27.12.2022 - 07:24 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ÖZEL 1 milyon 900 bin kişiyi ilgilendiren emeklilikte yaşa kakılanlar (EYT) düzenlemesinde sona gelindi. Yılın son kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışmanın yılbaşından önce gündemden çıkarılacağına işaret etti.
EYT’DE PRİM GÜNÜ EKSİK OLANLAR NE YAPACAK?
Peki EYT'lilerin maaşı ne olacak? Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram EYT ile ilgili merak edilen 4 soruyu cevapladı. Bayram milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Daha önceden de belirtmiş olduğumuz üzere EYT’li vatandaşlarımız öncelikle e-Devlet sistemine veya e-SGK sistemine giriş yapıp ne kadar prim günü sayılarını olduğunu ve ne kadar sigorta sürelerinin olmalarına bakmalılar.
Burada sigorta prim günü sayıları eksikse 31 Aralık’tan önce şartları taşıyorlarsa borçlanma yapmaları çok önemlidir. Neden? Bir sonraki sene asgari ücrete yüzde 54’lük bir zam yapıldığı için borçlanma tutarları da yüzde 54.66’lık bir zam yapılacaktır.
O yüzden hiç vakit kaybetmeden borçlanma işlemlerini tamamlamaları gerekiyor.
EYT’LİLERİN MAAŞLARI NE OLACAK?
Buna ilişkin herhangi bir belirleme yok. Kademe getirilip getirilmeme konusunda açıklama yok. Yapılan açıklamalar prim günü sayısı üzerinden yapılıyor. Ben yaş şartının masada olmayacağını. Sayın Cumhurbaşkanının 2 milyona yakın EYT’linin hakkını gözeteceğini ve yaş şartını ortadan kaldıracağını düşünüyorum.
Ne kadar fazla prim öderseniz o kadar fazla emekli maaşı alırsınız. Hatta 2 bin öncesi sigorta primi yatırıldığı için aylık bağlama oranları yüksek ve bununla beraber de emekli maaşı alacaklar. Şu anda vatandaşlarımız sigorta sistemleri üzerinden emekli olursam ne kadar maaş alırım yazarak ilgili uygulama üzerinden ne kadar maaş alacaklarına bakabilirler.
EYT’NİN BÜTÇEYE MALİYETİ NE OLACAK?
Şu an itibarıyla en düşük emekli maaşı 3 bin 500 TL’dir. Bu tutar üzerinden 1 milyon kişinin emekli olması halinde maliyeti 42 milyar TL’dir.
Yeni dönemde en düşük emekli maaşının 5 bin TL seviyesine çıkacağını öngörürsek yani ortalama yüzde 40’lık bir artış yapılırsa veya ortalama emekli maaşı bu tutarda olacaksa bütçeye maliyeti yıllık 60 milyar TL seviyesinde olacaktır.
İŞVERENE PRİM İNDİRİMİ SADECE EYT’LİLERE Mİ ÖZEL OLACAK? YOKSA TÜM EMEKLİ ÇALIŞANLARI MI KAPSAYACAK?
Bakan Bilgin'in son yaptığı açıklamada kafa karışıklığı oluştu. Sadece EYT’lilere 5 puan indirim yapılacakmış gibi algılandı. Bu uygulama sadece EYT üzerinden uygulanırsa çok yanlış bir uygulama olur. Dava açılırsa anayasa mahkemesinde bu kanun bozulur. Burada asıl sosyal güvenlik destekleme priminin getirilmesi ve bu prime 5 puanlık indirim yapılmamasının asıl nedeni yaşlı kuşağın emekli olarak genç kuşağın yerine gelmesidir.
Ancak yeni dönemde işverene asgari ücretle beraber bir maliyet oluşturulduğu için ve kıdem tazminatı da yeni döneme kaldığı için işverenlerimizin sosyal güvenlik destekleme primlerinde 5 puanlık indirim yapılması öngörülüyor. Bunun bütün çalışmaya devam eden emekliler için uygulanması gerekmektedir.”