24.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
YAVUZ KARAMAN / EMLAK
Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerinden biri olan ve 200’ün üzerinde inşaata imza atan İnanlar İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, mütekabiliyet yasasıyla birlikte yabancıların ilgilerini değerlendirmek amacıyla yurtdışında atağa kalktıklarını söyledi. Kanada, Mısır, Kuveyt, Rusya, Katar, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Kuzey Irak’ta ofislerinin bulunduğunu anlatan Serdar İnan, “Pakistan’da da ofisimiz var. Hatta Afganistan’da bile ofis açacağız” dedi.
Bu girişimlerin konut satışlarına yansıdığını vurgulayan İnan, şu bilgileri verdi:
“Türkiye’nin iyi bir imajı var. Birçok ülkenin vatandaşı artık burayı tercih ediyor. Bu nedenle ofis sayımız sürekli artıyor. Faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde kendi ofislerimiz ya da aracı şirketler vasıtasıyla çalışıyoruz. Elimizdeki konutların yüzde 20’sini yabancı ülkelerin vatandaşları satın alıyor.”
‘Beylikdüzü merkezde’ dediler
İnan, yabancılara konut satışlarında bazı olumsuzlukların yaşandığını ve piyasaya zarar verdiğini belirterek, “Mayısta Körfez ülkelerinden birindeki fuarda merkezde, denize yakın diye Beylikdüzü’ndeki konutlar pazarlandı. Bunların olmaması gerek. Bir de çantacıların ortadan kalkması şart” uyarısını yaptı.
Serdar İnan, Türkiye’ye büyük atılım yaptırabilecek sektörün, gayrimenkul olduğunu kaydetti. İnan, gayrimenkulleri iyi bir şekilde pazarlayabilmek için İstanbul’un marka değerinin artması gerektiğini anlatarak, şunları söyledi:
İspanya ve Dubai başardı
“1 trilyon dolarlık satış hayal değil. Ama İstanbul’da ortalama 1000-1500 dolara daire satılıyor. Tabi ki böyle olmaz. Gayrimenkul fiyatlarını yukarı çekmeliyiz. Biz de en pahalı dairenin metrekaresi 20 bin dolar. Londra’da ise 1 metrekareyi 180 bin dolara satıyorlar. Fiyatlar zaman içindeyükselebilir. 1 trilyon dolar 3 milyon kişilik yeni bir şehir demek. 500 milyar lira maliyeti olur. Böyle bir kent yaratıp bunu iyi bir şekilde pazarlayabilirsek bu parayı çekeriz. İspanya 450 milyar dolar, Dubai ise 1 trilyon dolarlık satış yaptı.”
Atakent’e gökdelen, Zekeriyaköy’e villa
Sedar İnan, yeni projelerinin yanı sıra İstanbul’un farklı bölgelerindeki inşaatlarının devam ettiğini vurgulayarak, bunlardan biri olan Atakent’teki Teras Tema’nın yılsonunda biteceğini söyledi. 170 metre yüksekliğiyle İstanbul’un ilk 10, bölgenin ise en yüksek binası olacak Teras Tema’nın Küçükçekmece ve buradan geçecek Kanal İstanbul manzarasının olacağını söyledi.
Bir diğer projelerinin ise Kartal Uğur Mumcu’daki Asl-ı Bahçe olduğunu dile getiren İnan, kısa sürede dairelerinin yüzde 90’ını sattıklarını ve ellerinde sınırlı sayıda daire kaldığı söyledi.
Serdar İnan, Esenyurt’taki Teras Mix projesinde ise çok uygun fiyatlarla daire satışlarının devam ettiğini belirterek, 7 blokta, 945 daire ve 27 mağazadan oluşacak projede, her ihtiyaca cevap verecek 1+0, 1+1, 2+1 ve 3+1 olmak üzere 4 farklı alternatifte dairelerin yer aldığını söyledi.
Firmanın Zekeriyaköy’deki Teras Doğa projesinin ise 36 konutluk butik bir proje olduğunu kaydeden İnan, 3. Havaalanı ve 3. Köprü inşaatının projenin cazibesini ikiye katladığını dile getirdi.
3 PROJE GELİYOR
Serdar İnan, daha önce de inşaatlar yaptığı İstanbul Sarıyer’de 3 projeye başlayacak. Serdar İnan, Teras Plus ve Teras Hayat adındaki projelerin arsalarını daha önce aldıklarını belirterek, Teras Vadi’yi ise kat karşılığı
yapacaklarını söyledi.
3. Köprü projesi ve yeni açılan tünelle birlikte bölgenin çok cazip hale geldiğini belirten İnan, Sarıyer Maden’de 3 arsasının daha bulunduğunu ama burada şimdilik beklemede olduklarını ifade etti.
Kamulaştırma önerisi yaptı
İstanbul’un gayrimenkul açısından büyük fırsatlar sunduğunu ifade eden Serdar İnan, ancak bu fırsatların tam olarak değerlendirilemediğini söyledi. Kentte metrekaresi 10 lira olan bir arsanın fiyatının kısa sürelerde 200 liraya çıkabildiğini ifade eden İnan, kamunun gerçekleştirdiği projelerde bu durumu değerlendirebileceğini belirtti.
Çok sayıda dev proje hayata geçiren kamunun projelere başlamadan önce istimlak yapması gerektiğini vurgulayan İnan, şunları söyledi:
“İstanbul’da devasa projeler başladı ve bazıları da planlanıyor. Ama bu projelerin yapılacağı yer ya da güzergah saklanıyor. Oysa kamu projelerin yapılacağı yerde önceden kamulaştırmaları yapabilir. Bunun ardından projeleri açıklayabilir. Bu durumda bölgedeki kendine ait olan arsaları da daha iyi değerlendirebilir.”
İnan, “Kamu, burada proje yapabilir ya da arsalar yatırımcılara yüksek fiyattan satabilir. Yabancı firmalara bile pazarlanabilir. Elde edilen gelir projenin maliyetinde kullanılabilir ve bölgedeki yapılaşma ve bu yapılaşmaların niteliği kontrol altında tutulabilir” dedi.
Mısır karıştı, rota Türkiye’ye çevrildi
Arapların Türkiye’deki gayrimenkul sektörüne yönelik tercihlerini değerlendiren Ağaoğlu Ortadoğu Müdürü İdris Demirhan, Türkiye’nin Araplar tarafından ikinci vatan olarak görülmeye başlandığını belirtti. Mısır’ın sahip olduğu ucuz işgücü sebebiyle yatırımcılar için uygun bir yer olduğunu, ancak ülkedeki istikrarsızlık nedeniyle yatırımcıların geri çekildiğini söyleyen Demirhan, “Mısır’daki olaylar nedeniyle ülkesini terk eden yatırımcılar gayrimenkul almak için özellikle Türkiye’ye ve Dubai’ye yöneldi” dedi.
Demirhan, Suriye, Ürdün, Irak, Mısır, Tunus ve Fas’ı da içine alan bölgedeki Arapların siyasi belirsizlikten dolayı kendilerini kültürel, dini ve sosyal anlamda rahat hissedebilecekleri bölgelerde ev almak istediklerini ifade ederek, bu anlamda aranılan özellikleri bir arada barındıran ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini belirtti.
Demirhan, şunları söyledi:
“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bölge insanlarını kucaklayan açılımlarda bulunması, Türkiye’ye olan sempatiyi daha da arttırdı. Türkiye, gayrimenkul almak isteyenler için kanunları pozitif yönde değiştirdi. Mütekabiliyet Yasası’yla, yabancı uyruklular da artık daire almaya başladı. Bu kanun değişiklikleri insanların önünü açtı. Yabancılara ikamet hakkı verilmesi, yatırımcıları teşvik anlamında yapılan bazı yönetmelikler Türkiye’ye olan sermaye akışını olumlu etkiledi.”
Tanıtım yapıyor
Demirhan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai, Kuveyt, Katar ve Bahreyn gibi Körfez ülkelerindeki yatırımların Türkiye’ye getirilmesi için Dubai’de bir ofis kurduklarını vurgulayarak, yerel gazetelerde de sürekli tanıtım çalışması yaptıklarını ifade etti. Demirhan, önemli sermaye kaynaklarının Türkiye’ye gelmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi. Konsolosluklar ve sivil toplum örgütleriyle çalışarak da tanıtım faaliyetlerine çeşitlilik kattıklarını anlatan Demirhan, ülkesini terk eden yatırımcıların özellikle Türkiye’ye ve Dubai’ye yöneldiğini kaydetti.
İstanbul ve Yalova gözde
Arapların zaten sıcak bir coğrafyadan geldikleri için daha çok İstanbul, Yalova, Sapanca ve az da olsa Trabzon gibi şehirleri tercih ettiklerini dile getiren İdris Demirhan, ulaşımın kolay sağlanmasının da tercih nedeni olduğunu dile getirdi.
Demirhan, “Biz istiyoruz ki, Arap ülkelerinden Avrupa’ya giden Ortadoğu sermayesi Türkiye’ye çekilsin. Hükümetin çıkardığı kanunlar da bu konu üzerinde olumlu bir etki oluşturdu. Bundan dolayı Türkiye’ye bu bölgelerden çok büyük bir fon aktarımı oldu. İnsanlar Türkiye’ye güvenip ciddi yatırımlar yapmaya başladı” diye konuştu.
Rings İstanbul’da % 1 peşinat avantajı
Sancaktepe’de konumlandırılan Rings İstanbul’dan kampanya haberi geldi. Aydos Ormanı’nın yanı başında yer alan projede, yüzde 1 peşinatla konut sahibi olunabiliyor. Satış fiyatının yüzde 30’unu 24 ay sonra vade farksız ödeme imkânı sunulan Rings İstanbulda son gün 1 Eylül.^ Konutların hemen teslim edildiği Rings İstanbul, Selin Yapı tarafından hayata geçiriliyor.
1+1’den 6+2’ye kadar farklı ev seçenekleri sunulan projenin yüzde 75’i yeşile ayrıldı. Her daire için depo ve otopark alanının bulunduğu Rings İstanbul’un daire içlerinde ise özel çamaşır makinesi dolabı, mutfaklarda ankastre fırın, ocak olarak bulunuyor.
Şehrin ‘gizemli proje’si ekimde lanse edilecek
İstanbul’un en hızlı değer kazanan ve gayrimenkul yatırımlarıyla dikkatleri üzerine çeken bölgesi Beylikdüzü’nde yeni bir proje daha yükseliyor. İlginç bir pazarlama stratejisinin izlendiği projeye, buradayasamakistiyorum.com web sitesi üzerinden gizemli bir tanıtım yapılıyor.
78 bin metrekare arsa üzerinde inşa çalışmaları başladığı projede, 5 firmanın ortak girişimiyle ve yaklaşık 150 milyon Dolar yatırımla yükseliyor. Ekim ayında lanse edilecek projenin inşaat alanı ise 275 bin metrekareye ulaşıyor.
‘Mega projeler çimento sektörünü sevindirdi’
Yapı malzemeleri şirketi Akçansa, 2013’ün ikinci çeyreğinde 546,7 milyon TL satış geliri elde ettiğini açıkladı. Şirketin dönem kârı ise 63,9 milyon TL olarak gerçekleşti. Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, yılın ilk yarısında yüzde 16 büyüyen çimento sektörünün 3. Köprü, 3. Havaalanı gibi mega projelerin ve kentsel dönüşümün de desteğiyle aynı performansı sürdürmesini beklediklerini söyledi.
Gürdal, “Önceki dönemlerde konut sektöründe olumsuzluk yaşandığı zaman sektörümüz kırılgan hale gelirdi. Bugünse özellikle mega projeler, çimento sektörünün geleceği açısından yakından takip edilmesi gereken konuları oluşturuyor” dedi.
Daikin Türkiye, lojistikte ‘yeşil’ dönem başlattı
Daikin Türkiye, lojistikte yeşil dönem başlattı. Karbon salınımını azaltan Daikin Türkiye, ‘Yeşil Lojistik’ sistemi ile uluslararası taşımalarında kara, deniz ve treni kapsayan karma yöntemi uygulamaya başladı. Avrupa ile yaptığı uluslararası taşımalarda 2013 yılının ilk aylarından itibaren ‘Yeşil Lojistik’ dönemini başlatan Daikin Türkiye, 6 ay gibi kısa bir sürede 35 hektarlık orman alanında, 14 binden fazla ağacı koruma altına almış oldu.
Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Tuna Gülenç, çevreci çözümlerin şirketlerin önemli görevlerinden biri olduğunu belirtti.