EkonomiAğaç çiftliği

Ağaç çiftliği

27.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsveç’in güneyinde Baltık Denizi kıyısındaki Gavle kentinde kurulan endüstriyel ormanda 25 yılda olgunlaşan ağaçlar kesilerek gıda paketi yapılması için fabrikalara gönderiliyor. Endüstriyel ormanda kesilen her ağacın yerine 3 yeni fidan dikiliyor

Ağaç çiftliği

Çevreci ve geri dönüşüme uygun ürünlere ihtiyaç her geçen gün artarken pek çok ülke tüketim ihtiyacını karşılamak için endüstriyel orman ağaç üretimine yöneliyor. Dünyanın en büyük endüstriyel ormanlarından birinin bulunduğu İsveç’in güneyinde Baltık Denizi kıyısındaki Gavle kentinde de gıda paketleri yapılması için kesilen her ağacın yerine 3 fidan dikiliyor. 25 yılda olgunlaşan okaliptüs, çam ve huş ağaçları orman içindeki iş makineleri ile işlenerek paket yapımı için fabrikalara gönderiliyor.

Çevresel etikete dikkat
Tüketicilere ulaşacak gıda ürünlerinin paketlemesinde kullanılacak kağıt hammadde ihtiyacını karşılamak için kurulan endüstriyel ormanlar, yerkürenin kısıtlı kaynaklarının korunması için hızla yaygınlaşıyor. Kanada, Rusya ve İsveç gibi ülkelerin boş arazilerine diktiği fidanlar iklimsel şartlara göre 5-25 yıl içinde kağıt hammaddesi olarak kullanılmak üzere kesiliyor. Gıda alanında hassas davranan Tetra Pak da karton ambalajların kontrollü üretim yapılan ormanlardan elde edilmesini ve Orman Yönetim Konseyi’nin (FSC) sertifikasının bulunmasını şart koyuyor. Dünya genelinde sorumlu orman yönetimini destekleyen kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan FSC’nin sertifika sistemi ile yerkürenin sınırlı kaynaklarının dengeli kullanılması amaçlanıyor.

Ağaç çiftliği


2007’den itibaren sürdürülebilir ormandan elde edilen 1.8 milyar paket sattıklarını belirten Tetra Pak Türkiye ve İran Çevre Direktörü Nazanin Moradi, çevresel sorunların farkına varan şirketlerin yerküreyi korumak için harekete geçtiğini vurguladı. Moradi, “Ortalama olarak bir paketimizin yüzde 70’i ağaçtan yapılan kartondan imal ediliyor. İyi yönetim belgesi alan ormanlardan elde edilen ürünleri tercih ediyoruz. Sadece 2015 yılında bu özelliklere sahip 54 milyar ambalaj ürettik. Türkiye’de de tüketiciler yüzde 40 oranında ambalajın üzerinde bulunan çevre etiketine dikkat ediyor” diye konuştu.

Ağaç olgunluğuna 25 yılda erişiyor
Soğuk iklime sahip İsveç’in 3 bölgesinde endüstriyel orman arazisi bulunuyor. Yerleşim yerlerinin dışında bulunan ormanlarda doğal yaşam sürerken, kağıt hammaddesi olarak 3 türden ağaç yetiştiriliyor. Bitki ve botanik uzmanları tarafından üretilen fidanlar, hammadde için kesilen ağaçların bulunduğu yere dikiliyor. Ortalama olarak her ağaç için 3 fidanın toprağa dikilmesi amaçlanıyor. Gavle’deki orman arazisinde de son teknoloji ile donatılan iş makinesi ağacı kesiyor, yana yatırarak kabuklarını soyuyor ve eşit parçalara ayırıyor. İş makinesi birden fazla işi aynı anda yaparken; okaliptüs, çam ve huş ağaçları kesildikten sonra modern fabrikalarda işlenerek önce kağıt ardından gıda paketine dönüştürülüyor. Soğuk ve sert iklime sahip olan İsveç’te bir fidanın büyüme süresi 25 yıl olarak verilirken, Brezilya gibi tropik ülkelerde 5 yılla sınırlı olması dikkat çekiyor.