EkonomiAK Parti'den 'INSTAGRAM' açıklaması

AK Parti'den 'INSTAGRAM' açıklaması

07.08.2024 - 14:11 | Son Güncellenme:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın CNN Türk canlı yayınında INSTAGRAM'ın erişim engeline ilişkin açıklamalarda bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın CNN Türk canlı yayınında şu ifadeleri kullandı: "Uzun süredir Türkiye’de tartışmalar yapılıyor. Mesele aslında geniş bir mesele. Instagram veya diğer sosyal medya mecralarının kısıtlanması, kapatılması arzu edilen şeyler değil. İfade özgürlüğü, iletişim özgürlüğü üzerinden konuşuluyor ama meseleyi yanlış yerinden tutarak konuşuyoruz.

Haberin Devamı

Instagram veya herhangi bir sosyal medya mecrası bunlar bir çoğunluğu ABD merkezli şirketler, bu şirketler Türkiye’de işlem gerçekleştiriyorlar, çeşitli kazançlar elde ediyorlar. Sosyal medya şirketleri dünyanın en büyük şirketleri haline dönüşmüş durumda. Türkiye’deki reklam gelirlerinden kazanç elde eden şirketler bunlar.

Türkiye’de iş yaptıklarında Türkiye’nin hukuku, temel prensipleri, egemenlik prensiplerine saygılı iş yapmaları gerekiyor. Hukukun işleyişine uyup uymamaları gerektiğine dair tartışmalar kenarda tutuluyor. Kısıtlayıcılık yapıyorsunuz gibi bir gündem ortaya çıkıyor.

‘ÜLKELERDEKİ KANUNLARA UYMA MECBURİYETİNDELER’

AK Parti iktidarının herhangi bir sosyal medya mecrası ile alıp veremediği hiçbir şey olmaz. Sosyal medya mecraları iş yaptıkları ülkelerdeki kanunlara uyma mecburiyetindeler.

Haberin Devamı

Bunların küresel hacmi çok yüksek olduğu için, biz meseleyi doğru noktalarından tartışamadığımız için sadece özgürlükler kısıtlanıyormuş gibi görüntü ortaya çıkıyor. Denge içerisinde yönetmemiz gerekiyor. Bu tür şirketler iş yaptıklarında ABD kurallarına uymak mecburiyetindeyse, nasıl Almanya’nın kurallarına uymak mecburiyetindeyse Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurallarına uymak mecburiyetinde.

Benzer kaygıların aynısını bugün İngiltere’de görebilirsiniz. Sosyal medya mecralarında yapılan yalan haberler üzerinden İngiltere’nin kamu düzenin bozulduğu, hükümetin bunu takip edeceği, yargılama yapacağına dair haberleri veriyorsunuz. İngiltere olduğunda sorun yok, Türkiye söz konusu olduğunda biz istediğimizi yaparız, Türkiye’nin kurum, kuruluşlarını siyasetçilerini sansürleriz, Türkiye’nin kuralları bizi ilgilendirmez gibi bir yaklaşım olursa burası da egemen bir devlet, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuralları var. Türkiye de ona karşı tedbir alır.

‘SÜRECİN UZAYACAĞI KANAATİNDE DEĞİLİM’

Biz uzun sürmesi kanaatinde değiliz. Beklentimiz çok açık. Türkiye’nin kurallarına uyacağına dair çeşitli açıklamalar yapmaları, taahhütleri ortaya koymaları çerçevesinde çok kısa süre içerisinde bunun açılabileceğini biliyoruz. Ben sürecin uzayacağı kanaatinde değilim.

Haberin Devamı

TIKTOK İÇİN BENZER BİR KARAR ALINIR MI?

TikTok veya diğer sosyal medya mecraları ile ilgili konuşurken aynı şey üzerinden gitmemiz gerekiyor. Siz bir yayın mecrasını beğenmiyor olabilirsiniz, asıl olan bizim ne düşündüğümüz meselesi değil. Asıl olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunları ve hukuku. Buna uygun yayın yapan mecraları bu çerçevede yayın yapabilirler.

TikTok’taki yayınların gençler üzerinde kötü etkileri olduğu tartışması yapılıyor. Bunlar bizim kişisel tartışmalarımızdır. Asıl ilgilendiren kısmı gerçekten hukuka uygun olup olmaması, Türkiye’nin hukukunu tanıyor olup olmamasıdır."

‘INSTAGRAM’IN GERİ ADIM ATABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM’

Ben bu anlamda Instagram’ın geri adım atabileceğini, meselenin çözülebileceğini düşünüyorum.

GAZZE HAKKINDA

Türkiye’nin ve birçok devletin yapmaya çalıştığı şey adalet divanı mekanizmasını kullanarak İsrail üzerinde baskıyı artırıp ateşkes sağlanmasını, iki devletli çözümü zorlayıcı şartları oluşturmaktır.

Haberin Devamı

İşin insanı boyutu var, gerçekten büyük bir zulüm yaşanıyor. İsrail’in ne yaptığını görmeniz lazım. İsrail dünyayı topyekün savaşa sürüklemenin eşiğine doğru gidiyor

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Kadına şiddeti öven, madde bağımlılığına özendiren, LGBT’yi öven, sanal kumar ve ötekileştirme, nefret suçlarının merkezi haline gelen bir paylaşım sitesinden bahsediyoruz. Topyekün sosyal medyadan bahsediyorum. Türkiye sosyal medya şirketlerinin en çok abonesinin olduğu ülkelerden bir tanesi. Burada çok büyük gelirler elde ediyorlar, ticari kazançlar elde ediyorlar. Siz bir taraftan Türkiye’de takipçi sayısına sahip olacaksınız, reklam geliri elde edeceksiniz, öbür taraftan da o ülkenin topluluk kurallarını yok sayacaksınız. Katalog suçlar dediğimiz bunlar. Biz özgürlük güvenlik dengesinin doğru bir biçimde kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Instagram üzerinden sosyal medyayı bir kez daha konuşmamız lazım.

Haberin Devamı

Sosyal medya şirketleri kendilerini bir ideolojiyi yayıcısı gibi görmeye başladı. Kendilerini yasa koyucunun yerine koyuyorlar. Ben ideoloji vaaz eder bir noktasına gelmesini doğru bulmuyoruz. Sosyal medya şirketleri Türkiye’den çok büyük reklam geliri elde etmektedir. Biz onları bir kez daha gerekirse çağırırız. Türkiye'nin hukuk kurallarına uymaya, gerçekten buradaki uyumlu ilişkinin devam etmesi gerektiğini söylüyoruz. Instagram ne zaman açılacak? Kurallara uyduğu zaman erişim meselesi çözülecek. Instagram bu düzenlemeleri bir an önce yapmalıdır."