞÜŞ DEVAM EDER Mİ?
Teknik verilere göre ons altında yön henüz aşağı dönmedi. Bununla beraber ons altın 2200 dolar fiyatını denerse aşağı sinyalleri gelebilir. O zaman ons altın fiyatı 2105 seviyelerine kadar kısa vadeli düşüş trendine girebilir. Burada kritik nokta 19-20 Mart’ta yapılacak Fed faiz toplantısında piyasalara verilecek mesaj olacak. Karamsar bir tablo çıkarsa hedeflenen seviyeye beklediğimizden daha çabuk varabiliriz.
BORSA İÇİN DİKKAT ÇEKEN ÖNGÖRÜ: UFAK BİR ALIM DALGASI BİLE YÜKSELİŞE NEDEN OLABİLİR
ABD’de ÜFE ve TÜFE verilerinin beklenenin üzerinde gelmesi global pozitif havayı bozdu. Genel olarak çoğu piyasalarda satış hakimdi. Bizde de özellikle yabancı yatırımcıların bundan etkilenmiş olabileceğini düşünüyoruz. Bunun yanında bir seçim yarışı var. İster istemez pozisyon ayarlamaları zaten dalgalı beklediğimiz piyasada oynaklıklara neden oluyor. Bu seviyelere 6 Mart günü de gelmişti. Tekrar aynı yerlerdeyiz. Ancak düşüşlerde işlem hacmi de azalıyor. Yani satıcılar daha düşük fiyattan satmaya razı değil. Dolayısıyla ufak bir alım dalgası bile hızlı yükselişe neden olabilir.
BORSADA BU SEVİYELER ÇOK KRİTİK!
Borsa 8750 puan seviyelerinde tutunmayı başaramazsa 8570 puan seviyelerine kadar gevşeme potansiyeli de artar. Bu arada hala yukarı olan sinyaller 8770 puan seviyelerini görürse kısa vade için aşağı dönecektir. O zaman satışlar hız kazanabilir. Seçim öncesi dalgalanmaların devam etmesini beklediğimizden alım ve satımlarda aceleci olmamakta fayda var gibi görünüyor.
GÖZLER FED VE TCMB’DE! BEKLENTİLER NELER?
Fed bacağında FOMC toplantılardaki seyir ve söylentiler piyasalarda etkili olacaktır. Faiz konusunda bir değişiklik beklemiyoruz. İçeride ise yüksek enflasyon verileri nedeniyle faiz artırımı beklentisi de var. Ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) mart ayı TÜFE verisini bekleyeceğini düşünüyoruz. O yüzden bu ay pas geçerek nisan ayında gelecek enflasyon verisine göre artırım kararı verebilir. 2023 yılı Mart ayında %2 civarı çıkan aylık TÜFE’nin bu yılın mart ayında %3’ün üzerinde gelmesi bekleniyor. Veri %4’e yaklaştıkça nisan ayında faiz artırımı beklentisi çok artacaktır.”