18.04.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda 3 uçağın artık birbirinden tamamen bağımsız pistlere aynı anda iniş veya kalkış yapabileceğini belirterek, “Bu, sadece Türkiye için değil, Avrupa havacılığı için de bir ilk olmanın ötesinde, küresel havacılıkta da tarihi bir adım. Bu uygulamayı ABD’nin ardından hayata geçiren tek ülke Türkiye” dedi.
İstanbul Havalimanı’nda üç uçağın birbirinden bağımsız pistlere aynı anda iniş veya kalkış yapabildiği “eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonu” dün başladı. Bu operasyon sayesinde İstanbul Havalimanı’nın saatlik hava trafik kapasitesi 120’den 148’e ulaşacak noktaya geldi. Söz konusu operasyon için havalimanında düzenlenen törende konuşan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın 90 milyonluk yıllık yolcu kapasitesiyle Türkiye’yi küresel havacılığın zirvesine taşıdığını dile getirerek, “Milyonlarca yolcuyu ağırlayan bu modern yapı, Türkiye’nin ekonomik ve kültürel gücünü dünyaya duyururken, havacılıkta lider bir oyuncu haline gelmesini sağladı” dedi.
‘En üst lige çıktık’
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın kargo ve yük taşımacılığında 2024 yılında 1.97 milyon ton yük taşıyarak Avrupa’nın zirvesine yerleştiğini belirterek, “Bu yılın ilk çeyreğinde de 2024’e göre yolcu sayısında yaklaşık 190 bin, uçak trafiğinde ise yaklaşık 1500 adet artış olduğunu görüyoruz. 7-13 Nisan’da havalimanımızda günlük ortalama 1464 uçuş gerçekleşerek Avrupa’daki en yoğun havalimanı oldu” diye konuştu.
İstanbul Havalimanı’nın trafik hacmiyle olduğu kadar operasyonel kapasite ve teknik yeterlilik açısından da küresel havacılığın en üst ligine yükseldiğini dile getiren Uraloğlu, şunları söyledi: “Bu sistem, aynı anda 3 uçağın birbirinden tamamen bağımsız pistlere iniş veya kalkış yapabilmesini sağlayan ileri seviye bir hava trafik yönetim teknolojisi. Bu sistemle hava trafik akışı hızlanacak, havalimanımızın dinamik kapasitesi önemli ölçüde artacak ve yolcularımıza daha hızlı, daha güvenli hizmet sunulacak. İstanbul’un kıtaları birleştiren stratejik konumu, bu yeni yetenekle birleştiğinde, havalimanımız küresel havacılık lojistiğinde daha kritik bir rol üstlenecek.”
Uraloğlu uçakların gökyüzündeki bekleme süreleri de azalacağından yakıt tasarrufunun da maksimize edileceğini hatırlattı.
‘Kalkış serbest, iyi uçuşlar’
Havalimanının bu operasyona hazır hale gelmesi için DHMİ, İGA, EUROCONTROL, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve THY temsilcilerinin katılımıyla kapsamlı bir emniyet analizi yapıldığını ifade eden Uraloğlu, “Bu süreçte 500 hava trafik kontrolörümüze yaklaşık 4 bin 500 saatlik eğitim verdik. Bu eğitimlerin 1500 saati teorik, 3 bin saati ise uygulamalı olarak gerçekleştirildi” dedi. Törende Uraloğlu İstanbul Havalimanı Trafik Kontrol Kulesi’ne de çıkarak kalkışa hazır olan uçakların pilotları ile konuştu 34, 35 ve 36 sol pistlerde yer alan THY uçaklarının pilotlarına kalkışa hazır olup olmadıklarını soran ve ‘Hazırız’ yanıtını alan Uraloğlu, “Kalkış serbest, iyi uçuşlar. Dünyada ABD’den sonra ilk kez 3 pistten bağımsız üçlü iniş kalkışa başlıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
THY ilave kapasite için plana başladı
Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, 472 uçak ile 6 kıtada 131 ülkede 353 destinasyonda dünyaya hizmet ettiklerini söyledi. İstanbul Havalimanı’nda bugüne kadar 1.4 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını aktaran Bolat, şöyle devam etti:
“2030’da bu yatırım 3.5 milyar dolara ulaşacak. Hava kargo markamız Turkish Cargo’nun operasyon merkezi SmartIST’in konumlandığı bu havalimanında elleçleme kapasitesinin artışını sağlayacak ikinci faz çalışmalarımız sürüyor. Turkish Cargo bugün dünyada ilk üçe girdi ve 1.9 milyon tona ulaştı. Bu sayı, 500 milyon dolarlık bir yatırımla yakında temel atma töreniyle başlayacağımız SmartIST’in ikinci fazıyla birlikte 4.5 milyon tona ulaşarak dünyada en büyük kargo merkezi olacak.”
Bolat, tüm fazları tamamlandığında 200 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak İstanbul Havalimanı’nda THY’nin 600’den fazla uçağının konuşlanacağını vurguladı. Üçlü pist operasyonuyla elde edilecek ilave kapasiteyi en iyi şekilde kullanmak üzere planlamalara başladıklarını kaydeden Bolat, “THY olarak ülkemize, turizme ve ekonomimize sağladığımız katkıyı daha da artırmak azmindeyiz” dedi. İGA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu da ilk açıldığında 67 hava yolu şirketine hizmet veren İstanbul Havalimanı’nda şu anda 112 hava yolu firmasının hizmet verdiğini, geçen yıl 80 milyon yolcunun buradan seyahat ettiğini kaydetti. DHMİ Genel Müdürü Enes Çakmak ise, Avrupa’da bu sistemi uygulayan ilk ülke olarak Türkiye’nin bir kez daha havacılıktaki liderliğinin gözler önüne serildiğini kaydetti.