01.10.2013 - 12:46 | Son Güncellenme:
Akbank iştiraki Akportföy Yönetimi AŞ, TL cinsi para piyasası fonuyla Japonya pazarına girdi. Akportföy yönetimindeki fon, Sompo Japan Nipponkoa Asset Management'ın kuruculuğu ile Türkiye para piyasasını Japonya pazarına açıyor. Söz konusu fonun tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Keler, eylül sonunda Japonya'da Türk para piyasasına yönelik bir ürünleri çıktığını söyledi.
Japonya'nın dünyada tasarruf oranlarının en yüksek olduğu ülkelerden birisi olduğunu aktaran Keler, portföy yönetimi alanında cazip bir pazar olduğunu, yaklaşık 800 milyar dolarlık varlık büyüklüğü ile dünyadaki 8. büyük varlık yönetim fonu pazarı olduğunu dile getirdi. Japon halkına Japonya'daki getirilerin yetmediğini vurgulayan Keler, bu nedenle ağırlıklı olarak gelişmekte olan pazarlara yatırım yaptıklarını ifade etti. Japon yatırımcıların özellikle TC Hazine'sinin ihraç ettiği ürünlere rağbet gösterdiğini vurgulayan Keler, sözlerine şöyle devam etti:
"Kurduğumuz ilişkiler sayesinde 30 Eylül'de bir fonun yöneticisi olarak seçildik. Fonun kurucusu Sompo Japan Nipponkoa Asset Management. Söz konusu ürün dış sermayenin ülkemize gelmesini sağlayabilecek bir ürün. Fon, Japon yatırımcılara TL cinsi faiz enstrümanlarına ve Türk piyasalarına yatırım yapma imkanı sağlıyor. Fon sadece Japon yatırımcılara ve Japonya'da satılacak. TL cinsi enstrümanlar derken; kamu hazine bonoları, devlet tahvilleri, özel sektör bonoları, repo ve mevduatı kastediyorum. Bugün itibariyle 8 dağıtım kanalı üzerinden satılacak. Fonun 1 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz." -
"Fon kısa vadeli yatırımlar üzerine kuruldu"
Keler, söz konusu fonun kısa vadeli yatırımlar üzerine kurulduğunu söyledi. Yatırım vadesinin 1-2 ay olduğu bilgisini veren Keler, Türkiye'nin nominal faizlerinin görece yüksek olduğunu, bunun da Japon yatırımcıların dikkatini çektiğini dile getirdi. Bugün itibariyle 10 milyar lira civarında bir varlık yönettikleri bilgisini veren Keler, bu rakamla yüzde 17'lik pazar payına sahip olduklarını kaydetti. Daha önce Lüksemburg'da da fon kurduklarını anımsatan Keler, Japonya'daki fonun Türkiye'ye yönelik para piyasası olarak kurulan ilk fon olduğunu dile getirdi. Söz konu fonun 2 getirisi olduğunu belirten Keler, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bir tanesi faiz tarafı. Yüksek faiz Türkiye'de, düşük faiz Japonya'da. Aradaki carry trade diye adlandırdığımız fırsattan yararlanma. Diğeri ise kur tarafı. Kurun zayıflaması veya kuvvetlenmesi söz konusu olabilir. TL kuvvetlenirse Japon yatırımcılar çifte kazanç kazanır, TL zayıflarsa Japon yatırımcılar kur riskini alıyorlar burada. Ama burada faiz tarafı daha baskın oluyor. Bu arada fonda günlük giriş çıkış yapılabilecek. Kısa vadeli olduğu için pozitif getiri sağlayacak."
Keler, 2008 krizinden sonra bir çok merkez bankasının parasal genişlemeye gitmesinin 2009-2012 yılları arasında gelişmekte olan piyasalara çok ciddi bir para girişi sağladığını söyledi. Keler, bu dönemde Türkiye'nin Endonezya ile birlikte en iyi performans gösteren ülke olduğunu da aktardı.