EkonomiAlternatif fon rüzgârı esiyor

Alternatif fon rüzgârı esiyor

08.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Alternatif yatırım fonlarının büyüklüğü 10 yılda 283 milyar TL’ye ulaştı. Sektör artık yeni rekorlar peşinde. Ülke ekonomisine katkı noktasında fonlardan yüksek beklenti var.

Alternatif fon rüzgârı esiyor

Girişim sermayesi yatırım fonları (GSYF) ve gayrimenkul yatırım fonları (GYF) olmak üzere iki amiral gemisi bulunan alternatif yatırım fonları hızlı büyümesini sürdürüyor. Küresel çapta başlaması beklenen faiz indirimleriyle sektör yeni rekorlara gebe. Re-Pie Portföy’ün Yönetim Kurulu Başkanı Emre Çamlıbel, fonların; girişimlerin büyümesine destek olarak aynı zamanda ülke ekonomisine önemli katkı yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Dünyada 24.8 trilyon dolar düzeyinde olan küresel alternatif yatırım fonlarının büyüklüğü son bir yılda yüzde 154 büyüyerek 283 milyar TL’ye ulaştı. Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarının toplam büyüklüğü temmuz ortası itibarıyla 184 milyar lira, Gayrimenkul Yatırım Fonlarının büyüklüğü de 99 milyar lira düzeyinde.

Çamlıbel, “GSYF yatırımı ile uluslararası başarı yakalayan girişimlerin yatırımcısını yüksek performansları ile memnun etmesinin yanı sıra, bu fonların avantajlarının giderek fark edilmesi, BES’lerin GSYF’lere olan ilgisinin artması ve SPK’nın getirdiği düzenlemeler yer alıyor” dedi.

‘Faiz indirimi’ etkisi

Alternatif yatırım fonlarının ülke ekonomisine katkısının daha da artmasını beklediklerini kaydeden Çamlıbel, “Gelişmiş ülkelerde faiz indirimine paralel yatırım iştahında artış yaşanacak. Türkiye girişim ekosisteminin de bundan pay almasını bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fonlara herkes erişecek

Alternatif yatırım fonlarına bireysel yatırımcıların hızlı ve kolay erişimi için Fonmap mobil uygulaması devreye alındı. Böylece alternatif yatırım fonlarına dijital ortamda erişim sağlanırken, yatırımcılar, ihraç dönemi süren fonların katılma paylarını alabiliyor. Dağıtım anlaşması yapılan ilk portföy yönetim şirketleri, Re-Pie Portföy, Albaraka Portföy, BV Portföy, 24 Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy ve Neo Portföy oldu.

Konuta erişimde yeni yol bulundu

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yaptığı yeni düzenlemeyle, proje gayrimenkul yatırım fonu (Proje GYF) kurulmasının önü açtı. Böylece fonlar topraktan gayrimenkul projesine yatırım yapabilecekler.

Gayrimenkul yatırım fonlarının, yüksek faiz ve yüksek fiyatlar nedeniyle konuta ve gayrimenkule erişimin zor olduğu dönemde yatırımcılara önemli fırsat penceresi açtığını anlatan Çamlıbel, şöyle devam etti: “Türkiye’de GYF’ler sayesinde yatırımcılar, kendi başlarına alamayacakları AVM’lere, otel, lojistik veya iş merkezi gibi ticari mülklere, konut projelerine veya her tür arsaya yatırım yapabiliyor. Ayrıca gayrimenkullerin değer artışından ve kira gelirinden faydalanabiliyor. SPK’nın son yaptığı ‘proje GYF’ düzenlemesi sayesinde konut piyasasına yönelen likidite artacak, piyasanın şeffaflığı gelişecek ve özellikle İstanbul gibi bölgelerde kentsel dönüşüm hızlanacak.”

Haberin Devamı

Pazarın lideri oldu

2015’de kurulan Re-Pie Portföy’ün, portföy büyüklüğü 71.8 milyar liraya ulaştı. 40 adet girişim sermayesi yatırım fonunun toplam büyüklüğü ise 37.6 milyar lira. Bu büyüklükle şirket, GSYF pazarında yüzde 20.4 payla lider konumda. Şirketin 36 adet gayrimenkul yatırım fonunun büyüklüğü ise 255 milyar lira. Grupta 12 adet menkul kıymet yatırım fonu ve 2 emeklilik yatırım fonu var. Emre Çamlıbel, girişim ekosisteminde ise 100’e yakın şirkete yatırım yaptıklarını söyledi. Bu şirketler arasında Getir, Colendi, ACE Games, İkas, Modanisa, EasyCep, PayPorter, ARF Bio ve BinBin de yer alıyor.