26.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
YAVUZ KARAMAN / EMLAK
HAS Mimarlık kurucu ortağı Ayşe Hasol, gelişen gayrimenkul sektöründe enerjiyi tasarruflu kullanan pasif binaların yerini aktif binalara bırakacağını söyledi. Pasif binaların su, elektrik ve yakıtları daha tasarruflu kullanarak doğaya en az zararı verdiğini ifade eden Ayşe Hasol, aktif binaların ise kendi enerjisini kendisinin üretebildiğini söyledi. Bu noktada aktif binaların çok daha öne çıktığını vurgulayan Ayşe Hasol, aktif binaların tasarlanmasında mimarinin çok önemli olduğunun altını çizdi.
Aktif binaların hayata geçirilmesinde iyi bir mimari projenin olmazsa olmaz olduğunu kaydeden Hasol, aktif binaların en iyi örneklerinden birinin Berlin’de, bir diğerinin ise Bahreyn’de olduğunu açıkladı.
Ayşe Hasol, Berlin’de bir konutun cephesinde güneş panellerinin kullanıldığını ve bu sayede evin ısıtıldığını ve arabaların şarj edilebildiğini söyledi.
Enerji üreten evler
Ayşe Hasol, Bahreyn’deki iki kulenin yelken şeklinde tasarlanarak rüzgardan enerji üretebildiğini belirterek, binanın ortasındaki rüzgar tribünleri sayesinde enerji ürettiğini anlattı.
Bu iki binanın aktif binalar için çok iyi örnek oluşturduğunu ve ipuçları verdiğini dile getiren Hasol, “Teknoloji ve mimari yaklaşımlar sürekli gelişiyor. Enteresan bir noktaya gidebiliriz. Gelecekte evler böyle olabilir. Enerji üretecek ve bunu tasarruflu kullanabilecek” dedi.
Berlin ve Bahreyn’deki örneklerin, mimari tasarımla şekillendiğini ve yenilenebilir enerji aygıtlarını bünyesinde bulundurduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Bu binalar, çok yeni olmakla birlikte veri üretmeye başladılar. Bu öncü binalardan elde edilen sonuçlar olumlu çıkarsa, yenilenebilir enerjilerin mimari estetikle buluştuğu örnekler artacak. Öte yandan, bu ilk örnekler beklentileri karşılamazsa yakın gelecekteki gündemimiz yeni arayışlarla biçimlenecek.”
Çalışmalar sürüyor
Ayşe Hasol, şimdilerde yeşil binalarla ilgili çalışmalar yapıldığını ama aktif binaları yavaş yavaş yeni projelere entegre etmek gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi:
“Son yıllarda, binanın kendi enerjisini üretip, kent şebekesine aktarması özellikle gelişmiş ülkelerin politikalarına dahil oldu. Kalın yalıtımlı duvarların binada yer kaybına neden olması gibi pasif binalarda görülen olumsuzluklar, aktif binalarda giderilebildiğinden, aktif binalara ilgi artıyor. Üstelik mimari tasarım ile yenilenebilir enerji unsurlarını bütüncül tasarlamak mimarlar adına ilave bir ustalık gerektiriyor.”
Örnek ülke Almanya
Ayşe Hasol, dünyada 1850-1900 verilerine oranla 2 derecelik bir sıcaklık artışının büyük sorunlara yol açacağını belirterek, şöyle konuştu:
“2020 yılından itibaren karbon salımının azalması gerekiyor. Hükumetlerin bu vahim veriler karşısındaki aldıkları önlemler göstermelik dahi denemeyecek kadar yetersiz. Bu kapsamda Almanya’yı örnek ülke olarak anmakta yarar var. Almanya, 2011 yılında, nükleer santrallarının yarısını kapatarak yenilenebilir enerjiyi destekleme kararı aldı. Böylelikle karbon salımını, 2020 itibarıyla 1990 düzeyinin %40 altına çekebilecekler.”
Alternatif yatırımlar gündemde
Ayşe Hasol, geleneksel gayrimenkuller olarak kabul edilen konut, AVM, otel ve ofis yatırımlarının dışında, toplumun yeni ihtiyaçlarına yönelik alternatif gayrimenkul yatırımlarının gündeme geldiğini söyledi. Rekabete ve ekonomik krizlere oldukça hassas olan geleneksel gayrimenkul yatırımlarının yerini yenilikçi arayışların aldığını ifade eden Hasol, şunları anlattı:
“Günümüzde, veri merkezleri, operasyon merkezleri, yurtlar, yaşlı evleri gibi geleneksel olmayan yatırımlar alternatif gayrimenkul yatırımları olarak anılıyor. Son dönemde ağırlıklı olarak alternatif gayrimenkul yatırımları projeleri üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda ING Bank Operasyon Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi AR-GE merkezi, Bio İstanbul İnnovasyon Kampüsü gibi teknolojinin öne çıktığı binaları tasarladık.”
Dikey bahçeler mülkün değerini % 20 artırıyor
2011 yılından beri dikey bahçeler alanında tasarım, kurulum ve bakım faaliyetleri gösteren Silvanus markasının sahibi Münevver Yıldız, görsel zenginliklerin yanında, orman etkisi yaratan dikey bahçe sisteminin konut ve ticari gayrimenkul değerlerini yüzde 20 arttırma potansiyeli olduğunu belirtti.
Yıldız, “Dikey bahçeler, mülk alıcıları için olumlu bir izlenim yaratmaya yardımcı oluyor” şeklinde ifade etti.
Patentli teknik
Dikey bahçelerin binaların çehresini yumuşattığını vurgulayan Yıldız, “Bu yapılara doğal bir karakter ve sıcak bir hava katıyor” dedi.
Dikey bahçelerin konut projelerinde sıkça örülen istinat duvarlarının yerini almaya başladığını belirten Yıldız, “Duvarlara belirli aralıklarla uygulanabilen dikey bahçeler, projelerin peyzaj alanlarına daha fazla yeşil alan eklenmesine katkı sağlıyor” diye konuştu.
Dünyada sadece Silvanus Dikey Bahçeler tarafından patentli uygulama tekniğiyle, bitkiyle her türlü firma isminin birebir aynısını ve logosunu 3 boyutlu bir şekilde duvara yansıtabildiğini vurgulayan Münevver Yıldız, müşteri portföylerinin yeşil alana ihtiyaç duyan, inşaat sektörü, oteller, AVM’ler, kamu kurumları ve belediyeler olduğunu belirtti.
‘Firmalardan yoğun ilgi var’
21. yüzyılın en büyük sorunlarından birinin beton yapılar olduğuna değinen Yıldız, “Açık ve yeşil alanların azalması, doğanın şehirlerin dışına itilmesine neden oldu. Modern yapıların etrafına iliştirilen peyzaj düzenlemeleriyle her ne kadar iyileştirilmeye gidilse de taşıtların ve binaların gürültüsünden kuşların sesleri eskisi gibi duyulmuyor” dedi. Yıldız, dünya genelinde hayranlıkla karşılanan dikey bahçelere, ülkemizde de birçok inşaat şirketinin ilgi gösterdiğini sözlerine ekledi.
Beyanname verenlerin sayısı 1.5 milyon oldu
İki yıl içerisinde kira geliri elde eden mükellef sayısı yüzde 50’nin üzerinde artış göstererek 1 milyondan 1.5 milyona çıktı. Denetim ve danışmanlık firması EY Türkiye Vergi Bölümü Kıdemli Müdürü Onur Elele’ye göre, kira gelirlerinin beyanında uygulanan yeni sistemin caydırıcılık etkisi sayesinde ve bankalar üzerinden yapılan ödemelerin kontrolü ile bugüne kadar gelirini beyan etmeyen yarım milyon kişi sisteme dahil edildi.
3.9 milyarlık gelir
Onur Elele’nin verdiği bilgiye göre, kira geliri elde eden mükellef sayısında yarım milyonluk artışa rağmen, gelir vergisi mükellefi sayısında yüzde 6, KDV mükellefi sayısında ise sadece yüzde 4 oranında artış yaşandı.
Kira geliri mükellefi sayısındaki artışa Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’nin caydırıcılık etkisi ve bankalar üzerinden yapılan ödemelerin kontrolünün sebep olduğuna işaret eden Elele, bu uygulamalar sayesinde iki yılda yarım milyon kişinin sisteme dâhil olduğunu belirtti.
Bütün kira geliri mükelleflerinin beyanname vermediğine değinen Elele, şunları söyledi:
“Elde edilen kira geliri istisna sınırının altında kaldığında beyanname vermek gerekmiyor. Benzer bir durum stopaj yoluyla ön vergilemesi yapılan iş yeri kira gelirleri için de geçerli. 2012 yılında 160 bin kişi 3.3 milyar lira kira geliri beyan etmişken, geçen yıl 175 bin kişi toplamda 3.9 milyar lira kira geliri beyanında bulundu. Mükellef sayısı ile beyanname veren kişi sayısı arasındaki uçurumu kapatmanın tek yolu var, istisnaları daraltmak.”
‘LÜKS KONUT SATIŞLARI SEÇİM SONRASINDA ARTACAK’
TÜİK’in konut satışları ile ilgili hazırladığı rapor, sektördeki kısa süreli durulmayı gözler önüne serdi. 2013 yılında yakalanan yükseliş 2014 yılın ilk aylarında yerini gerilemeye bıraktı. Rapora göre 17 bin 121 adet konutla listenin en üst sırasında yer alan İstanbul’u, 9 bin 386 konut satışı ile Ankara, 5 bin 128 konut satışı ile İzmir izledi.
Açıklanan rakamların beklenen bir sonuç olduğunu belirten Esin Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Esin, bu rakamların sektörü olumsuz etkilemeyeceğini, birinci el emlak satışlarının tahmin edilenin üzerinde yatırımcı potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
Merkeze ilgi azalmaz
Esin, “İstanbul, yerli ve yabancı yatırımcılar için hâlâ cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Özellikle lüks konutlarda bu daha rahat gözlemleniyor” dedi.
Maslak, Zincirlikuyu, Levent gibi iş dünyasının eğlence ve alışveriş merkezleri ile buluştuğu bölgelere olan ilginin azalmayacağını ifade eden Esin, “Tabi ki son dönemde İstanbul’un her noktasını birbirine bağlayan ulaşım ağı da uzun vadede yatırımlara değer katacak ayrıcalıklardan. Şu an içinde bulunduğumuz sürecin olağan yansımalarını görüyoruz. Sonuçta herkesin kafasında bazı soru işaretleri var. Ama baktığınızda tüm dünyada da bu şekilde durulmalar söz konusu oluyor” diye konuştu.
Esin, lüks konut yatırımcılarının, döviz ve ekonomideki dalgalanmaların bitişiyle yeniden mevcut fırsatları değerlendirmeye devam edeceklerini söyledi.
Soyak’tan merak uyandıran kampanya
Halkalı’da yer alan 1000 konutluk Soyak Evostar’da yeni bir kampanya başladı. 31 Mart’a kadar süren kampanya 10 daire ile sınırlandı. Kampanyadaki özel fırsatları öğrenmek için SOYAK yazarak 3442’ye gönderilmesi gerekiyor.
Evlerin hemen teslim edildiği Evostar’da 1+1 daireler 184.000 TL’den, 2+1 daireler de 250.500 TL’den, 3+1 daireler de 413.000 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.
Soyak’ın tüm projelerinde olduğu gibi Soyak Evostar projesinden konut sahibi olmak isteyenler %1 KDV taahhüdünden de yararlanabiliyorlar.
2014’te 300 milyonluk portföy hedefi koydu
İş dünyasının tanınan ve alanlarında uzman isimlerinin bir araya gelerek Primist Gayrimenkul Yatırım Platformu’nu kurdu. Tayfun Bayazıt, Ferhat Keten, Alev Göçmez ve Mehmet H. Birced’in hayata geçirdiği şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt, “Gayrimenkul projelerinin geliştirilmesi için Primist’i, 4 ortak olarak kurmuş bulunuyoruz. Kurucu ortakların dışında şu anda yürümekte olan projelerimizde 15 katılımcı da bünyemizde bulunuyor” dedi.
Tayfun Bayazıt, Primist olarak 2014’te 300 milyon liralık portföy değerine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Ankara’da panoramik manzaraya baktıracak
Ankara Ümitköy’de inşa edilen Panorama Evleri, panoramik Ankara manzarası ile dikkat çekiyor. 15 katlı projedeki tüm detayların titizlikle hayata geçirildiğini belirten Salih Bezci Yönetim Danışmanlık AŞ yetkilisi Efe Bezci, MFZ Grup ile birlikte yürütülen bu projenin ailelerin her isteğine cevap verebileceğini kaydetti.
Ümitköy’de uzun süreden beri yeni bir projenin tamamlanmadığını ifade eden Bezci, “Ümitköy, ne yazık ki hemen oturulabilecek sıfır daire konusunda eksik kalmış. Nüfusu günden güne artan bölgedeki yeni bina eksiği Panorama Evleri ile giderilecek” dedi.
Teknolojiye yatırım için yeni şirket kurdu
Prefabrike ve çelik yapı sektörünün yenilikçi markası olan Vefa, Teknopark İstanbul’da inovasyon ve teknoloji şirketi kurdu. Vefa Başkanı Orhan Güner, şimdiye kadar holding bünyesinde çalışmalarını sürdüren İnovasyon ve Teknoloji Geliştirme Birimi’ni şirkete dönüştürerek kurumsal bir yapıya kavuşturduklarını kaydetti.
Akademik düzeyde çalışmalara imza atmış mühendis, mimar ve endüstriyel tasarımcılardan oluşan geniş bir ekibin olduğunu kaydeden Güner, “Şirketleşme sürecini de tamamladık. Böylece pek çok kritik alanda ülkemizin teknoloji ihtiyaçlarına çözümler üretebileceğiz” dedi.