Ekonomi '60 kuruşluk istek'

'60 kuruşluk istek'

31.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, “Kurda maksimum seviye 4.30 olmalı. Bunun üstü köpük” dedi. Bu sırada ABD yaptırımları endişesiyle dolar kuru 4.90 liranın üzerine çıktı.

60 kuruşluk istek

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Kurda maksimum seviyenin 4.30 gibi olduğunu düşünüyoruz. Bunun üstü köpük oluyor. Şu anki kurun iş dünyası için ihracat açısından çok iyi bir yerde olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı’nın Finans Masası’na konuk olan MÜSİAD Başkanı Kaan, iş dünyasının kur beklentisini açıkladığı saatlerde, dolar kuru ABD’nin Türkiye’ye yaptırım yapacağı endişesiyle 4.90 TL’ye kadar yükseldi.

Sıkıntıya girmeyiz

Kaan, ABD’li papaz Brunson davası ve ABD Başkanı Trump’ın yaptırım tehdidi konusunda, “Senelerdir özellikle FETÖ elebaşısı ile ilgili olarak kendilerine bu kadar söylemlerimiz olmasına rağmen, binlerce sayfalık döküman göndermemize rağmen bir yaklaşım göstermezken, bu tür ortalığı germesini yanlış buluyoruz. Ekonomik olarak çok fazla sıkıntıya gireceğimizi düşünmüyoruz, biz kendimizden eminiz. Suç varsa, adalet önünde herkes hesaba çekilir, gereği yapılır” dedi.

Kaan para piyasalarına ilişkin olarak, “Kuru, faizi artırmak için kullanıyorlar ama Merkez Bankası artık bunu gördü. Bundan sonra bu işlerin olmayacağını ve bunun da yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Faiz artırmak, artık Türkiye’de kuru baskı altına alacak bir unsur değil. Faiz konusunda özellikle hassasız. Birilerinin faizle piyasaya ayar vermesini doğru bulmuyoruz. (Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile görüşme konusunda) Merkez Bankası ya da dövizle ilgili açıklamaların tek elden çıkması bizim için çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

40 milyar dolar olsa

Türkiye’nin bu yıl yüzde 6 seviyesinde büyüyeceğini belirten Kaan, vergi sisteminin sadeleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Daha sade vergi sistemi istiyoruz” dedi. Kaan, “Türkiye çok cazip bir ülke. Elinde 40 milyar doları olan bir grup gelse Türk şirketlerinin 4’te birini satın alır” diye konuştu.

Bankacılar yatırımcıyı yatırımdan vazgeçiriyor

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, “Son dönemde bankacılarımız öyle bir hale geldi ki yatırım yapmak isteyenleri daha cazip tekliflerle yatırımdan vazgeçiriyorlar” dedi. Kaan, “Bunu bizzat bir üyemiz de yaşadı. Yaklaşık 50 milyon liralık bir yatırım yapmaya hazırlanırken, bir bankacı kendisine, ‘Gelin bu yatırımdan vazgeçin, biz size aylık 50 baz puandan daha fazla verelim’ diye teklifte bulunmuş ve üyemiz de yatırımdan vazgeçirmiş” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ticaret savaşının faydası...

Kaan, “Ticaret savaşları kısmında bize faydası olacak, çünkü ağırlıklı olarak uluslararası kuruluşlar ve şirketler dünyadaki pazar payını ciddi şekilde elinde tuttuğu için daha ekonomik ve kabiliyetli altyapısı olan, lojistik imkanları olan, köprü pozisyonundaki yerlere yatırım yapıyorlar. Endüstri ve sanayi bölgelerini Türkiye’de oluşturduğumuz takdirde, ticaret savaşlarından biz aksine faydalanacağız. Bizim buradan karlı çıkacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.