Ekonomi3 sac ayaklı büyüme

3 sac ayaklı büyüme

24.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin ekim ayı olağan toplantısı, “Sanayicilerimizin; Üretim, Rekabet Gücümüzün Artması ve Sanayinin Dönüşümü için Düşünce, Öneri, Projeleri” ana gündemiyle Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

3 sac ayaklı büyüme

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır konuk olarak katıldı. Tüm alanlarda olduğu gibi sanayi ve teknolojide de asırlık kazanımların elde edildiğini kaydeden Kacır, “Ülkemizde planlı sanayileşme adına büyük bir altyapı inşa ettik. Neticesinde sanayide çalışan sayımız 3 milyon 900 binden 6 milyon 700 bine ulaştı. Sanayi üretimimiz AK Parti İktidarları yönetiminde 3,2 katına yükseldi. Sanayimizin öncülüğünde ihracatımızı 36 milyar dolardan 262 milyar dolara çıkardık” dedi.

Haberin Devamı

Bugün Türkiye’nin sadece üreten değil, aynı zamanda ileri teknolojiyi ihraç eden de bir ülke haline geldiğinin altını çizen Kacır, “Türkiye teknoloji ithal eden bir ülke olmaktan çıkıp bunu başarmıştır. Biz burada paradigma kaymalarından faydalandık ve çığır açan inovasyonlardan faydalanarak Türkiye’nin her zaman teknoloji inovasyonunun öncesinde yer almasını ve kendi kendine yeten bir ülke olmasını sağladık. Şimdi tüm bu kazanımlardan ve başarılardan aldığımız güvenle, güçlü üretim altyapımızı daha da kuvvetlendirecek adımları atıyoruz. Önümüzdeki dönemde üç büyük önceliğimiz bulunuyor: katma değerli üretim, yeşil ve dijital dönüşüm. Türk sanayinin bu 3 ana sac ayağı üzerinde yükselmesi, rekabetçiliğinin artması adına; yüksek teknolojili ve katma değerli üretimi sürdürülebilir ve sürekli kılarak, yeşil ve dijital dönüşümü gerçekleştirmek ajandamızın en üst sıralarında yer alıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Büyük bedel ödüyor’

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Meclis toplantısında yaptığı konuşmasında, Orta Vadeli Program’da ortaya konan hedeflerin tutarlı bir stratejiyi ortaya koyduğunu, ancak geleneksel sektörlerimizin dinamiklerini de gözden kaçırmamak gerektiğini söyledi. PMI verilerinin de gösterdiği gibi uygulamaların sektörlerde yarattığı etkinin farkındalığının artmasına ihtiyaç bulunduğuna dikkat çeken Bahçıvan: “Sanayi sektörü bu dönemde sorunun kaynağı kendisi olmadığı halde büyük bir bedel ödüyor. Üstelik dünyadaki ekonomik durum da, bize maalesef dış pazarlara açılım ile toparlanma imkanı vermiyor” dedi.

Yazarlar