13.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
DUYGU ERDOĞAN
Projeyle birlikte inşaat şirketleri veya müteahhitlerin imar artışı ya da kendilerine düşecek ilave kat olmadığı için yapımını üstlenmeyi tercih etmedikleri binalar dönüştürülecek.
Bunun için malikler için gereken finansman, koordinasyon ve garantörlük banka öncülüğündeki proje ortaklarıyla yönetilecek.
Kurgu değişecek
Riskli alan olarak belirlenen 2.5 milyon yapının bu kapsama girdiği tahmin edilirken, maliklerin istekleri göz önüne alındığında ortalama bir dairenin bu sistemle dönüşmesi metrekare fiyatı olarak 1.500 lira ile 2 bin 500 lira arasında yansıyacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm ve Alt Yapı Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, genelde kentsel dönüşümün ‘emsal artışına bağlı bir kurgu olarak sürdüğünü’ vurgulayarak, bu kurguyu değiştirmek için çalıştıklarını söyledi.
Değer artışı vatandaşa
Haspolatlı, “Hem emsal artışı olmayan bölgeler var hem de emsal artışı beklentisi kentlerde baskı ve yoğunluk yaratıyor. Bu projeyle bu baskının da önüne geçmek istiyoruz. Projenin değer artışı da vatandaşa kalacak” dedi.
Vatandaşa hem devlet, hem inşaatçı hem de banka desteğiyle riskleri olmayan bir sistem sunulduğunu belirten Haspolatlı, riskli binalarda tüm maliklerin anlaşarak projeyi uygulamasını arzu ettiklerini aksi durumda kentsel dönüşüm yasasında olduğu gibi 3’te 2 çoğunluk kuralının uygulanabileceğini dile getirdi.
Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay ise, sistemin vatandaşın müteahhitle anlaşarak ya da kendisi gelerek başvurduğunda başlatılacağını anlatarak, “Projeyle ile binayı yeniden yapacak inşaat şirketi, inşaat yapım bedeline karşılık gelen hak edişleri bankadan alacak. Kentsel dönüşüm süreci içindeki aşamalar proje ortakları aracılığıyla çözümlenebilecek” dedi.