EkonomiAli Sami Yen, ikinci Park otel olma yolunda

Ali Sami Yen, ikinci Park otel olma yolunda

13.06.2010 - 00:44 | Son Güncellenme:

TOKİ’nin satışı için ihale açtığı, ancak, beklediği rakam gelmeyince hasılat paylaşımı modeliyle yeniden ihaleye çıktığı Ali Sami Yen Stadyumu arsası, 1990’larda sivil toplum direnişinin sembolü olan Park Otel olma yolunda

Ali Sami Yen, ikinci Park otel olma yolunda

En az 450 milyon bekleyen TOKİ’nin ikinci ihalede ortaya çıkan 460 milyon TL’yi de beğenmediği ifade edilenler arasında. Buna odaların karşı çıkışı da eklenince, akla, şehrin göbeğinde yıllarca metruk halde kalan ikinci bir Park Otel vakasının doğup doğmayacağı endişesi düşüyor.

Haberin Devamı

ALİ SAMİ YEN
İkinci ihalede ortaya çıkan rakam da beğenilmedi

Ali Sami Yen Stadyumu arsasıyla ilgili süreç aslında beş yıldır sürüyor. İşadamı Eren Talu’nun kazandığı ihale, Seyrantepe inşaatının yüzde 27 seviyesine gelmesinin ardından iptal edildi. TOKİ defalarca ihaleye çıktı. Talipli bulamadı. Sonunda çareyi Seyrantepe Stadyumu için ikmal, yani inşaat tamamlama ihalesine çıkmakta buldu.
Ali Sami Yen’i ise ilerleyen dönemde satmaya karar verdi. Mart ayında yapılan birinci ihalede Aşçıoğlu Grubu, Nurol ile birlikte 416 milyon 500 bin TL teklif etti. İhalede en az 450 milyon TL bekleyen TOKİ yönetimi, ihaleyi iptal etti. Hasılat paylaşımı modeliyle yeniden ihaleye çıkarttı. Son ihalede gelen teklif 460 milyon TL’nin üzerinde. TOKİ yönetimi bu rakamı da beğenmiyor.
Bu arada TOKİ’nin yaptığı her imar planına mimarlar ve şehir plancıları odası dava açıyor. Ayrıca CHP’de değişen yönetimle birlikte İstanbul’daki imar uygulamaları ve TOKİ’nin icraatları önümüzdeki aylarda TBMM’nin gündemine taşınacak. CHP’nin gündemindeki en önemli maddelerden birisi TOKİ ve uygulamaları olacak.

Haberin Devamı

AYNI KADERİ YAŞAMAMAK İÇİN NASIL BİR STRATEJİ
1- PROJE İYİ ANLATILMALI: TOKİ’nin yedi yıllık yeni yönetiminde yapılan en iyi imar planlarından birisi Ali Sami Yen projesi. Fakat TOKİ tarafından yapılan imar planı halka, medyaya ve meslek odalarına tam anlatılamadı. TOKİ’nin yaptığı planı tüm detaylarıyla anlatması gerekiyor.
2- SİVİL KONSENSUS ŞART: Meslek odaları, medya ve halkın tepkisine rağmen proje yapılmaz. Çağdaş kentçiliğin en önemli unsurlarından birisi sivil katılımdır. TOKİ’nin sivil katılımın konsensusuyle projeyi geliştirmesi gerekiyor. Yoksa Finanskent, Seyrantepe ve Ataköy’de olduğu gibi, yapılan projeler rasyonel ve kent açısından önemli de olsa, açılan davalar nedeniyle, projelerin hayata geçirilmesi gecikiyor.
3- İHALEYİ ACELEYE GETİRMEMELİ: İhalede aceleci olmaya gerek yok. Henüz vakit var. TOKİ, yukarıdaki iki maddenin toplamı olarak ilk önce imar planlarını sivil toplum kuruluşlarına anlatmalı. Onların onayı ve katılımıyla plana son şeklini verip ihaleye çıkmalı. Yoksa, ikinci Park Otel vakası doğabilir.

Haberin Devamı

PARK OTEL
Eşini beyin kanamasından kaybetti, inşaatı durdurdu

Sürmeli Holding, Bedrettin Dalan’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde tarihi Park Otel’in bulunduğu arsaya 40 katlı otel yapımı için izin almıştı. 1988’de inşaata başlandı. Ancak, 1989’da dönemin şehir plancıları odası ve mimarlar odasının eleştirileri, SHP’li belediye yönetimi tarafından desteklendi.
Yıllarca süren hukuk mücadelesinin sonucunda Park Otel’in imar planı değiştirilerek, binanın yüksekliği aynı lokasyonda yer alan Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nun saçak seviyesine indirildi. Ardından Sürmeli Grubu’nun patronu Yalçın Sürmeli, bütün bu süreç sonucunda yorgun düşerken, bir süre sonra da beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. Grubun başına geçen eşi Meral Sürmeli ise inşaatı durdurdu.
Yıllarca atıl kalan Park Otel 2005’te İsrailli işadamı Sami Ofer ve Global Holding tarafından satın alındı. Daha sonra, Park Otel, geçtiğimiz aylarda sessiz sedasız Kayseri kökenli madenci işadamı Mahmut Çevik tarafından satın alınırken, rakam da açıklanmadı.

Haberin Devamı

Ali Sami Yen’e doğru adım adım
Ali Sami Yen Stadyumunun hikayesi aslında Seyrantepe ihalesiyle başlar. Çünkü, Galatasaray Kulübü, Ali Sami Yen’in arsasına karşılık Seyrantepe’yi istemişti.
19 Temmuz 2007: Seyrantepe Stadı için Eren Talu Mimarlık, 1 milyar 482 milyon TL ile en yüksek teklifi verdi.
1 Ağustos 2007: TOKİ, ihaleyi iptal etti.
31 Ağustos 2007: Eren Talu - Alke Ortak Girişimi 129 milyon TL’lik gelir payı ve ve 777 milyon 777 bin TL’lik fiyat ile en yüksek teklifi getiren isim oldu.
21 Eylül 2007 : Teklif onaylandı.
28 Mayıs 2009: Kredi sorunları nedeniyle TOKİ’nin Seyrantepe Stadyumu inşaatını Eren Talu’dan geri alma ihtimali doğdu.
5 Haziran 2009: Başbakan, çözüm için TOKİ’ye talimat verdi.
1 Temmuz 2009: Seyrantepe ihalesi iptal edildi. Yenisi için 27 Temmuz 2009’a kadar teklif alınacağı açıklandı.
27 Temmuz: Seyrantepe için sadece Siyah Kalem teklif verdi.
5 Ağustos 2009: Tek firmadan teklif gelmesi nedeniyle ihale iptal edildi.
21 Ağustos 2009: TOKİ?yeniden ihaleye çıktı. Aşçıoğlu’nun da için de bulunduğu konsorsiyum 147 milyon TL fiyat önerdi.
27 Ağustos 2009: İhale tekrar iptal edildi.
12 Eylül 2009: Seyrantepe’yi Varyap - Uzunlar’ın tamamlaması kararlaştırıldı. Önerdiği teklif 184 milyon 61 bin TL oldu. 30 Ocak 2010: TOKİ, Ali Sami Yen Stadyumu’nun arsasını satacağını açıkladı.
16 Nisan 2010: İhaleye çıkıldı. En yüksek teklifi ihalede 416 milyon 500 bin TL ile Nurol - Aşçıoğlu Ortak Girişimi verdi.
29 Nisan 2010: Bu ilk ihale iptal edildi.
24 Mayıs 2010: İkinci ihalede ise arsa fiyatının yanı sıra önerdiği gelir payıyla toplamda 460 milyon TL öneren Aşçıoğlu İnşaat’ın teklifi şu anda değendirilme aşamasında.

Haberin Devamı

Ankara’da bir ‘alışveriş vadisi’ yaratılacak
Maya Holding ve Nata Grubu’nun Ankara’da gerçekleştirecekleri iki büyük gayrimenkul yatırımının temeli Çankaya Mamak’ta atıldı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Maya Anatolium Ankara ve Nata Alışveriş Merkezi’nin toplam yatırım tutarının 300 milyon dolar olacağı ve iki yatırımın sinerji yaratacağı belirtilirken, bu yatırımlarla toplam 450 bin metrekare inşaat alanı ve 160 bin metrekare kiralanabilir alanla bölgede dev bir ‘alışveriş vadisi’ yaratılacağının altı çizildi.
Öte yandan, yatırımın Ankara’ya 5 bin kişilik ilave istihdam sağlayacağı da ifade edilirken, konumu nedeniyle ‘alışveriş vadisi’nin her yıl çevre illerden de beslenerek 10 milyonu aşkın ziyaretçi çekeceği ifade edildi.
Projeler, Ankara’da uzun dönemdir gelmesi beklenen IKEA Mobilya ve Ev Aksesuarı Mağazası, Leroy Merlin Yapı Market ve Dekorasyon Mağazası, Tesco Kipa Hipermarket ve Elektronik Mağazası’ndan oluşan güçlü ana kiracılara ev sahipliği yapacak. Bunların yanı sıra 200’e yakın uluslararası ve ulusal markaların mağazaları ile müşterilerine çok geniş bir alışveriş yelpazesi sunacak.

Ali Sami Yen, ikinci Park otel olma yolunda

310 bin metrekarelik kompleks
Gayrimenkul geliştirme yatırımlarının yanı sıra sanayi, enerji ve havacılıksektörlerindeki yatırımlarıyla da tanınan Nata Grubu, ‘alışveriş vadisi’ndeki AVM’lerden 182 mağazalı olanına hayat veriyor. Ayrıca devasa eğlence, kültür ve sosyal aktivite alanlarından oluşan alışveriş merkezinde çok katlı ofis ve rezidans kısımlarından oluşan karma kullanımlı bir kompleks yatırımı da yapılacak. Toplam 310 bin metrekarelik kompleks, 130 bin metrekarelik inşaat alanı ve 60 bin metrekarelik kiralanabilir alandan oluşacak. Merkezin 2011 yılında tamamlanması planlanıyor.

Bursa’daki yatırımın devamı
Gayrimenkul ve perakende sektörlerindeki yatırımlarıyla bilinen Maya Holding ise Nata Grup’un hemen yanındaki arsada Bursa’da gerçekleştirdiği Anatolium AVM zincirinin ikinci halkasını yaratıyor. Nata gibi 2011 yılında kapılarını açmaya hazırlanan AVM, özellikleriyle içinde yer alan markalarıyla son derece iddialı. AVM, dünyanın en iddialı mimari tasarım firmalarından CPU Retail Architects tarafından planlanıyor.

TMSF’den Arnavutköy’de 21 milyon TL’ye üç tarla
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir, Birecik ve Çanakkale’de 19 gayrimenkulü satma kararı aldı. Satışa çıkan gayrimenkullerin tahmini bedelleri 4 bin 900 TL ile 20 milyon 987 bin 982 TL arasında değişiyor. Gayrimenkullerin satışı 30 Haziran 2010’da, TMSF’nin genel merkezinde yapılacak. Gayrimenkullerin satışının gerçekleşmemesi halinde yeni ihalenin tarihini 7 Temmuz 2010 olarak belirledi.
TMSF tarafından satışa çıkarılan gayrimenkuller içinde İstanbul Arnavutköy’de satışa çıkarılan üç parsel tarla, fiyatıyla dikkat çekti. 19 gayrimenkul içinde en yüksek tahmini bedele sahip olan taşınmazlar için toplam 20 milyon 987 bin TL’lik tahmini bedel belirlendi. Tarlaların büyüklüğü 5 bin 14, 5 bin 495 ve 46 bin 443 metrekare olarak kayıtlara geçmiş durumda.
İstanbul’da dikkat çeken diğer taşınmazların adresi ise Sarıyer’deki iki fundalık. 11 bin 231 metrekare büyüklükteki fundalıklardan biri için 1 milyon 322 bin TL’lik tahmini bedel açıklayan TMSF, 17 bin 134 metrekarelik diğer fundalık için de 2 milyon TL tahmini bedel tayin etti. İhalenin en ucuzu ise Çanakkale’deki inşa edilmemiş villanın hissesi oldu. Tripleks villa hissesi için belirlenen tahmini bedel 4 bin 900 TL.

Akdeniz çanağına otel yatırımı
Esin Güral Argat, Ali Bey Hotels&Resorts olarak her yıl bir tesis açmayı planladıklarını belirterek, “Açacağımız yeni otellerle birlikte 5 yıl içinde 5 otel ve toplam 75 milyon euro ciro elde etmeyi planlıyoruz” dedi.
Otel yatırımları için önceliği yurtdışına vermeyi planladıklarını belirten Argat, “Öncelikle Mısır, Fas, Tunus ve Yunanistan’a otel yatırımı yapmayı planlıyoruz. İşletmecilik yoluyla büyümeyi planlıyoruz. Ardından da Uzakdoğu’ya gitmeyi planlıyoruz. Artık enerjimizi turizm ve inşaata vermeyi planlıyoruz” diye konuştu.

İlk tematik otel
Bu yıl yeniden yapılanmaya giden Türkiye’nin köklü aile şirketlerinden olan Gürallar’da alınan kararlar doğrultusunda şirket bünyesinde bulunan Manavgat’taki tesisler ile Mayıs 2010’da açılan Ali Bey Resort Side ‘Ali Bey Hotels & Resorts’ çatısı altında toplandı.
Grup şirketleri bünyesinde yer alan Manavgat’taki Ali Bey Club Manavgat tatil köyü, adını şirketin kurucusu Ali Güral’dan alıyor. Turizm işletme belgesi 1987’de alınan tesis, 1991 yılından beri hizmet veriyor. Ali Bey Club Manavgat’ın yanındaki araziye yaptırılan ikinci tesis Ali Bey Club Park Manavgat ise 1995 yılında hizmete başladı. Türkiye’nin ilk tematik oteli olarak kabul edilen Manavgat’taki iki tesisin toplam büyüklüğü 300 bin metrekareyee ulaşıyor.