07.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Mithat Yurdakul / Ankara
Bakanlar Kurulu kararı ile Varlık Fonu’na devredilen kurumlara THY ve Halkbank da eklendi. Fonun hedefi 200 milyar dolarlık bir varlığa ulaşmak.
Ziraat Bankası A.Ş., Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş., Türkiye Petrolleri A.O., Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş., Borsa İstanbul A.Ş., Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş.’nin ardından THY ve Halkbank’ın kamu hisseleri de Türkiye Varlık Fonu’na devredildi. Fonun Yönetim Kurulu Başkanı olarak Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan olarak belirlenirken, kurul üyeliklerine Yiğit Bulut, Kerem Alkin, Himmet Karadağ ve Oral Erdoğan atandı.
TBMM’ye sunulacak
Başbakanlığa bağlı olan Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş., sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik ve büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere geçen yıl 26 Ağustos’ta kuruldu.
Fon mevzuatına göre, fona ait katılma payları da olacak. Bu paylar yurtiçi ve dışında satılabilecek. Herhangi bir süre kısıtlaması olmayan fon şirketinin yönetim kurulu, yılda en az altı kere toplanacak. Şirket yönetim kurulu üyelerinin ekonomi, finans, hukuk, maliye veya bankacılık alanında en az 5 yıllık tecrübe sahibi olması gerekiyor. Şirketle ilgili denetim raporu Bakanlar Kurulu’na, mali tablolar ve faaliyetler ise her yıl ekim ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulacak.
Şirketin yatırımları konusunda danışma kurulu oluşturulacak. Danışma kurulunda yerli ve yabancı uzmanlar yer alabilecek. Şirket paydaşlarına kar payı da dağıtacak. İlk genel kurula kadar yönetim kurulu üyelerinin maaşını Başbakan belirleyecek. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, daha önce yaptığı açıklamada fon için, “Hedefimiz 200 milyar dolarların konuşulduğu bir fon büyüklüğüne ulaşılması” demişti.
Kimler var?
Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan, Denizbank’ın ardından BNP AK Dresdner Bank ve Türkiye Sinai Kalkınma Bankası’nda çalıştı. 2013’te SPK tarafından Turkcell Yönetim Kurulu Bağımsız Üyeliği’ne atanan Bostan, 2016’da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı görevine getirildi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, Bilkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans bölümünden sonra Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. Ekonomi yorumculuğu ve köşe yazarlığı yapan Bulut, Doğuş Üniversitesi’nde bir dönem öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bulut, 2013’te Başbakanlık, 2014’te Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığına getirildi.
Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi ve MOBİLSİAD Başkanı olan Kerem Alkin ise aynı zamanda yazarlık yapıyor.
Maliye kökenli bir isim olan Himmet Karadağ ise SPK Başkanvekilliği ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.
Akademi kökenli kurul üyesi Oral Erdoğan, Finansal Yönetim, Risk Yönetimi gibi alanlarda çalışmalar yaptı, son olarak Piri Reis Üniversitesi Rektörü olarak görev yaptı.